Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Togo: Călătorii pe pământ african

De câteva zile am ajuns în țară după o călătorie mai amplă, care a inclus câteva săptămâni petrecute în inima Africii, în Togo, în perioada 8 aprilie - 15 mai 2010, în orașul Sokodé. Sokodé e situat în centrul țării. Se spune despre această țara, Republica Togo, că este surâsul Africii.

Oamenii sunt primitori și-ți oferă cu bucurie tot ce au, din puținul lor. Ceea ce m-a marcat a fost simplitatea lor și mai ales zâmbetul lor. La oraș oamenii sunt diferiți față de cei care trăiesc la țară. Mijlocul de transport este motocicleta (pentru cei care au posibilități financiare, adică au un serviciu) și mersul pe jos (pentru cei mai săraci).

Un fapt care mi-a rămas în suflet a fost în momentul în care am plecat să celebrez sfânta Liturghie într-un sat (așa credeam eu, dar de fapt nu era un sat, ci casele erau răspândite peste tot), iar aceste case erau situate în junglă sau savană.

După o călătorie de o oră cu mașina și după ce am continuat drumul pe jos, neavând posibilitatea să continui drumul cu mașina, drum care, de fapt, nu există, fiind o mică potecă pe unde oamenii circulau pe jos, am ajuns la locul unde trebuia să celebrez și am găsit o biserică improvizată, în natură. Biserica era simplă, șase lemne înfipte în pământ, câteva lemne puse deasupra, sub forma unui acoperiș, și multe frunze de palmier. Așa arăta biserica unde a trebuit să celebrez prima mea sfântă Liturghie în acel sat.

Ajuns la față locului, în câteva minute au apărut și oamenii care locuiau în acel ținut... și interesant era faptul că ei veneau din direcții diferite, nu era un drum pe care să-l urmeze, ci fiecare familie, fiecare trib avea un drum a lui (o mică potecă). Liturghia s-a celebrat în limba franceză, fiind limbă oficială. Nu spun timpul oferit pentru sfânta Liturghie... poate să dureze și patru ore... dar pentru ei... nu e mult: "Oricum astăzi e ziua Domnului și deci trebuie să i-o oferim lui", spunea un băștinaș de-al locului.

După sfânta Liturghie, au obișnuință să stea de vorba între ei și cu preotul. Participarea la sfânta Liturghie: aproximativ 20 de adulți, 30 de tineri și peste 40 de copiii. Nu trebuie uitat că este o comunitate tânără, care a fost încreștinată de numai trei ani. În Togo există 43 % creștini (catolici și protestanți), aproximativ 20 % musulmani, 5 % secte, iar restul sunt animiști sau cei care practică religia tradițională sau pur și simplu nu au nici o religie.

Sunt multe de spus despre această țara, despre acei oameni pe care i-am întâlnit și sper că fotografiile pe care le veți vedea să vorbească de la sine.

Acest sejur petrecut în Togo mi-a întărit vocația mea religioasă și creștină, de a merge în misiune, misiune care va începe oficial din septembrie 2010. Deși sunt conștient că nu va fi ușor, sper cu ajutorul lui Dumnezeu, care m-a chemat, să-i pot răspunde, pentru ca împărăția lui Dumnezeu să vină în noi și în jurul nostru...

Pr. Iosif Gal, asumpționist


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat