Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Piatra Neamț: Momente de bilanț

Membrii Oficiului pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli s-au întrunit la Grădinița "Vicenzina Cusmano" din Piatra Neamț în ziua de 5 iunie, pentru un bilanț al activităților desfășurate pe parcursul anului școlar 2009-2010, dar și pe perioada întregului mandat 2005-2010.

Grădinița "Vicenzina Cusmano" din Piatra Neamț a devenit pentru o zi un stup în care albine mici, dar foarte harnice, ne amintesc dulceața și parfumul de neuitat al copilăriei, prin ceea ce pot copiii mai bine: cântece, poezii, povești și dansuri. Glasuri pline de emoții, cântece susurând ca un râu vesel de munte, lacrimi apărute pe obrăjori bucălați de prea plinul emoției trăite la doar trei ani... și multe aplauze venite din partea domnului Mihai Archip, prefect al județului Neamț, domnului prof. dr. Mihai Floroaia, inspector pentru învățământul particular al județului Neamț, din partea părinților și membrilor Oficiului pentru Pastorația Școlară și Predarea Religiei în Școli care vor participa la ședința obișnuită a oficiului. Este un moment în care se evaluează activitatea desfășurată de oficiul nostru pe parcursul anului școlar 2009-2010, dar și pe perioada întregului mandat 2005-2010.

Pr. prof. univ. dr. Iosif Bisoc, OFMConv. - inspector școlar diecezan - a subliniat rezultatele obținute și progresele realizate an de an în organizarea unor activități metodico-științifice desfășurate la: Grădinița "Sfânta Familie" din Gherăești (2007), Grădinița "Sfânta Ana" din Săbăoani (2008), Grădinița "Surorile Providenței" din Iași (2009), Grădinița "Anna Maria" din Târgu-Ocna și Liceul Catolic "Fericitul Ieremia" din Onești (2010). În aceste activități au fost implicate foarte multe cadre didactice care prin lucrările prezentate au contribuit la o mai bună pregătire metodico-științifică, au valorificat experiența acumulată la catedră, au contribuit la o mai bună cunoaștere a activității grădinițelor și profesorilor de religie care își desfășoară activitatea în școlile generale și liceele din Dieceza de Iași.

Preocuparea pentru formare și dezvoltare profesională pentru cariera didactică se poate demonstra și prin numărul mare de profesori și educatoare care au susținut și promovat examenele pentru gradul didactic definitiv, II și I, prin numărul mare al comisiilor metodice și cercurilor pedagogice organizate în acești cinci ani de către grădinițele confesionale și de către profesorii de religie. Se adaugă aici și numeroasele întâlniri anuale organizate cu profesorii de religie la Onești, Bacău, Roman și Iași pentru a-i sprijini în a desfășura o activitate didactică de calitate și în concordanță cu valorile Bisericii Romano-Catolice.

Cele mai mari bucurii și împliniri vin însă de la elevii de gimnaziu sau de liceu care au participat la olimpiadele județene, diecezane și naționale de religie romano-catolică organizate la Onești, Bacău, Iași, Roman sau Oradea care au obținut rezultate foarte bune și în pregătirea, organizarea și desfășurarea cărora membrii Oficiului au avut un rol determinant. Ei s-au implicat în asigurarea bazei logistice, organizarea comisiilor de redactare a subiectelor și de corectare, asigurarea condițiilor de transport și de cazare și masă pentru toți participanții. Premiile obținute de copii au fost suplimentate de către Episcopia Romano-Catolică de Iași prin finanțarea și organizarea în acest an a unei tabere de vară la Pralea, în județul Bacău, la care vor participa toți elevii premiați la Olimpiada Națională de Religie de la Oradea.

Conștienți că această lume este într-o continuă schimbare, că atitudinile și valorile creștine trebuie promovate cu mijloace specifice vremii în care trăim în ultimii doi ani au apărut câte patru numere din revistele "Lăsați copiii să vină la mine!" și "Educatorul creștin": Ele se remarcă prin prezentare atractivă specifică celor cărora li se adresează, calitatea materialelor prezentate, a tehnoredactării și editării în condiții grafice excepționale, ele au un conținut metodico-științific actualizat și o prezentare amănunțită a evenimentelor și activităților desfășurate de la un număr la altul. De asemenea, este pe cale să se "nască" situl Oficiului...

Rememorări ale unor începuturi dificile... sau pași spre devenire s-ar putea numi activitățile organizate cu directorii grădinițelor confesionale pentru a-i sprijini în activitatea managerială pentru aceștia au fost organizate la Grădinițele: "Roza Venerini" din Pildești, "Sfântul Nicolae" din Iugani, "Surorile Providenței" din Iași, "Carol Borromeu" din Gioseni, "Maria Rosa Zangara" din Buruienești, "Cristos-Rege" și "Vicenzina Cusmano", ambele din Piatra Neamț.

Pentru a fi întotdeauna în pas cu transformările, cu standardele de autorizare provizorie, acreditare și evaluare periodică, pentru a fi pe deplin conștienți de răspunderile asumate, pentru a face ca din școală să nu dispară valorile moralei creștine a fost nevoie de cursuri de perfecționare și formare continuă, de asumarea conceptului de învățare pe tot parcursul vieții, de studiu individual, de acces la centre de informare și documentare, de informații prelucrate și accesibilizate, de schimburi de experiență, de participare și colaborare. În acești cinci ani toate educatoarele din grădinițele confesionale au participat la întâlniri anuale organizate la Slănic Moldova, Grădinița "Sfânta Maria" din Rădăuți, Grădinița "Sfântul Paul" din Onești, Grădinița "Sfânta Familie" din Gherăiești, și la câte un curs de perfecționare anual la Grădinițele "Congregatio Jesu" din Luizi Călugăra, "Sfânta Familie" din Gherăești, "Sfântul Iosif" din Adjudeni și "Sfânta Ana" din Săbăoani cu teme specifice învățământului preșcolar și cu implicarea echipei de formatori a Casei Corpului Didactic "Grigore Tăbăcaru" din Bacău.

Trebuie remarcată perseverența Grădiniței "Roza Venerini" din Bacău de a fi mereu o poartă deschisă pentru creație, joc și artă deoarece începând cu anul 2001 organizează în luna mai, de ziua fondatoarei Congregației "Maestre Pie Venerini", Concursul internațional de artă plastică și jucării pentru copii "Copilul - zâmbet și culoare" la care au participat cu lucrări, în cei nouă ani de existență, mii de copii îndrumați de aproape 1.000 de cadre didactice. Un semn în timp marcat cu efort, tenacitate și credință, trepte urcate de toți și pentru toți în favoarea frumosului înmugurit în sufletul copiilor.

Membrii oficiului au vorbit și despre proiectele începute și aflate în derulare: programe școlare în curs de aprobare, manuale de religie gata de tipărire, site-ul școlilor și grădinițelor catolice, asociațiile cadrelor didactice și ale părinților, CD-urile din seria "Anotimpurile copilăriei", cărțile care vor cuprinde lucrările metodico-științifice ale cadrelor didactice prezentate la simpozioane, cartea de povești pentru copii, CD-ul educatoarelor și multe altele.

Proiecte derulate de-a lungul celor cinci ani au făcut ca membrii oficiului să devină o echipă, să învețe management educațional, să se perfecționeze și să se dăruiască celorlalți, să accepte că trebuie să fie lumânare de jertfă permanent aprinsă pentru ceilalți, să pună binele tuturor mai presus de binele propriu, să crească împreună cu ceilalți și, nu în ultimul rând, să se străduiască în a fi prin ceea ce fac zi de zi buni creștini într-o lume devenită astăzi o bară aflată pe o mare în furtună. Am învățat în acești ani împreună ce este sacrificiul și curajul, ne-am străduit să promovăm valorile creștine, să ajutăm copiii, cadrele didactice și părinții să înainteze în larg fără teamă, ne-am zidit ca oameni și am ajutat la zidirea altor oameni.

La ceas de bilanț se cuvine să aducem mulțumiri PS Petru Gherghel, episcop de Iași, și PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, precum și pr. prof. univ. dr. Iosif Bisoc, OFMConv. - inspector școlar diecezan, care ne-au acordat încredere, îndrumări și finanțare pentru toate activitățile oficiului, care au participat la activitățile organizate, au fost cei care au înțeles misiunea școlii de a pune bazele formării personalității umane și ne-au sprijinit în momente dificile.

Privim spre viitor cu încredere și speranță, suntem continuatorii unui drum și înțelegem că misiunea noastră de a-l face trainic trebuie îndeplinită. În aceste momente când școlii românești îi este greu, noi putem fi zidurile care nu se dărâmă, oamenii capabili de sacrificii și mințile care pot elabora strategii pentru că am zidit pentru școală biserică în sufletul nostru, am intrat în ea cu evlavie și credem că acei copii educați în școlile noastre vor fi sarea pământului acestuia și lumina lumii.

Prof. Carmen Nedelcu,
expert al OPSPRS


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat