Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vizită pastorală în comunitatea catolică din Grecia

Vizită Preasfințitului Aurel Percă în comunitatea catolică de români din Grecia (12-18 iunie) a împlinit un vis și o așteptare.

Asemenea sfântului Paul, care, în vis, a fost îndemnat să coboare și în Macedonia și Ahaia, la fel păstorul nostru a venit la frații români din Grecia pentru a-i întări, a-i încuraja, a-i binecuvânta. Se împlinește astfel și o mare așteptare a micii comunități catolice de români, răspândită pe întreg teritoriu elad.

Abia atins pământul însorit și ars al bătrânei Elade, episcopul auxiliar s-a și inserat în activitatea noastră pastorală, încreștinând al 66-lea membru al comunității de români de la venirea mea în acestă misiune, acum aproape trei ani. Au urmat sfintele spovezi și pregătirea pentru sărbătoarea duminicii.

Punctul culminant al vizitei pastorale l-a constituit ziua de 13 iunie. La ora 11.00, am celebrat împreună sărbătoarea hramului comunității, prima sfântă Împărtășanie și sfântul Mir. Mica, dar inimoasa comunitate de români din Grecia îl are ca patron și protector pe sfântul Anton de Padova. Pentru prima oară l-au primit în sfânta Împărtășanie un număr de șase copii, iar prin rugăciunea episcopului și ungerea sfântă au fost miruiți 12 copii și tineri. Sărbătoarea a fost completată de o agapă frățească.

În după-amiaza aceleiași zile, la ora 19.00, la 300 de km distanță de Atena, am trăit continuarea acestei sărbători. În Kalamata, orașul capitală al Peloponezului, în singura bisericuță catolică din toată această regiune, șase copii și tineri au primit taină sfintei Împărtășanii și sfântul Mir.

Vizita pastorală a episcopului a continuat în zilele următoare în localitățile Finicuda, Pilos, Pirgos, Corint și Sunio. În aceste locații Preasfințitul a avut ocazia să se întrețină cu micile grupuri de români, să le încurajeze și să le asigure de grija și rugăciunea sa, să le asculte și să le înțeleagă problemele, între care cea mai anevoioasă este lipsa bisericilor și a preoților.

Contextul general este destul de problematic. Într-o majoritate ortodoxă, unde Biserica Catolică reprezintă doar 0,5 % din populația Greciei, într-o lipsă acută de biserici și cu un cler la care vârsta medie se apropie de 70 de ani, într-un anonimat impus și distante mari de parcurs, comunitatea românilor catolici trăiește și dă o mărturie puternică, perseverentă și vie. Numărul mare de botezuri și de sfinte cununii, participarea la sfânta Liturghie duminicală și la sfintele sacramente, implicarea concretă în viața parohiei reprezintă o provocare și un semn de creștere pentru noi, pentru comunitățile grecești sau de alte națiuni. Acest lucru ne îmbucură și ne obligă și sperăm, cu ajutorul lui Dumnezeu, să transmitem mereu, aici, departe de casă, frumoasele tradiții creștine și credința.

Vizita pastorală a episcopului Aurel s-a încheiat cu o sfântă Liturghie pontificală în capela surorilor "Sfântul Iosif", cu ocazia comemorării fondatoarei, sfânta Emilia de Vilar.

Alături de Preasfințitul, a participat la tot acest program și pr. Romuald Bulai, paroh de Cacica.

Mulțumim sfintei Providențe pentru bucuria aceste vizite la frații din Grecia, pe tărâmul Odiseei și al lui Homer, al culturii elene de sute de veacuri. Trăim speranța că această binecuvântată întâlnire a episcopului nostru cu enoriașii români să fie doar un preambul pentru alte dorite vizite și printre românii aflați în insulele egee sau ionice.

Reamintim celor interesați că, începând cu 10 octombrie 2008, prin grija PS Petru Gherghel și prin acceptul ÎPS Nicolaos Foscolos, arhiepiscop de Atena, am fost numit capelan al comunității catolice de români din Grecia și colaborator în munca pastorală a Episcopiei Catolice de Atena, pentru greci. Eu locuiesc la catedrala "Sfântul Dionisie Areopagitul" și celebrez sfânta Liturghie, în limba romană, după următorul program: prima și a treia duminică din lună: la biserica "Sfântul Francisc", din Aghii Anarghiri, a doua duminică din lună: la biserica "Sfântul Gheorghe", din Egaleo. În perioada iunie-septembrie, sfintele Liturghii încep la ora 11.00, iar în rest la ora 12.00. Numere de contact: 0030/2103623603, 0030/6936829652.

Pr. Cristian Gașpal

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12-18 iunie: Vizită pastorală în comunitatea catolică din Grecia


 

lecturi: 38.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat