Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Campus pentru copii

În Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași s-a desfășurat în perioada 13-20 iunie 2010 un campus pentru 120 de copii, având tema: "Sabia din stâncă".

Deschiderea oficială a campusului parohial a debutat duminică, 13 iunie cu Liturghia copiilor celebrată de pr. Cristian Diac. La această celebrare copii au proclamat lecturile, au prezentat la oferirea darurilor hostii, vin, broșuri (care conțineau temele catehezelor, rugăciunea animatorului și piesa de teatru), o lumânare și tricourile pe care cei 21 de animatori le-au primit la sfârșit, ca semn al angajării și implicării lor în activitatea campusului.

În prima zi de campus PS Petru Gherghel a participat împreună cu copiii la momentul de rugăciune, le-a urat un campus frumos și a acordat binecuvântarea.

Programul activităților propuse pe parcursul campusului a fost constituit astfel: primirea copiilor, împărțirea pe grupe, jocuri de cunoaștere, pregătire strigăt, învățarea imnului, moment de rugăciune animatori și copii, sceneta "Sabia din stâncă", cateheză, jocuri formative și de echipă, prânz, laborator iar trei activități au fost speciale: comoara ascunsă, jocuri olimpice și spectacolul final.

Temele propuse pentru fiecare zi a acestui campus au fost prezentate pe scurt la momentul rugăciunii de către pr. Cristian și apoi aprofundate de animatori la grupurile de copii: mă prezint (în care copiii au fost invitați să descopere din textul sacru (Gen 1,26-28) că sunt creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, înzestrați cu daruri și au un scop în viață), eu și părinții mei (discuția a avut la bază textul sfântului evanghelist Luca (2,41-52) din care copii au identificat iubirea cu care părinții se îngrijesc de ei în fiecare zi și să manifeste spirit de recunoștință, respect și ascultare, cu încrederea că părinții caută mereu doar binele copilului), o comoară pentru viață (parabola talanților (Mt 25,14-23) i-a ajutat pe copii să enumere darurile primite gratuit de la Dumnezeu și să exprime felul în care le pot valorifica, conștientizând responsabilitatea pe care fiecare o are față de ele), prietenia (din textul sfântului evanghelist Ioan (15,12-17) copiii au reușit să-l descopere pe Isus ca prietenul care iubește mereu, necondiționat și fără măsură și să experimenteze prietenia între ei), viitorul meu (după citirea textului 1Sam 16,6-13 s-a reflectat asupra faptului că Dumnezeu are din veșnicie un plan pentru fiecare om, plan pe care îl descoperim treptat și îl realizăm folosind responsabil talentele primite în dar), împreună se poate (meditând asupra textului din Mc 3,13-19 copiii au enumerat lucrurile frumoase pe care le-au descoperit împreună în această săptămână de campus și au spus ce importanță au ele în viața zilnică).

Vineri, copiii și animatorii au avut un moment special spiritual în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" când în fața altarului fiecare copil a sărutat crucifixul și a cerut iertare lui Isus pentru toate momentele în care n-a corespuns iubirii sale. Apoi în tăcere o parte din copii s-au pregătit pentru sacramentul Pocăinței iar cei mai mici pentru a primi o binecuvântare.

Sâmbătă, copiii au pregătit împreună cu animatorii un program artistic la care au participat pr. decan Iosif Dorcu, pr. Petru Dorcu și pr. Cristian Diac, invitați și părinții lor. Apoi a fost prezentat un material cu activitățile desfășurate de copii, împreună cu animatorii lor, de-a lungul acestei săptămâni.

În timpul laboratoarelor copiii au lucrat: suport-pix, brățări și mărgele, chei, brățări-rozariu, Scoubydoo, rame pentru iconițe. Lucrările realizate au fost expuse într-un loc special amenajat iar credincioșii având posibilitatea de a le cumpăra. Fondurile strânse fiind alocate pentru susținerea activităților pentru copiii din parohie.

Campusul s-a încheiat duminică, 20 iunie, cu Liturghia copiilor celebrată de pr. Petru Dorcu. Copii au animat Liturghia, iar prin darurile oferite: ostii, vin, brelocuri, o minge, o chitară, flori, și-au exprimat recunoștința față de Dumnezeu pentru aceste zile petrecute împreună în care au fost mai aproape de Biserică și de preoți, au simțit iubirea și ocrotirea Mamei Cerești, au consolidat vechi prietenii și au legat altele noi, au acordat și au primit iertare.

Un gând de mulțumire din partea copiilor și al părinților a fost adresat pr. decan Iosif Dorcu, pr. Cristian Diac, pr. Petru Dorcu, sr. Elisabeta Butnaru, sr. Monica Martin și sr. Cristina Dancă din Congregația "Surorile Providenței" și celor 21 de animatori care au organizat și participat cu multă bucurie la acest campus.

Lăcrămioara Boroș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13-20 iunie: Iași: Campus pentru copii


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat