Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 
Cardinalul Hummes către tineri: să aveți curajul de a răspunde 'da'

Anul Sfintei Preoții, care tocmai s-a încheiat, trebuie să reprezinte pentru preoți un nou stimulent pentru elanul misionar, iar pentru tineri o încurajare de a urma propria vocație. Asta a spus Cardinalul Claudio Hummes, Prefect al Congregației pentru Cler.

Într-un interviu acordat la Radio Vatican, cardinalul a spus că bilanțul acestui An al Sfintei Preoții a fost "pozitiv, foarte pozitiv. Mai ales, sunt foarte fericiți și pentru că a fost celebrat în comunitățile locale. Încă de la început, a fost o angajare de a face în așa fel încât Anul Sfintei Preoții să coboare până în mijlocul oamenilor, în comunitățile locale. Acest lucru s-a făcut, în toată lumea. Cred că a fost un an foarte frumos!".

Apoi cardinalul i-a încurajat pe preoți "să continue să fie acest trup preoțesc așa de important, prețios și de neînlocuit de slujitori în toată lumea, mai ales unde sunt inserați în comunitățile locale".

Să continue, a adăugat el, "cu curaj și cu încredere, cu bucurie în dăruirea lor pentru misiunile slujirii preoțești, reflectând și conștientizând mereu din nou identitatea lor preoțească: ce înseamnă a fi preot și le ce trebuie cu adevărat să fim atenți pentru ca să trăim această vocație și misiune, care este spiritualitatea".

"Spiritualitatea trebuie să fie în mod constant aprofundată, viața de rugăciune nu poate să lipsească preotului pentru ca într-adevăr să poată trăi cu bucurie și cu siguranță și cu seninătate vocația sa, misiunea sa", a continuat cardinalul Hummes.

"Al doilea lucru pe care îmi este drag să-l spun preoților - a subliniat el - este ca să trezească în ei elanul misionar: să nu se limiteze să fie 'în slujba' comunității în care trăiesc, care deja există. Ci să aibă și o mare angajare misionară pentru a merge la neamuri, acolo unde există oamenii, mai ales la acei botezați care s-au îndepărtat din atâtea motive, dar și la acei mulți care nu-l cunosc pe Isus Cristos".

"Această 'misiune' este astăzi foarte urgentă! Acest lucru va face ca și preoții să-și regăsească mai profund propria lor identitate preoțească, pentru că misiunea reînnoiește în mod constant în noi identitatea noastră".

"Apoi - a mai continuat el - aș vrea să spun tinerilor că dacă se simt chemați, să aibă curajul de a răspunde 'da', pentru că merită să fii preot, chiar dacă există atâtea lucruri în lume, astăzi, care ar face să se spună contrariul și care spun contrariul".

"Dar noi toți care suntem preoți știm cât de important este acest lucru, cât de mult acest lucru este un semn al predilecției și al alegerii din partea lui Dumnezeu, atunci când El cheamă un tânăr: a accepta această vocație".

"Aș vrea să le spun să aibă curajul să facă asta: după aceea se vor simți recunoscători față de Dumnezeu pentru predilecția cu care Dumnezeu îi cheamă", a încheiat cardinalul.

(După Zenit, 13 iunie 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat