Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Un stejar numit Bartek

Părintele Jerzy Popiełuszko, la cinstea altarelor: un preot și martir al Bisericii.

Părintele Jerzy Popiełuszko a fost proclamat fericit duminică, 6 iunie 2010, la Varșovia. A fost asasinat de regimul comunist în 1984. Dacă "doctrina perversă a urii și a morții" care "s-a abătut asupra patriei voastre" nu a prevalat asupra Evangheliei, aceasta se datorează unor persoane precum părintele Jerzy, care "doar cu armele sale spirituale ale adevărului, dreptății și carității a căutat să revendice libertatea conștiinței sale de cetățean și de preot" a spus la predică arhiepiscopul celebrant Angelo Amato, prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților1.

Bătăliile care decid cu adevărat soarta lumii sunt câștigate de Dumnezeu. De aceea, important nu e numărul combatanților, ci dreptatea, fiindcă pentru ei luptă Dumnezeu. "Chiar dacă aș fi singur, când Dumnezeu e de partea mea, sunt în majoritate" - se spune. Așa și este: să amintim bătălia de la Lepanto (7 octombrie 1571, în care Sfânta Ligă, inferioară numeric, a sfărâmat puterea otomană salvând "rădăcinile creștine ale Europei", pe care acum ne rușinăm să le mai recunoaștem în constituția UE) sau miracolul de pe Vistula (12-25 august 1920), în care "Armata Roșie a suferit o enormă înfrângere"2 de la trupele poloneze net inferioare numeric, conduse de Józef Piłsudski barând astfel marșul comunismului spre inima Europei și - mai aproape de zilele noastre - rezistența de zi cu zi, ceas de ceas, dârză și demnă împotriva răului a fiecăruia dintre cei care "nu-și pleacă genunchiul decât în fața lui Dumnezeu"3. Iar marxism-leninismul, declarându-se împotriva lui Dumnezeu (ateu) și împotriva națiunii (prin doctrina internaționalismului comunist) a întețit el însuși forța spirituală a credinței care avea să-l înfrângă. Pentru că în Polonia credința are deopotrivă dimensiune individuală, socială și națională. "Pentru noi4, Madonna Neagra de la Częstochowa e Regina Poloniei. Pentru noi, credința e unită cu patriotismul și înseamnă deopotrivă iubire de Dumnezeu și de patrie, iar pe drapelul nostru e scris «Dumnezeu, Onoare, Patrie»".

Nu avea decât 37 de ani pr. Jerzy Popiełuszko, când a fost răpit de agenți comuniști, legat cu funii, ucis în bătaie și aruncat în apele înghețate ale Vistulei la 19 octombrie 1984.

Cine a fost cel la funeraliile căruia au luat parte 400 000 de persoane, cel al cărui mormânt a fost vizitat de peste 17 milioane de persoane și care este comemorat în fiecare an la 19 octombrie prin rugăciunea neîntreruptă de 24 de ore?

Fusese vicarul Parohiei "Sf. Stanislaw Kostka" din Varșovia, apoi capelan al "Solidarității". Pe durata legii marțiale, singura posibilitate de întrunire "legală" era participarea la sfânta Liturghie, iar pr. Jerzy Popiełuszko, anticomunist ferm, convins și convingător, ale cărui predici erau transmise regulat de Radio Europa Liberă, unea harul de orator cu forța iubirii de Dumnezeu și patrie, motivând și susținând revolta maselor, luptând pentru drepturile și demnitatea omului nu prin forța fizică (din cauza debilității sale fizice, nu i se încredințase o parohie), ci cu armele infinit mai puternice ale crucii. Omiliile sale aminteau și omagiau în mod cu totul deosebit ideile cardinalului Stefan Wyszynski, "Primatul Mileniului", apărător al "Teologiei Națiunii" pentru revigorarea identității catolice a polonezilor și mentor al papei Ioan Paul al II-lea.

Dar pr. Jerzy Popiełuszko nu era activist politic sau social. El sublinia că orice acțiune politică trebuie să aibă în vedere binele tuturor, să se desfășoare cu respectarea drepturilor omului și să conducă la recunoașterea demnității persoanei. Pr. Jerzy Popiełuszko a întruchipat virtutea curajului, fidelitatea față de Dumnezeu, față de crucea lui Isus și evanghelie, iubirea de Dumnezeu și patrie. "El reprezintă patriotismul creștin sub aspect cultural și social" afirmă pr. Mariusz Frukacz și nu numai pentru Polonia, ci pentru întreaga lume.

În anul 1979, papa Ioan Paul al II-lea pronunțase invocația: "Fie ca Duhul Sfânt să coboare asupra acestei țări și s-o schimbe". Un an mai târziu se năștea "Solidaritatea": pentru prima dată în istorie un sindicat reunea Biserica și oamenii muncii (care, prin definiție marxistă, trebuiau să fie atei): "Solidaritatea" devenea astfel de neînfrânt. Iar pr. Jerzy Popiełuszko era capelanul acestei mișcări. El compara suferințele Poloniei cu suferința lui Isus pe cruce: "Procesul lui Isus continuă. Continuă prin frații lui. Numai numele, chipurile, data nașterii și locul nașterii se schimbă - dar e mereu același proces: al lui Isus"5.

În Piața Victoriei, astăzi Piața Piłsudski, unde în anul 1979, papa Ioan Paul al II-lea îl invocase pe Duhul Sfânt asupra Poloniei, duminica aceasta, 6 iunie 2010, a fost ridicat la cinstea altarelor părintele Jerzy Popiełuszko, preot și martir al Bisericii. Erau acolo mama și frații lui. Mama a recitat o decadă a Rozariului. Pe chipul său suferința întipărise demult rănile inimii - așa ca pe chipul Maicii Domnului din Częstochowa. Fiindcă procesul lui Isus continuă prin fiecare din frații lui si copiii ei, umiliți, disprețuiți, loviți, uciși - dar niciodată înfrânți.

În Zagnańsk, lângă Kielce, în Munții Świętokrzyskie, se află un stejar numit Bartek (de la Bartholomeu). Este simbolul identității naționale a Poloniei. Are 625 ani - sau 700 ani - sau 1200 ani. Nu are mare importanță nici numărul anilor, nici circumferința trunchiului sau coroanei sau alte date de identificare, fiindcă identitatea lui e dreptatea, demnitatea, curajul. Și puterea. Și libertatea. Și iubirea. Fiindcă întotdeauna Dumnezeu, care e iubire, ține partea nu a numărului, ci a dreptății.

Dr. Ecaterina Hanganu

Note
1 Radio Vatican, ediția de știri din 6 iunie 2010.
2 Cuvintele îi aparțin lui V.I. Lenin.
3 Grazyan, S. "To kneel only before God: Father Jerzy Popiełuszko", în Religion in Communist Lands, vol. 12, no. 2, series 84, p. 149-156.
4 Pr. Mariusz Frukacz din Arhidieceza de Częstochowa, ziarist și editor la săptămânalul catolic Niedziela, în interviul acordat agenției ZENIT.
5 Chenu, Bruno, et.al, The Book of Christian Martyrs, London: SCM, 1990, pp. 207-213.


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat