Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Procesiune în solemnitatea Trupul și Sângele Domnului

Sărbătoarea Trupul și Sângele Domnului a fost marcată la Iași duminică, 6 iunie 2010, printr-o Liturghie solemnă, prezidată de PS Petru Gherghel, urmată de o procesiune pe străzile orașului. Au participat PS Aurel Percă, 20 de preoți de la episcopie și de la catedrală, de la parohiile și congregațiile din Iași și de la seminar. Au fost, de asemenea, persoane consacrate, seminariști și un mare număr de credincioși.

Sfânta Liturghie a început la ora 11.00. În primele bănci, însoțiți de animatori, erau copii de la cele trei parohii din Iași. Pentru că recent au primit prima sfântă Împărtășanie, erau îmbrăcați în alb.

Corul seminariștilor de la Institutul Teologic "Sfântul Iosif" din Iași a susținut cântările.

În cuvântul de învățătură, pr. Cornel Cadar a vorbit despre semnificația și importanța sărbătorii, ca o revenire la darul lăsat de Isus în Joia Mare. Isus a rămas cu noi în taina altarului. Ca o anticipare a jertfei de pe Calvar, a dăruirii cu totul de sine însuși pentru noi, Isus a transformat pâinea și vinul în trupul și sângele său. Prin pâinea frântă și prin sângele vărsat, noi celebrăm iubirea veșnică a lui Isus pentru noi. În fața acestui mister trebuie să rămânem consternați și să-i mulțumim Domnului. Procesiunea de la finalul Liturghiei nu este altceva decât o mărturisire a bucuriei că Domnul a rămas cu noi și ne însoțește pe drumurile noastre. Pornind de la Evanghelia înmulțirii pâinilor, predicatorul a arătat în a doua parte a mesajului că există o foame după pâinea din cer care trebuie trezită de fiecare. Participarea la Liturghie, dorința de a ne împărtăși des, precum și bucuria de a-l adora și mulțumi sunt semne ale sănătății spirituale.

După Liturghie, în jurul orei 12.15, a început procesiunea cu preasfântul sacrament pe străzile orașului. Traseul urmat a fost: Stradela Trei Ierarhi, Bd. Ștefan cel Mare, Str. Anastasie Panu, Str. Costache Negri cu întoarcere la catedrală pe Str. Colonel Langa.

Crucea procesională a fost urmată de lumânări, steaguri, ministranți, icoane, persoane consacrate, copiii de la prima sfântă Împărtășanie, care au aruncat petale de flori din coșulețele purtate în mâini, preoți, baldachinul sub care s-a aflat PS Petru cu ostensoriul, seminariștii, fanfara și mulțimea de credincioși. Prin rugăciuni și cântare, credincioșii au înălțat cererile lor către Domnul prezent în ostia consacrată.

Procesiunea s-a încheiat în catedrala mare, prin binecuvântarea cu preasfântul sacrament. La final, Preasfințitul a adresat un cuvânt de mulțumire tuturor celor care au participat la sărbătoare.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 iunie: Iași: Procesiune în solemnitatea Trupul și Sângele Domnului


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat