Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sărbătoare pentru Ordo Virginum

Una dintre marile valori ale Bisericii Catolice este fecioria consacrată. O concretizare a fecioriei în Biserică, pe lângă multe altele, este și prezența, încă din primele veacuri creștine, a Ordo Virginum, Ordinul Fecioarelor Consacrate.

Această realitate este prezentă, în mod oficial, și în Dieceza de Iași, la inițiativa Preasfințitul Petru Gherghel, din anul 1994, când au făcut profesiunea un număr de 121 de persoane din diferite parohii. Au urmat alte serii în anii 1999 (68 de persoane), 2005 (26 de persoane), 2008 (20 de persoane) și 2010 (9 persoane).

Joi, 24 iunie, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină", din Iași, au fost în sărbătoare nouă persoane care au făcut profesiunea de credință în cadrul Ordinului Fecioarelor Consacrate. După o lungă pregătire s-au prezentat în fața episcopului următoarele persoane: Regina Coceanga (Luizi-Călugăra), Veronica Adam (Fundu Răcăciuni), Maria Gabor (Satu Nou - Neamț), Maria Porondi (București), Maria Sarca (Fundu Răcăciuni), Catrina Sarca (Fundu Răcăciuni), Magda Farcaș (Fundu Răcăciuni), Maria Felescu (Măgura) și Ana Cojocaru (Măgura).

Preasfințitul Petru Gherghel a fost însoțit la altar de pr. Alois Fechet, responsabil al Oficiului pentru Viața Consacrată, de pr. Iosif Dorcu, responsabil delegat pentru Ordo Virginum și de alți preoți oaspeți.

La omilie, episcopul a subliniat faptul că Ordo Virginum răspunde unei mari cerințe: sunt persoane care, prin rugăciunea lor, ajută și susțin Biserica și pe păstorii ei. De asemenea, le-a invitat la slujire și la o trăire ca model în comunitățile de unde provin. După cântarea Litaniei tuturor sfinților, episcopul, primind promisiunile celor nouă candidate, a rostit rugăciunea de consacrare și le-a oferit, conform ritualului, lumânarea, inelul, crucea, breviarul și rozariul.

La încheiere, una dintre noile surori, în numele tuturor, a spus: "Mulțumim lui Dumnezeu că ne-a dăruit această chemare și acest dar. Vă mulțumim Preasfinției voastre că ne-ați acceptat în corul fecioarelor consacrate care împodobesc Biserica. Vă mulțumim pentru încrederea acordată și vă asigurăm de rugăciunea noastră".

În multe alte țări Ordo Virginum, în ultimul timp, a fost reevaluat și reorganizat. Așa se face că mulți episcopi din Franța și din Italia, văzând roadele pe care le aduce jertfa și rugăciunea acestor persoane, susțin acest mod de urmare a lui Cristos în comunitățile lor. Spre exemplificare, Mons. J.P. Cattenoz, arhiepiscop de Avignon, în anul 2008, a reactualizat regula de viață pentru Fecioarele Consacrate. Fecioarele Consacrate din Franța au și o revistă trimestrială, "Sponsa Christi", iar cele din Italia, "Sequela Christi".

A consemnat pr. Iosif Dorcu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 iunie: Iași: Voturi ale Fecioarelor Consacrate


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat