Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Suceava: Zi de sărbătoare și de bucurie

Duminică 16 mai 2010, preoți și credincioși din întregul Decanat de Bucovina, s-au alăturat, ca în fiecare an, comunității din Suceava, pentru a aduce slavă lui Dumnezeu, prin mijlocirea patronului bisericii parohiale: sfântul preot martir Ioan Nepomuk.

În acest an, sărbătoarea hramului a coincis cu un alt eveniment important: consacrarea altarului principal și sfințirea altarelor laterale ale bisericii, care au fost refăcute si înfrumusețate la inițiativa regretatului decan, pr. Ștefan Babiaș.

După sfintele Liturghii în limbile germană și polonă (celebrate de pr. prof. dr. Lucian Farcaș și pr. Marius Bucevschi), a urmat sfânta Liturghie pontificală de hram la care, alături de PS Aurel Percă, au concelebrat preoți din toate parohiile din decanat.

În cuvântul de deschidere, pr. decan Iosif Doboș le-a urat bun venit tuturor oaspeților: Preasfințitului Aurel Percă, preoților, credincioșilor și nu în ultimul rând oficialităților civile prezente.

În prima parte a predicii, episcopul Aurel Percă a scos în evidență importanța altarului, locul central din biserică de unde se înalță rugăciuni către Dumnezeu și se celebrează patima, moartea și învierea lui Cristos în jertfa sfântă a Liturghiei. Altarul unește cerul cu pământul, asemenea scării lui Iacob, pe care se suiau și coborau îngerii, și creează o legătură între credincioși și preoți.

În a doua parte a predicii, a fost prezentat portretul unui slujitor al altarului care și-a dat viața apărând sfințenia sacramentelor instituite de Cristos: sfântul Ioan Nepomuk. În acest An dedicat Sfintei Preoții, sfântul Ioan Nepomuk este un model, un ocrotitor și un "apostol al secretului spovezii".

Un alt slujitor vrednic al altarului a fost și regretatul pr. Ștefan Babiaș, care a avut curajul să înceapă lucrările de renovare și înfrumusețare a bisericii în care a fost păstor și care acum ne privește din cer și se roagă pentru noi.

Predica rostită de Preasfințitul Aurel, prin tematica și modul de abordare, precum și intonarea Litaniei tuturor sfinților au constituit o bună pregătire pentru momentul următor: consacrarea altarului.

Sfânta Liturghie a continuat cu cântări și rugăciuni solemne, iar, la final, pr. Mihai Budău a dat citire decretului episcopal cu privire la sfințirea și consacrarea altarului din biserica "Sf. Ioan Nepomuk" din Suceava.

Această sărbătoare deosebită a comunității din Suceava va rămâne, cu siguranță, în mintea și în inima celor care au participat la acesta celebrare și care s-au consacrat lui Dumnezeu împreună cu noul altar.

Iulia Cucu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 mai 2010: Suceava: Hramul bisericii și consacrarea altarului (foto: Edi Lucaci)


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat