Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Interviu cu PF Michel Sabbah, patriarh emerit de Ierusalim

La invitația Preasfințitului Petru Gherghel, Preafericirea sa Michel Sabbah, patriarh emerit al Ierusalimului, s-a aflat, în perioada 9-16 iunie 2010, în vizită în România. În zilele de 9 și 10 iunie a vizitat Arhiepiscopia de București. În Dieceza de Iași, vineri, 11 iunie, Preafericirea sa, însoțit de episcopul de Iași, a participat la Liturghia de sfințire a 24 de preoți în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași, seara a vizitat Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași; sâmbătă, 12 iunie, a vizitat comunitățile din Butea, Răchiteni, Adjudeni, Barticești, Săbăoani și Gherăești, iar duminică, 13 iunie, a fost prezent la Roman în Parohia "Inima Neprihănită a Mariei", unde s-a administrat sacramentul Mirului, apoi a mers la Huși unde a participat la ora 18.00 la Liturghia de sfințire a casei tineretului. Luni, 14 iunie, a vizitat mănăstirile din nordul Moldovei și sanctuarul marian din Cacica. Marți, 15 iunie, a vizitat Seminarul Catolic din Bacău, Parohia Faraoani și alte parohii din zonă. În ultima zi, 16 iunie, oaspetele a avut o întâlnire cu ÎPS Francisco-Javier Lozano, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, la sediul Nunțiaturii, în jurul orei 16.00.

Patriarhul Michel Sabbah s-a născut la 19 martie 1933 la Nazaret. A fost sfințit preot la 29 iunie 1955, iar la 11 decembrie 1987 a fost numit patriarh de Ierusalim, fiind primul patriarh din clerul autohton de limbă arabă de după reînființarea Patriarhiei Latine de Ierusalim, în anul 1847. A fost consacrat episcop la 6 ianuarie 1988, de către papa Ioan Paul al II-lea. La 21 iunie 2008 s-a retras pentru limită de vârstă. În prezent, patriarhul emerit locuiește în Ierusalim în Mănăstirea Surorilor "Sfânta Brigitta", iar finalul săptămânii îl dedică activităților pastorale în Parohia Taybeh.

Fiind la Iași, sâmbătă dimineața (12 iunie), PF Sabbah a binevoit să răspundă la câteva întrebări.

• Preafericirea voastră, în ziua de 11 iunie s-a încheiat Anul Sfintei Preoții. Ce a reprezentat pentru dv. acest an?

A fost o ocazie specială de a medita mai bine la misterul sfintei preoții. Eu sunt la pensie, deci am avut o altă dimensiune a perceperii acestui an. Preoția rămâne mereu universală, pentru că dacă unul este preot al lui Cristos este pentru lumea întreagă. A fost un moment pentru întreaga Biserică, pentru toți preoții și pentru parohi de reînnoire spirituală, de mai mare fidelitate în preoție, de creștere a conștiinței a ceea ce este preoția: viața însăși a lui Isus Cristos, marele preot, care mijlocește pentru omenire. Preotul în orice loc oferă sacrificiul Domnului și intervine pentru omenire, pentru cei din parohie, dar și pentru toți.

• Amintindu-vă de începutul vocației dv., vă rog, dacă este posibil, să ne povestiți câte ceva.

Chemarea mea este foarte simplă. Am studiat într-o școală condusă de Frații Școlilor Creștine. Exemplul lor, ambientul de viață creștină au născut în mine ideea de a deveni preot. Foarte simplu. Așa le-am spus și părinților și apoi am mers la Seminar.

• Ați devenit preot și ați lucrat în mai multe parohii...

Da. Am lucrat mai întâi într-o parohie de lângă Muntele Nebo, numită Madabar. O parohie importantă pentru noi. Apoi am avut diverse misiuni administrative: responsabil cu tinerii, responsabil cu școlile. Apoi am fost paroh într-o mare parohie: Aman, capitala Iordaniei, o parohie foarte veche, cu trei-patru mii de credincioși.

• Ați slujit mai mulți ani ca patriarh de Ierusalim. Care sunt bucuriile și problemele unui patriarh?

Problemele unui patriarh sunt problemele celorlalți, ale poporului și ale preoților. Ca preot sunt aceleași probleme: de a trăi o viață spirituală sinceră, autentică. Aceleași probleme și provocări sunt pentru patriarh și pentru orice preot. Pentru popor, problema mare este cea a păcii: conflictul dintre israelieni și palestinieni. Este opresiunea poporului din partea ocupației israeliene. Aceasta înseamnă suferință, dar și bucurie, pentru că trebuie să vedem în orice suferință voința lui Dumnezeu: Ce anume vrea Dumnezeu prin aceste evenimente? El este prezent, nu este niciodată absent, nici chiar în suferințe. Petru mine, aceasta era problema: să mă întreb mereu ce vrea Dumnezeu? Așadar, bucuriile și suferințele unui patriarh sunt în jurul suferințelor și bucuriilor altora. Nu în jurul lui însuși. El nu mai există, s-a terminat. Sigur, sunt momente dificile când patriarhul sau preotul vrea să fie mai mult pentru sine. Acestea sunt momente dificile. Dacă însă există comuniune cu poporul și preoții, bucuriile lor și binele lor sunt aceleași și pentru un patriarh.

• Ce anume vă impresionează cel mai mult în ?ara Sfântă?

Crucea, pentru că toți din această regiune trăiesc sub semnul crucii: și cei care cred, și cei care nu cred. Vrei nu vrei există crucea. Sunt multe suferințe, este ura reciprocă, este moartea care face ravagii între cele două popoare: palestinieni și israelieni. Apoi impresionează că, în ciuda acestei realități a morții, există voința de a continua să trăiască: israelienii continuă să trăiască în teamă, cu recurgere la arme, la violență; palestinienii continuă să trăiască, în ciuda opresiunii sau a morții care apare. Dar sunt și multe momente de bucurie atât în viața fiecăruia cât și în viața poporului.

• Câți creștini sunt?

Sunt 2% din toată populația. În ?ara Sfântă, Palestina și Israel sunt zece milioane de locuitori: jumătate sunt arabi (musulmani și creștini), jumătate sunt evrei. În Israel, Palestina, Iordania și Cipru avem 60 de parohii. Avem 90 de preoți diecezani. Sunt apoi franciscanii: Custodia ?ării Sfinte, care se ocupă de zece parohii. Este și o parohie îngrijită de părinții carmeliți, La Muntele Carmel, la Haifa.

• Sunt vocații?

Slavă Domnului sunt. Avem în fiecare an până la patru sfințiri de preoți. Depinde de an... Anul acesta avem patru preoți.

• Sunteți pentru prima dată în România? Ce impresii v-ați făcut?

Am fost impresionat la Iași. Am văzut catedrala plină, cu ocazia hirotonirii preoților. E un semn al pietății oamenilor. Apoi 24 de preoți sfințiți odată. Pentru noi e un miracol să avem 24 de preoți. Aceasta nu e posibil. Numărul mare de preoți e un semn că sunt vocații. Comunitatea catolică, deși mică, are multe vocații. M-a impresionat că țara, deși a trecut printr-o perioadă de comunism, e plină de biserici: ortodoxe și catolice. Credeam că nu prea sunt biserici pe aici, dar sunt multe. Am fost și în catedrala ortodoxă: am văzut oameni care se roagă, cereau binecuvântarea preoților. Apoi am fost la Seminarul din Iași, un seminar plin cum în nici o parte a lumii nu există. Deși sunteți puțini, aveți seminarul plin: e un lucru surprinzător.

• La Iași ați participat la sfințirea a 24 de preoți. Ce sfat ați da unui preot care pornește acum pe acest drum?

De a păstra bucuria din momentul sfințirii, zelul și fidelitatea pe care le inspiră aceste clipe. De a reveni mereu la aceste momente, mai ales când vor întâlni dificultăți pe drumul vieții. Astfel se vor reînnoi, se vor purifica și vor putea merge înainte.

• V-aș ruga să lăsați un mesaj pentru credincioși, pentru cei care citesc acest interviu.

Credincioșilor le spun mereu că Isus ne iubește mult. În el putem să ne găsim bucuria pe care o căutăm: bucuria vieții. Isus, Fiul lui Dumnezeu, vrea să fim fericiți și bucuroși. Numai în el putem găsi fericirea și bucuria, dincolo de confort, de bunuri, dincolo de orice lucru care aparține acestei lumi. Acestea nu pot să împlinească viața. E nevoie să ne întoarcem la Dumnezeu creatorul pentru o viață împlinită.

• Mulțumesc mult pentru aceste răspunsuri și pentru că ne-ați vizitat.

Eu vă mulțumesc pentru ospitalitate.

A consemnat pr. Cornel Cadar

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Vizita patriarhului Michel Sabbah în România


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat