Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Capitulul provincial extraordinar al Fraților Franciscani Conventuali

În zilele de 23-24 iunie 2010, s-a desfășurat la Roman capitulul provincial extraordinar al Fraților Minori Conventuali din România.

Capitulul a fost convocat de către ministrul provincial în special din motivul de a fi analizată și votată propunerea ministrului general, exprimată într-o scrisoare oficială către Provincia "Sf. Iosif" din România, de a prelua în formă de custodie a provinciei, Delegația Generală a Orientului Mijlociu și a ?ării Sfinte.

Au mai fost incluse pe ordinea de zi a lucrărilor capitulare și alte două puncte, respectiv: închiderea oficială a conventului "Sf. Francisc de Assisi" din Holod și o reflecție comună asupra perspectivei Liceului Teologic Franciscan din Roman;

Capitulul a fost deschis marți, 23 iunie, la ora 11.30 cu celebrarea sfintei Liturghii în cinstea Duhului Sfânt. Celebrarea a fost prezidată de asistentul general CIMP, fr. Valentin Redondo, care în omilie i-a îndemnat pe frații delegați să privească cu încredere și speranță în viitor, consolidându-și viața pe ceea ce nu are sfârșit, adică pe ceea ce este autentic în ochii lui Dumnezeu.

În prima ședință a capitulului s-au dezbătut temele incluse pe ordinea de zi, și anume închiderea conventului din Holod și discutarea perspectivelor Liceului Teologic Franciscan. După ce au fost prezentate motivele pentru care se impune închiderea conventului din Holod și au fost clarificate o serie de nelămuriri, frații delegați au votat pentru închiderea acestui convent din Eparhia Greco-Catolică de Oradea.

A urmat o dezbatere mai amplă asupra perspectivelor Liceului Teologic Franciscan. Pentru început părintele director Eusebiu ?âmpu a prezentat un raport al activităților desfășurate în cadrul liceului precum și a dificultăților cu care se confruntă instituția în acest moment. După mai multe intervenții pe marginea celor prezentate concluziile generale l-a care s-a ajuns au fost în special două mai importante: implicarea în educație trebuie să rămână o constantă a Provinciei franciscane; se impune acordarea unei atenții speciale formării tinerilor care doresc să urmeze forma de viață franciscană. S-au indicat și o serie de soluții în vederea atingerii acestor obiective, și totodată s-au făcut propuneri care vor fi înaintate celor implicați direct în activitatea formativă și educațională în Provincie.

A doua zi a capitulului a fost dedicată discutării și votării propunerii venite din partea guvernului Ordinului ca Provincia din România să preia Delegația Generală de Orient sub propria jurisdicție. În prima parte a ședinței au fost prezentate o serie de rapoarte cu privire la Delegație de către asistentul general CIMP, delegatul general, ministrul general, ministrul provincial, iar în a doua parte s-au ascultat intervențiile și s-a răspuns întrebărilor celor care s-au înscris la luarea de cuvânt. S-a trecut apoi la votarea moțiunii. În urma votării, moțiunea preluării delegației a fost aprobată cu o largă majoritate (din 51 de delegați: au fost 45 voturi pozitive, 5 voturi albe, 1 vot negativ).

Pe lângă lucrările capitulare frații delegați au trăit împreună în cele două zile intense momente de rugăciune și de fraternitate, într-un climat senin, încrezător și plin de bucurie, tipic spiritului franciscan.

Fr. Virgil Blaj

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23-24 iunie: Roman: Capitulul provincial extraordinar al Fraților Franciscani Conventuali


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat