Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Moartea tragică a episcopului Luigi Padovese

Joi, 3 iunie 2010, chiar în ziua Solemnității "Trupul și Sângele Domnului", Monseniorul Luigi Padovese, vicar apostolic în Anatolia, cu sediul la Iskenderun (vechea Antiohia) a fost asasinat de către șoferul său în grădina locuinței sale.

În vârstă de 63 de ani, călugăr capucin, originar din Milano (Italia), în anul 2004 a fost numit, vicar apostolic pentru Anatolia de către papa Ioan Paul al II-lea. Episcopul Padovese era președintele Conferinței Episcopale din Turcia și s-a remarcat ca o mare personalitate creștină în Turcia.

Acest om expansiv, plin de entuziasm, nu a ezitat să ridice glasul pentru apărarea minorității creștine din Turcia. Personal s-a străduit foarte mult ca biserica din Tars, locul de naștere al apostolului Paul, să fie deschisă pentru cult liturgic, deoarece autoritățile turce au transformat lăcașul în muzeu.

Nu numai biserica din Turcia este consternată de acest grav asasinat, ci întreaga Biserică Catolică. Moartea episcopului poate afecta, oarecum, și vizita papei în Cipru, care a început vineri, 4 iunie 2010. Mai mult, asasinatul poate să arunce o lumină tragică și asupra pregătirilor pentru Sinodul Bisericilor din Orientul Apropiat.

Episcopul Padoveze, împreună cu ceilalți episcopi din Turcia, trebuia să fie prezent în dimineața de vineri, 4 iunie 2010, pentru a-l întâmpina pe papa.

Monseniorul Luigi Padovese a celebrat, în anul 2006, funeraliile preotului Andrea Santoro. Cu această ocazie el afirma: "Noi îl iertăm pe cel care a comis acest gest, pentru că singura cale pe care trebuie să o urmeze creștinii în Turcia este aceea a dialogului, a cunoașterii reciproce, a bunei vecinătăți și a simpatiei". Și mai adăuga: "Cel care a voit să suprime fizic pe pr. Santoro, nu știa că, azi, mărturia sa e mult mai puternică".

Imediat după aflarea veștii morții episcopului, cardinalul Péter Erdő, președintele Consiliului Conferințelor Episcopale din Europa (CCEE), a transmis un mesaj în care se afirmă: "În numele președinției Conferințelor Episcopale din Europa și al tuturor episcopilor din Europa, vrem să mărturisim comuniunea de rugăciune și să arătăm apropierea noastră cu episcopii, preoții și tot poporul creștin din Turcia. Suferința lor este și a noastră. Moartea tragică a Monseniorului Luigi Padovese, survenită în Solemnitatea «Corpus Domini», îl unește, într-un mod particular, cu Domnul Isus, care și-a dat viața pentru poporul său. Suntem pe deplin încrezători că milostivirea divină îl va primi și îl va copleși cu slava iubirii sale. Vrem să-l asigurăm pe Sfântul Părinte, pe părinții capucini și familia Excelenței sale că suntem alături, deoarece un asemenea eveniment rănește toată Biserica, însă ne încurajează să rămânem uniți și credincioși în slujirea noastră către Domnul, cu o râvnă reînnoită".

Pr. Iosif Dorcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat