Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfântul Anton, o carismă care crește

Interviu luat noului director general al publicației "Mesagerul Sfântului Anton"

De Antonio Gaspari

Anton de Padova a trăit între anii 1196-1231 și faima lui de sfințenie nu s-a micșorat, dimpotrivă a crescut mereu.

După 769 de ani, sunt milioane de persoane care îl roagă, îl invocă, îi reparcurg istoria și locurile în care a trăit.

În jurul carismei sale s-au născut nenumărate opere, între care o revistă "Mesagerul Sfântului Anton" care este cea mai răspândită nu numai în Italia.

Marți, 25 mai 2010, părintele Gianni Cappelletto, Ministru Provincial al Provinciei Patavina "Sfântul Anton" a fraților minori conventuali, l-a numit pe părintele Ugo Sartorio nou director general al Operei "Mesagerul Sfântului Anton", înlocuindu-l pe părintele Danilo Salezze, chemat la alte responsabilități.

Părintele Ugo Sartorio, fost director al revistei "Credere oggi", fost director al Școlii de Formare Teologică pentru Laici, gardian al comunității "Sfântul Anton Învățător", autor al volumelor "A spune viața consacrată astăzi" (2001), "A crede în dialog. Parcursuri de credință și vestire" (2002) și s-a îngrijit de volumele: "A vesti Evanghelia astăzi: este posibil? Acte ale Întâlnirii Facultății teologice din Italia de Nord, Secțiunea din Padova" (2005), "Orizont virtute" (2008), "Șah mat dat viciilor" (2009).

Zenit i-a luat un interviu.

Cât de răspândit este Mesagerul Sfântului Anton? Câți cititori sunt, câte ediții sunt în străinătate... Care este volumul de persoane care citește revistele, cărțile și ascultă programele radio ale Mesagerului Sfântului Anton?

Părintele Ugo: "Mesagerul Sfântului Anton" este o revistă pe care o cunosc toți, dar care nu se vede, nici la chioșcul de ziare nici în spatele bisericii. Însă în fiecare lună, în Italia sunt expediate în abonament 520 de mii de exemplare, deci cititorii sunt cel puțin de trei ori mai mult. În familii "Mesagerul" este transversal față de generații și trece de la mamă la fiică la bunică, de la soț la frate. Avem cititori neașteptați, chiar și printre necredincioși, dat fiind faptul că tonul folosit de revistă nu este nici emfatic nici scandalos, registre comunicative care i-au cam obosit pe toți. Cât ne privește, încercăm să vorbim în șoaptă și să mergem în profunzime. Facem informare nu fără formare. Și pentru aceasta cititorii ne premiază.

Edițiile care merg în străinătate sunt înainte de toate "Mesagerul Sfântului Anton" pentru emigrați, apoi diferitele ediții în limba engleză, franceză, spaniolă, germană, portugheză, poloneză, română. Editura publică 250 de cărți pe an cu rubrici de la liturgie la spiritualitate, de la lumea antoniană la literatura teologică. Editura Messagero Padova mai pubică "Credere oggi" (o revistă bilunară de actualizare teologică și care în 2011 împlinește treizeci de ani, apărând în anul 1981, la 750 de ani de la moartea sfântului Anton, pentru a recupera calitățile comunicative ale gândirii sale teologice), "Rivista liturgica" și "Parole di vita".

Programele radio merg pe câteva emițătoare locale și pe circuitul Inblu, dar folosim canalul radiolului mai ales pentru emigrații italieni din străinătate, în Canada și în Statele Unite.

Care sunt motivele acestei popularități? Este meritul carismei sfântului? Și totuși sfântul Anton s-a întors la cer în anul 1231, în urmă cu circa 779 de ani. Care sunt motivele actualității mărturiei sale radicale de sfânt?

Părintele Ugo: Sfântul Anton este o adevărată calamitate. Cel care a asistat la Expunerea specială a trupului său care a avut loc la Bazilică între 15-20 februarie a rămas uluit. În cele 80 de ore de deschidere a sanctuarului, de luni până sâmbătă, în fața rămășițelor pământești ale sfântului Anton au trecut în medie 2.500 de persoane pe oră, peste 200 de mii de credincioși în total. Cu o evlavie sobră și intensă, participativă dar mereu ordonată. La picioarele Sfântului au fost lăsate 150 de mii de rugăciuni scrise, pentru sine și pentru cel care n-a putut să vină, cu cele mai variate cereri: dorința de a avea un copil, cererea unei ocupații care să dea demnitate, dobândirea permisului de ședere (probabil pentru că sfântul Anton era portughez, deci și el emigrat).

Dumneavoastră v-ați îngrijit de volumul intitulat "A vesti Evanghelia astăzi: este posibil?"... apropo, ce răspuns simțiți că puteți da?

Părintele Ugo: Se poate spune că o epocă este mai dispusă decât alta să primească Evanghelia? Subînțeles, am fi astăzi probabil în epoca cea mai îndărătnică, cea mai impermeabilă față de mesajul creștin? M-a uimit mereu o considerație a istoricului francez Jean Delumeau, care la jumătatea anilor '70, în Creștinismul urmează să moară?, scria: "Dumnezeul creștinilor era o vreme mult mai puțin viu decât se credea și astăzi este mult mai puțin mor decât se spune".

Ceea ce este adevărat este că creștinismul nu-și mai poate permite să trăiască din chirie, pe umerii gloriosului său trecut. De exemplu, în ceea ce-i privește pe tineri, suntem în fața primei generații necredincioase, și dacă aceasta este o pierdere seacă este însă și o oportunitate nouă pentru Evanghelie și pentru Biserică. Dacă ne abatem atenția de la tineri, nu vom putea alimenta creștinismul viitorului. Da, vestirea Evangheliei este posibilă astăzi, numai că este necesar să facem asta cu cuvinte care pot să răsune în cultura noastră, pornind de la cunoașterea sufletului oamenilor perplecși și rătăciți, sau chiar euforici și descumpăniți din acești ani.

Îmi imaginez că dumneavoastră aveți proiecte editoriale și culturale inovatoare, puteți să ni le ilustrați?

Părintele Ugo: În aceste timpuri, publicațiile periodice trebuie să înfrunte probleme serioase, cum ar fi anularea - din aprilie - a tarifelor ușurate. Pentru lumea catolică, mă gândesc mai ales la "Avvenire", la "Famiglia Cristiana" și la cele 155 de săptămânale diecezane publicate în tot atâtea dieceze, este o problemă serioasă. Criza economică, care penalizează produsele culturale, împreună cu aceste alegeri politice nefericite și mioape, cere regândiri pe termen scurt.

A inova în timp de criză este mai greu dar mai necesar decât în alte perioade, pentru că trebuie menținută sus calitatea și trebuie întreprinse noi cărări. Internetul nu este soluția tuturor problemelor, dar a ne gândi fără a ține cont de Internet este o sinucidere. Nu sunt printre teoreticienii "ultimei știri", motiv pentru care eu nu cred că hârtia tipărită este condamnată la dispariție, dimpotrivă. Susțin integrarea diferitelor mijloace media, care un pic va putea să fie condusă și un pic va face de la sine. Însă vin la întrebarea dumneavoastră. Nu trăim într-un timp de mari proiecte editoriale, pentru că toți - micii editori ca și cei mari - cu greu interceptează gusturile - de altfel schimbătoare - ale cititorilor, mai ales în ceea ce privește cărțile. Printre altele, cel care citește cărți, în Italia, este un grup restrâns de patru milioane de persoane, mereu aceleași, hipersolicitate de propuneri care vin din toate direcțiile.

Un lucru este sigur: editorii catolici, atât de cărți cât și de reviste, astăzi mai mult ca oricând nu pot să renunțe să facă cultură, la calitatea înaltă a propriei propuneri, și ar fi frumos și ar fi frumos și să reușească să lucreze mai mult în sinergie. Motivul, în fond, este același, și multe lucruri s-ar putea face împreună, desigur fără ca fiecare să renege nimic din istoria și identitatea sa. Lumea catolică, atunci când știe să facă rețea, este o putere.

(După Zenit, 1 iunie 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat