Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cu privire la crucifix, zece țări susțin Italia în fața Tribunalului European

De Jesus Colina

Pentru prima dată în istoria Curții europene a Drepturilor Omului, zece state membre, între care Rusia, s-au declarat "amicus curiae", adică terță parte, în fața sentinței dată împotriva statului italian care interzice expunerea crucifixului în sălile de școală și care va fi studiată de Marea Cameră a acestui Tribunal la 30 iunie.

Tribunalul a comunicat marți la European Centre for Law and Justice (ECLJ) lista membrilor care s-au declarat în apărarea Italiei: Armenia, Bulgaria, Cipru, Grecia, Lituania, Malta, Monaco, San Marino, România și Federația Rusă.

Aceste zece state, care fac parte din cele 47 de națiuni ale Consiliului Europei, au cerut în mod formal Tribunalului să se poată prezenta în mod oficial ca "terță parte" atunci când va fi instrumentat procesul în fața Marii Camere. Condiția de "terță parte" permite statelor să poată prezenta în formă oficială Tribunalului observații scrise și orale.

Aceste țări intenționează să intervină în sprijinul statului italian care face totul pentru a fi anulată sentința din luna noiembrie 2009 care interzice crucifixele în școlile publice. În același timă, douăsprezece organizații neguvernamentale (ONG) au fost admise de Tribunal ca "terță parte". Până acum nici un stat sau ONG nu a intervenit în sprijinirea sentinței.

În afară de aceste zece state membre, alte state s-au pronunțat împotriva sentinței din 3 noiembrie 2009, cum ar fi Austria sau Polonia care au făcut declarații politice la 19 noiembrie respectiv 3 decembrie.

"Este vorba de un precedent important pentru viața Tribunalului, pentru că în general statele membre se abțin să intervină sau intervin numai atunci când cazul lovește un cetățean din statul propriu", a explicat agenției Zenit Gregor Puppinck, director al European Centre for Law and Justice.

"«Cazul Crucifixului» este unic și nu are precedent. Zece state au decis să explice Curții care este limita jurisdicției sale și care este limita capacității sale de a crea noi «drepturi» împotriva voințelor statelor membre. În toate acestea se poate vedea o contrabalansare a puterii sale".

"Cazul Crucifixului", cunoscut și precum "cazul Lautsi", a fost predat la Marea Cameră a Tribunalului după ce guvernul italian a prezentat recurs la 28 ianuarie împotriva sentinței dată de Secțiunea a Doua a Tribunalului la 3 noiembrie 2009.

În această primă instanță, Tribunalul se exprimase afirmând că prezența Crucifixului în sălile de școală este "contrară dreptului părinților de a-i educa pe copii în linie cu propriile convingeri și cu dreptul copiilor la libertatea de religie", pentru că studenții ar putea să simtă "că sunt educați într-un ambient școlar care are pecetea unei anumite religii".

Tribunalul a continuat afirmând că prezența Crucifixului putea să fie "tulburătoare din punct de vedere emotiv" pentru copilul doamnei Lautsi (cea care a prezentat recursul) și că n-ar fi permis "să fie învățați elevii la o gândire critică" sau la acel "pluralism educativ care este esențial pentru conservarea unei societăți democratice".

Tribunalul a concluzionat că era vorba de o încălcare a articolului 2 din Protocol numărul 1 (Dreptul la educație), precum și a articolului 9 (libertatea religioasă) din Convenție.

Această decizie a fost dur criticată din partea experților politici și a juriștilor din diferite state europene și considerată ca o impunere a "laicismului". În concret. S-a scpus că Convenția Europeană a Drepturilor Omului nu prevede că statul "este obligat la neutralitate confesională în cadrul instruirii publice obligatorii" sau în orice alt sector public.

În realitate, diferite state membre ale Consiliului Europei sunt "state confesionale", în sensul că au o religie oficială sau îl recunosc pe Dumnezeu în legile și constituțiile lor.

Transmițând la 2 martie Marii Camere decizia cu privire la "cazul Lautsi", Tribunalul a recunoscut că sentința din noiembrie ridică grave probleme legale și trebuie să fie reconsiderată pentru formarea tribunalului.

La 29 aprilie, guvernul italian a prezentat memorandumul său la Tribunal explicând că judecătorii de la Strasbourg nu au competențe pentru a impune laicismul într-o țară, îndeosebi în Italia, o națiune caracterizată în majoritate de credincioși care practică și se identifică în religia catolică.

Decizia Tribunalului, care va urma după audiența publică a Marii Camere care va avea loc la 30 iunie, va fi publicată la sfârșitul anului.

(După Zenit, 1 iunie 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat