Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Lespezi: Sărbătoarea Copiilor

Sâmbătă, 5 mai 2010, Parohia Lespezi a fost gazda întâlnirii diecezane Sărbătoarea Copiilor. Tema din acest an a fost "Isus este Învățătorul meu". Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Aurel Percă, prezenți fiind peste 80 de preoți. În jurul lor altarului s-au adunat aprox. 3.000 de copii din 80 de parohii ale Diecezei de Iași, însoțiți de peste 400 de animatori.

Pentru a ajuta la buna desfășurare a acestei sărbători, vineri seara tineri din asociațiile Acțiunea Catolică, Scout și Kolping, și din comunitate, sub îndrumarea părintelui Felix Roca, responsabil cu Oficiul pentru Pastorația Tinerilor, Copiilor și Asociațiilor din Dieceza de Iași, au stabilit ultimele detalii ale acestei sărbători.

Dimineața de sâmbătă a fost pentru cei prezenți în Lespezi o adevărată provocare: cerul era acoperit de nori cenușii care amenințau începutul sărbătorii. Însă, o dată cu sosirea grupurilor de copii, plini de entuziasm și bucurie, norii se risipeau și cerul a fost acoperit de un albastru minunat. Am simțit într-adevăr cum credința noastră a fost încercată în acest moment de Învățătorul nostru.

De la centrul de primire până la locul stabilit în curtea bisericii grupurile au purtat pancartele parohiilor pe care le reprezentau.

Ajunși în fața altarului, copiii au fost antrenați prin muzică și bansuri de copiii din parohia gazdă și din Parohia Valea Mare. După acest moment, pr . Felix Roca i-a salutat pe cei prezenți și le-a propus să înceapă această zi printr-o scurtă rugăciune. Corul copiilor din Huși au prezentat imnul acestui an, care a încălzit vocile celor mici. După care au participat la o repetiție care a cuprins cântecele de la sfânta Liturghie,

PS Aurel Percă, episcop de auxiliar de Iași, a fost întâmpinat în mod tradițional cu pâine și sare de parohia gazdă, apoi de pr. Gheorghe Farcaș, paroh la Lespezi, pr. Cristinel Alecu, vicar în comunitate, pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, pr. Felix Roca, de preoți veniți din dieceză cu grupurile de copii și de reprezentanții parohilor.

Procesiunea pentru sfânta Liturghie a pornit din fața casei parohiale și s-a îndreptat spre altarul pregătit special pentru sărbătoare. Copiii din Lespezi au proclamat lecturile de la sfânta Liturghie precum și intențiile de la rugăciunea credincioșilor. La ofertoriu, copii din parohia gazdă alături de cei din asociațiile Diecezei de Iași au prezentat daruri înaintea lui Cristos. Glasurile cristaline ale copiilor din Parohia Lespezi au susținut cântările din timpul sfintei Liturghii.

În cuvântul de învățătură, PS Percă a scos în evidență faptul că Isus Cristos îi iubește mult pe copii, iar Biserica se ocupă de educația lor. Spre final, PS Aurel a prezentat copiilor mesajul păstorului Diecezei de Iași.

La sfârșitul Liturghiei, copiii au ridicat pancartele cu numele localităților din care veneau și s-au anunțat doritori de a găzdui icoana cu Isus înconjurat de copii. PS Aurel Percă a anunțat gazda de anul viitor a Sărbătorii Copiilor: Parohia "Isus Bunul Păstor" din Roman.

După-amiază, programul a continuat cu Festivalul Copiilor. În cadrul acestuia, copii din diferite parohii au pregătit momente care au încântat auzul și privirile celor prezenți. Festivalul a fost deschis de clovnii de la Oratoriul "Don Bosco" din Bacău.

Pr. Felix Roca a invitat grupurile parohiale să participe la marea tombolă organizată pentru copii. Pentru a putea participa la acest moment, pe parcursul imnului de anul acesta copiii au trebuit să noteze pe o hârtie numele parohiei și un gând pentru ceilalți copii participanți. Parohiile câștigătoare au fost "Sf. Nicolae" - Bacău, "Sf. Cruce" - Bacău, Luizi-Călugăra, Oțeleni, Cacica. Premiile au constat în bomboane, o minge de fotbal, o minge de volei, două palete de badminton, un joc Monopoly și o tablă de șah.

În continuarea programului copiii din parohia gazdă care au prezenat două bansuri, un dans modern și un dans indian. Cei din Parohia "Sf. Nicolae" - Bacău au prezentat un bans și două piese din folclorul românesc. Orchestra "Glasul instrumentelor" a copiilor din Gioseni a prezentat la instrumente patru melodii. În continuarea programului copiii din Pralea au prezentat un dans sportiv. Au urmat copiii din Parohia Luncași cu un dans modern și o "paradă a mireselor". În încheierea festivalului copiilor, Parohia Iugani a prezentat un dans tematic "În lumea păpușilor".

Alături de copiii la festival a fost și PS Aurel Percă, care s-a bucurat împreună cu cei prezenți. Ziua s-a încheiat cu binecuvântarea Preasfințitului. Fericiți, copiii s-au întors în comunitățile lor pentru a trăi bucuria de a-l avea ca Învățător în mijlocul lor pe Isus.

Adriana Ianuș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Album foto: Lespezi: Sărbătoarea Copiilor


 

lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat