Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Primiția pr. Ciprian Bejan-Piser

Duminică, 20 iunie 2010, pr. Ciprian Bejan-Piser a celebrat prima sa sfântă Liturghie în cele două comunități de români catolici din Roma: "San Vitale" și Grotte Celoni-Casilina.

Au fost prezenți pr. Isidor Iacovici, parohul comunității, Mons. Anton Lucaci, precum și câțiva preoți care l-au susținut pe parcursul anilor de studiu.

Cine este pr. Ciprian Bejan-Piser?

Este unul dintre "fiii" meleagurilor noastre românești. Născut la Brașov în ziua de 27 octombrie 1984, după absolvirea a opt clase intră în Seminarul "Sf. Iosif" din Bacău, după care, absolvind examenul de bacalaureat, intră la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași. După anul III este trimis la Roma la Universitatea Pontificală Urbaniana unde, în aceste zile, urmează să-și susțină teza de licență în teologia dogmatică - mariologie.

De ce este importantă primiția lui la Roma?

Încă de la sosirea la Roma, Ciprian a fost "adoptat" de comunitatea romanilor catolici, alături de care, de-a lungul anilor de studii, l-a lăudat și preamărit pe Dumnezeu cântând la orgă și organizând corul. Într-un fel sau altul, prin prezența și disponibilitatea sa, Ciprian a devenit "seminaristul" comunității române. Văzându-l, credincioșii au înțeles de multe ori că formarea unui seminarist ca preot presupune nu doar înclinații naturale, ci și efortul propriu și aportul celor din jur. Astfel, susținerea, uneori și materială a seminariilor din dieceza noastră, din partea credincioșilor noștri din Roma, a fost motivată și de seriozitatea și disponibilitatea, până mai ieri, a seminaristului Ciprian.

Decizia de a face primiție și la Roma a fost în acest sens nu numai un moment de preamărire a lui Dumnezeu pentru darul primit prin sacramentul Preoției, ci și un mod de a spune "Mulțumesc!", un mulțumesc spus lui Dumnezeu, instituțiilor bisericești în care s-a format, părintelui Isidor Iacovici, care i-a fost mereu aproape, dar mai presus de toate, un mulțumesc spus "comunității adoptive".

A fost prima primiție a unui fost seminarist format la Roma.

Comunitatea română, mulțumind la rândul ei lui Dumnezeu pentru darul preoției părintelui Ciprian, împreunându-și ambele mâini; comunitatea din "San Vitale" și cea din Grotte Celoni-Casilina, continuă rugăciunea sa pentru noi chemări, pentru ca Dumnezeu să cheme mereu lucrători în secerișul său de pretutindeni.

Pr. Felician Tiba

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 iunie: Roma: Primiția pr. Ciprian Bejan-Piser


 

lecturi: 61.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat