Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Arhiepiscopia Romano-Catolică București
Str. G-ral Berthelot 19
010164 București (RO)
Tel. 021/2015411
E-mail: birouldepresa@arcb.ro
Nr. 330/11.06.2010

COMUNICAT DE PRESĂ

Hirotonire de preoți în catedrala "Sfântul Iosif" din București

Duminică, 13 iunie 2010, diaconii Marian Blînda și Florin Bordeuș vor primi taina sfintei Preoții în catedrala "Sfântul Iosif" din București, prin impunerea mâinilor Preasfințitului Cornel Damian, episcop auxiliar de București. Evenimentul va avea loc în cadrul sfintei Liturghii de la ora 10.30 și va marca încheierea Anului Sfintei Preoții, la nivel de Arhidieceză.

Marian Blânda aparține de Parohia Catedralei "Sf. Iosif", iar Florin Bordeuș de Parohia "Sfinții Petru și Paul" din Brașov. Ei au studiat timp de șase ani filosofie și teologie la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Iosif" din Iași, iar la 8 decembrie 2009 au primit prima treaptă a Preoției: diaconatul.

Pe parcursul Anului Sfintei Preoții (19 iunie 2009 - 11 iunie 2010), preoții catolici din lumea întreagă s-au lăsat călăuziți de figura sfântului Ioan Maria Vianney - pe care Sfântul Părinte l-a propus ca model -, pentru a reflecta din nou asupra măreției și frumuseții slujirii preoțești. "Un preot bun - spunea sfântul Ioan Maria Vianney -, un preot după inima lui Dumnezeu, este cea mai mare comoară pe care bunul Dumnezeu o poate dărui unei comunități și unul dintre darurile cele mai de preț ale îndurării divine".

La nivel internațional, Anul Sfintei Preoții s-a încheiat în această dimineață, prin celebrarea sfintei Liturghii solemne în Piața "Sfântul Petru" din Vatican. La sfânta Liturghie, care a fost prezidată de Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea, au luat parte circa 16 mii de preoți veniți din lumea întreagă. Printre aceștia și circa 40 de preoți din toate diecezele romano-catolice și greco-catolice din România, însoțiți de Preasfințitul Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla. În predica rostită la sfânta Liturghie, Sfântul Părinte a amintit că preoția nu este "o activitate funcționărească, ci o taină (un sacrament)".

Arhidieceza Romano-Catolică de București are actualmente 124 de preoți diecezani, dintre care 84 lucrează în comunitățile catolice locale, iar 40 lucrează sau studiază în afara României, în Italia, Austria, Germania, Elveția, SUA, Spania, Kenya. La aceștia se adaugă 37 de preoți aparținând unor congregații și ordine religioase.

Biroul de Presă
Pr. Ieronim Iacob

tel.: 0733/785554
email: prieronim@tiscali.it


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat