Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cesano (Italia): Celebrarea sacramentului Mirului

Duminică, 6 iunie 2010, comunitatea catolică românească din Cesano a fost în mare sărbătoare, deoarece, în biserica "Sf. Sebastian", prin impunerea mâinilor PS Anton Coșa, celor 10 candidați, prin primirea sacramentului Mirului, le-a fost dăruit Duhul Sfânt cu darurile sale.

Costumele populare, pâinea și sarea, un buchet de flori, candidații la sfântul Mir îmbrăcați în haine de sărbătoare și ținând în mâini un trandafir roșu, aplauzele și cântecul "Bine ați venit în mijlocul nostru" au fost câteva din semnele reprezentative prin care credincioșii din comunitatea catolică românească din Cesano împreună cu parohul lor Pr. Adrian Chili și ceilalți preoți prezenți au manifestat bucuria de a avea pentru prima dată în mijlocul lor un episcop român, aici departe de casă.

Dacă tot se afla în zonă, PS Coșa a ținut să viziteze duminică dimineața și comunitatea românească din Ladispoli, unde, celebrând sfânta Liturghie de la ora 9.15, după ce ne-a vorbit așa de frumos despre sărbătoarea Trupului și Sângelui Domnului, despre câteva realități întâlnite în Republica Moldova, a ținut să transmită tuturor un salut special și un gând de prețuire din partea PS Petru Gherghel.

Celebrarea solemnă a sfintei Liturghii de la Cesano, în timpul căreia a fost administrată taina sfântului Mir, a început la ora 16.00 cu o procesiune solemnă ce a plecat de la sacristie: după crucea procesională și ministranți au urmat nașii care i-au însoțit la altar pe cei 10 candidați, preoții concelebranți și episcopul Anton Coșa.

În cuvântul de salutul, de bun venit și de prezentare adresat episcopului și preoților prezenți, pr. Adrian Chili, parohul comunității catolice românești din Cesano și din împrejurimi, a subliniat în numele tuturor că e prima dată când comunitatea catolică românească din Cesano celebrează cu mare bucurie taina Confirmațiunii.

Deoarece era în mod special sărbătoarea celor care urma să-l primească pe Duhul Sfânt, ei au fost aceia care au citit lecturile, au intonat invocațiile la rugăciunea credincioșilor și au oferit darurile la altar.

Cântările din timpul celebrării, pregătite cu mare răbdare și pasiune de Sebastian (orgă) și Lidia (dirijor), au reușit să impresioneze pe toți cei prezenți prin bucuria, expresia și claritatea artistică.

În cuvântul de învățătură episcopul Anton a ținut să sublinieze câteva aspecte legate de sărbătoarea Trupul și Sângele Domnului (care s-a sărbătorit in Italia în această duminică) și anume faptul că sfânta Euharistie trebuie să ne reprezinte și să ne însoțească în fiecare zi și oriunde mergem, iar purtarea Euharistiei în procesiune e un semn că nu trebuie să nu rușinăm niciodată de Cristos, ci să ne mândrim cu el. După această primă parte a omiliei a dorit să ne vorbească de acest mare dar făcut de Dumnezeu în ziua de Rusalii, pe care urmează să ni-l facă și astăzi, trimițându-ni-l pe Duhul Sfânt. Când a decis să facă aceasta nu a făcut nici o diferență, ci l-a trimis pe Duhul său asupra tuturor celor care erau adunați în rugăciune. Acest Duh preasfânt când vine la noi, nu ne lasă așa cum ne-a găsit ci vrea să ne transforme, să ne reînnoiască, ca să putem deveni creștini maturi în credință ca să putem mărturisi cu tărie credința creștină.

După omilia episcopului a urmat mărturisirea de credință, timp în care candidații au ținut în mâini o lumânare aprinsă.

Cele mai emoționante cuvinte din cadrul celebrării au fost acelea în care, după rugăciunea de invocarea a Duhului Sfânt și de impunere a mâinilor episcopului și a preoților prezenți, cei 10 candidați (7 copii și 3 tineri) au auzit din gură episcopului cuvintele: "N., primește pecetea darului Duhului Sfânt", la care au răspuns cu fermitate: "Amin". "Pace ție!", "Și duhului tău".

Un alt moment emoționat a fost ofertoriul, deoarece toți cei proaspăt miruiți au oferit pe lângă pâine și vin, șapte lumânări care au dorit să reprezinte cele șapte daruri ale Duhului Sfânt și o deosebită icoană cu Duhul Sfânt purtată de un candidat la sacramentul Mirului, pe care boala îl ține într-un cărucior cu rotile.

După distribuirea sfintei Împărtășanii sub ambele specii (în acest mod am dorit să subliniem sărbătoarea Trupul și Sângele Domnului, celebrată în această zi în Italia), un copil, în numele celor miruiți, a dorit să exprime printr-o poezie bucuria, emoțiile și mulțumirea pentru marele sacrament primit. Înainte de binecuvântarea finală, pr. Adrian a dorit să mulțumească tuturor celor prezenți: în special episcopului Anton Coșa, preoților care au concelebrat (pr. Francisc Ungureanu, pr. Anton Damian, pr. Adrian Herciu, pr. Bernardo Ancuna) sau au stat la spovadă sâmbătă și duminică (pr. Sebastian Bilboc și pr. Toni Cântaciu), dar și tuturor oaspeților prezenți. Totodată pr. Chili a ținut să spună un cuvânt de prețuire și de mulțumire și în limba italiană pentru oaspeții italieni prezenți.

Deoarece bucuria era prea mare ca să se termine așa de repede, după sfânta Liturghie toți cei prezenți au fost invitați la o cină fraternă, ocazie de a continua bucuria evenimentului împreună cu toată comunitatea și cu oaspeții prezenți de marea sărbătoare a coborârii Duhul Sfânt între noi, și aici în comunitatea din Cesano.

Adriana Susanu

* * *

Anunț: Duminică, 13 iunie, la ora 16.00, va fi sărbătoarea hramului comunității catolice de români din Cesano, în cinstea Sfântului Anton de Padova. Sfânta Liturghie solemnă a hramului va avea loc în biserica "San Sebastian" din localitate: Via della Stazione, 402, Cesano (RM). Pentru mai multe detalii: pr. Adrian Chili (tel. 380.637.54.14).

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 iunie: Cesano (Italia): Celebrarea sacramentului Mirului


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat