Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Coasta de Fildeș: Stimularea cateheților, o nouă fațetă a evanghelizării

Miercuri, 16 iunie 2010, s-a ținut în Parohia Djébonoua ultima reuniune de formare a cateheților pentru anul pastoral 2009/2010. Ca în fiecare an, cu această ocazie se organizează un concurs pe temele prezentate în cursul anului. E un mod pentru a-i încuraja pe cateheți, pentru a studia dar e și un mod de a-i răsplăti pentru munca desfășurată în comunitățile pe care le reprezintă.

O parohie în Africa are nevoie în mod obligatoriu de cateheți, preotul nu poate ajunge peste tot. Imaginați-vă că noi celebrăm sfânta Liturghie în 26 de comunități, cum am putea fi prezenți în aceeași zi în toate? De aceea rolul lor este de neînlocuit. Acest lucru și pentru că cunosc limba baoulé, cunosc tradițiile locale și pentru că trăiesc împreună cu ceilalți locuitori și sunt o mărturie vie de credință pentru toți.

În prima parte a întâlnirii am prezentat ultima temă despre Preoție (Relația preot-credincios) pe care o făcusem deja și la care mulți dintre ei nu participaseră. În cea de-a doua, am organizat concursul atât de mult așteptat. S-au format două grupuri: cel din oraș și cel din sate. Erau pregătite câte 20 de premii pentru fiecare grup. Ambele grupuri au răspuns la toate întrebările și au câștigat premiile bine meritate.

Într-un spirit de fraternitate și-au împărțit cadourile ținând cont de nevoile comunităților pe care le reprezintă. Această răsplată îi încurajează să rămână în comunitățile noastre pe care uneori le părăsesc pentru a căuta de lucru în altă parte. Oferindu-le mici atenții sau dacă s-ar putea chiar posibilitatea de a câștiga necesarul în comunitate, ei ar putea să rămână și ar putea să ne fie de mare, mare ajutor. Reuniunea s-a terminat cu o agapă fraternă la misiune, unde cateheții au avut oportunitatea de a socializa și de a se cunoaște mai mult, să se ajute și să se încurajeze reciproc.

Este una dintre cele mai importante activități dintr-o parohie de misiune. Sunt ei care celebrează Liturgia Cuvântului în lipsa noastră, sunt ei care încurajează credincioșii din sate, sunt ei care fac cateheza și pregătesc candidații pentru botez și mir.

Doresc și în același timp lansez invitația ca această activitate să fie susținută și încurajată de toți cei care doresc să o facă. Fie ca bunul Dumnezeu să-i binecuvânteze pe cateheții parohiei noastre pentru dăruirea lor și să-i ajute în continuare în munca nobilă de evanghelizare a tuturor oamenilor.

Pr. Gabriel Cimpoeșu
 


lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat