Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Două zile de sărbătoare

Comunitatea iosefină din Roman a găzduit, sâmbătă, 15 mai 2010, cea de a treia întâlnire formativă pentru animatori, în vederea organizării campusului "Vara Împreună", care anul acesta va avea tema "Înconjurul lumii în... cinci zile". Duminică, 16 mai 2010, s-a celebrat hramul Congregației "Sfântul Leonard Murialdo".

Ziua de sâmbătă a fost una cât se poate de prielnică pentru desfășurarea activităților, în vederea pregătirii "Verii Împreună". Au participat peste 110 tineri, reprezentând 18 parohii din zona Bacău, zona Roman și zona Iași. Activitățile au început la ora 9, când pr. Fabio Volani, superiorul comunității iosefine din Roman, a prezentat un moment de rugăciune despre sfântul Leonard Murialdo. Apoi, pr. Maximilian Horlescu, vicedirectorul comunității, a prezentat un material despre ceea ce înseamnă a fi animator și responsabilitățile animatorului în cadrul "Verii Împreună".

După aceste momente formative, au urmat laboratoarele, unde tinerii s-au pregătit, fiecare, pentru a-și urma responsabilitățile în cadrul activităților estive, și anume: teatru, dans, jocuri și lucru manual. Apoi, a urmat un mic moment de destindere, în care două parohii au prezentat două scenete de teatru, pe tema verii împreună. Ultimul moment formativ, din cadrul acestei întâlniri, a fost acela al prezentării imnului, împreună cu gesturile aferente și diferitele dansuri din: Argentina, India, Indonezia etc. La sfârșitul acestei întâlniri, fiecare parohie a primit un dosar, ce conținea: piesa de teatru structurată pe cele cinci zile, catehezele, cântecele și posibilele jocuri.

Cea de a doua zi, duminică, comunitatea iosefină a cunoscut un eveniment special: hramul, sărbătoarea sfântului Leonard Murialdo. Chiar dacă sărbătoarea liturgică este la 18 mai, am ținut să îl sărbătorim pe sfântul Leonard Murialdo, în zi de duminică, împreună cu tinerii și cu copiii din cele patru parohii romașcane, nelipsind, însă, nici adulții. Liturghia de hram a fost celebrată în biserica "Inima Neprihănită a Mariei", în cadrul Liturghiei de seară, prezidată de pr. Alois Moraru, parohul Parohiei "Fericitul Ieremia Valahul", împreună cu el concelebrând alți 14 preoți.

Predica a fost susținută de către pr. Maximilian Horlescu, vicedirectorul comunității iosefine, axându-se pe activitatea desfășurată de către sfântul Leonard Murialdo și grija purtată celor mai săraci dintre noi. După sfânta Liturghie, ne-am îndreptat cu toții spre sediul comunității, unde ne așteptau momente de dans și mișcare (Supercupa "Murialdo" la fotbal).

Așa cum am menționat, în cadrul sărbătorii, s-a desfășurat și prima ediție a Supercupei "Murialdo" la fotbal, la care au participat cele patru echipe, finalistele turneelor de fotbal, desfășurate după Paști. Pentru locul III s-au duelat echipele Oțeleni și Hălăucești, câștig de cauză având cei din Oțeleni, care au învins cu scorul de 7-6. În meciul care a desemnat câștigătoarea "Supercupei", s-au duelat echipele din Tămășeni și Iugani, învingătoare ieșind ultima echipă, care a dispus de Tămășeni cu scorul de 3-0.

Au fost două zile în care au predominat buna dispoziție și unde toată lumea, începând cu cei care vor să fie animatori pentru "Vara Împreună", încheind cu tinerii fotbaliști, cu toții plecând cu zâmbetul pe buze și cu o imensă bucurie în suflet, parcă binecuvântați de însuși sfântul Leonard Murialdo, care a ales să fie pentru ei "un prieten , un frate, un tată".

A consemnat fr. Mihai Lazăr

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15-16 mai: Roman: Două zile de sărbătoare


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat