Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinaj Ars, Fatima, Lourdes (V)

Un grup de pelerini catolici din Dieceza de Iași au pornit, în dimineața zilei de luni, 4 mai 2010, într-un pelerinaj special organizat cu ocazia Anului Sfintei Preoții, de Oficiul pentru Pelerinaje al Diecezei de Iași, al cărui responsabil este, din anul 2005, pr. Iulian Kropp. Din grup face parte și PS Petru Gherghel, episcop de Iași, însoțit de opt preoți (pr. Iulian Kropp, pr. Alois Fechet, pr. Silvestru Bejan, pr. Francisc Lenghen, pr. Iosif Păuleț, pr. Anton Dancă și pr. Iosif Dorcu), mai multe surori și credincioși din diferite zone ale Moldovei. Miercuri, 19 mai, a fost ultima zi a pelerinajului.

*

V.

În dimineața zilei de vineri, 12 mai 2010, părăsim Portugalia. Drumul nostru avea să ne conducă spre Madrid. Aici, în ajurul amiezii ajungem pentru a celebra sfânta Liturghie chiar în biserica în care preoții noștri români, Leonard Diac și Sergiu Antal, celebrează Liturghia pentru comunitatea română. E o biserică nouă, între blocuri, dar destul de încăpătoare. Preasfințitul Petru Gherghel, în cadrul Liturghiei a subliniat rolul preotului pentru emigranții care lucrează în afara țării și, implicit, le-a mulțumit celor doi preoți de aici pentru munca și disponibilitatea pe care o au în slujirea conaționalilor din Madrid. La concelebrare a fost prezent și pr. Marius Taloș, călugăr iezuit originar din România, care este repartizat actualmente la Madrid. La Liturghie, chiar dacă era o zi de lucru și la o oră relativ nepotrivită, au participat și câțiva dintre românii prezenți la Madrid.

Apoi am putut vedea, din mersul autocarului, câteva obiective ale capitalei spaniole.

Spre seară, am ajuns la Zaragoza, unde am fost întâmpinați de pr. Paul Budău.

Sâmbătă, 15 mai aveam să fim prezenți la un alt mare sanctuar marian, cel al sfintei Fecioare Maria de Pilar. Preasfințitul Petru Gherghel, însoțit de pr. Paul Budău, responsabilul pentru comunitatea românilor din Zaragoza, a avut o întrevedere oficială cu arhiepiscopul de Zaragoza. Grupul de pelerini, conduși de pr. Leonard Diac, a avut ocazia de a cunoaște centrul istoric și religios al marelui oraș spaniol. Mai întâi am văzut podurile peste fluviul ce străbate orașul, Ebro. Apoi am văzut catedrala marelui oraș spaniol și fântâna lui Goya. În cele din urmă am intrat în marele sanctuar marian. Întrând aici am avut o mare surpriză: mica statuie a Maicii Domnului era îmbrăcată cu o mantie împodobită cu tricolorul românesc și cu harta României. Apoi am sărutat cu evlavie pilarul, adică stâlpul ce susține statuia Mariei. Istoria pilarului spune că aici ar fi primul sanctuar marian din lume, deoarece Maica Domnului ar fi venit aici pentru a-l încuraja pe apostolul Iacob în munca sa de evanghelizare. Apoi am putut vedea mărimea și măreția acestui sanctuar, cu multe capele, altare, dar, mai ales, cu multe opere de artă: sculpturi în marmură transparentă, picturi de mare valoare.

Pe un perete se puteau vedea două proiectile care, în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, au străpuns acoperișul sanctuarului, au ajuns chiar lângă statuia Maicii Domnului, dar nu au explodat.

La ora 10.00, tot grupul de pelerini, împreună cu mulți români din Zaragoza, ne-am apropiat de altarul mare pentru sfânta Liturghie. Episcopul, cu cei șapte preoți pelerini, însoțit și de pr. Paul Budău și pr. Leonard Diac, a celebrat Liturghia, în cadrul căreia a subliniat importanța existenței unui preot pentru românii plecați peste hotare, dar și importanța legăturii noastre permanente cu Fecioara Maria. Pr. Paul Budău a oferit preoților și pelerinilor un mic semn de amintire de la Zaragoza. Ne-am bucurat că am putut fi prezenți la încă un mare sanctuar european, dar și pentru că aici, în acest sanctuar, am putut să ne rugăm în limba noastră de acasă, româna.

După o recepție oferită de gazde, am pornit la drum prin Huesca, trecând prin pitoreștile peisaje ale Pirineilor, pentru ca, la ceas de seară, să ajungem în Franța, la Lourdes.

Pr. Iosif Dorcu

* * *

Pelerinaj Ars, Fatima, Lourdes (IV)
Pelerinaj Ars, Fatima, Lourdes (III)
Pelerinaj Ars, Fatima, Lourdes (II)
Pelerinaj Ars, Fatima, Lourdes (I)
Schio (Italia): PS Petru Gherghel în vizită la comunitatea catolică română
Pelerinaj jubiliar în cadrul Anului Sfintei Preoții (3-21 mai)


 

lecturi: 69.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat