Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinaj Ars, Fatima, Lourdes (IV)

Un grup de pelerini catolici din Dieceza de Iași au pornit, în dimineața zilei de luni, 4 mai 2010, într-un pelerinaj special organizat cu ocazia Anului Sfintei Preoții, de Oficiul pentru Pelerinaje al Diecezei de Iași, al cărui responsabil este, din anul 2005, pr. Iulian Kropp. Din grup face parte și PS Petru Gherghel, episcop de Iași, însoțit de opt preoți (pr. Iulian Kropp, pr. Alois Fechet, pr. Silvestru Bejan, pr. Francisc Lenghen, pr. Iosif Păuleț, pr. Anton Dancă și pr. Iosif Dorcu), mai multe surori și credincioși din diferite zone ale Moldovei. Pelerinajul se va încheia la 19 mai.

*

IV.

Drumul nostru în ziua de luni, 10 mai 2010, avea să traverseze o mare marte a Spaniei, de la Lleida la Salamanca. Înainte de ajunge la Salamnca, la câteva zeci de kilometri ne-am abătut pentru a intra în localitatea Alba de Tormes. Aici este un loc de pelerinaj deoarece în biserica de aici se află trupul sfintei Tereza de Avila. Într-o localitate mică, am găsit mai multe biserici, dedicate fie sfintei Tereza, fie sfântului Ioan al Crucii. În biserica dedicată ei, deasupra altarului, într-un sarcofag de culoare neagră, trupul sfintei Tereza așteaptă pelerinii. Inițial, aici era o biserică mai mică, dar apoi i s-au adăugat o crucieră și un prezbiteriu. Alături este o mănăstire, iar în muzeul acesteia poate fi văzută inima și una din mâinile marii sfinte. Impresionant a fost de văzut aici și camera în care a murit sfânta de la Alba de Tormes.

Seara am ajuns în unul din cele mai pline de cultură și artă ale Spaniei, Salamanca, orașul marelui scriitor Miguel de Unamuno. În dimineața zilei de marți, 11 mai am făcut un tur al orașului, un oraș plin de clădiri medievale, biserici solemne cu impresionante basoreliefuri în piatră, Catedrala impozantă, universitatea catolică, centrul istoric prin de sculpturi. Pe toți ne-a impresionat liniștea, ordinea și specificul acestui oraș. Chiar dacă nu ne așteptam, a putut vizita și capela unei mănăstiri dominicane de clauzură.

În jurul amiezii am intrat în Portugalia.

Fatima

Cu emoții mari am ajuns miercuri, 12 mai 2010, la Fatima (ajunul sărbătorii Arătării Maicii Domnului la cei trei copii). Încet, încet ne-am apropiat de marea piață a sanctuarului din Fatima. Un prim popas, cum era și firesc, a fost chiar în fața capelei construite pe locul arătării Maicii Domnului. Apoi am fost conduși spre capela "Îngerul Păcii", în partea dreaptă a sanctuarului. Aici, într-o liniște desăvârșită, o capelă intimă, ne-am început pelerinajul nostru, cu cântări și rugăciuni în limba noastră.

Seara, la ora 21.00, după rugăciunea sfântului Rozariu în mai multe limbi, am trăit un alt moment de mare intensitate sufletească: procesiunea în jurul Maicii Domnului de la Fatima. Procesiunea avea în față o cruce luminată, urmată de statuia Mariei, înconjurate cu o mulțime de flori. Un șir imens de lume, cu lumânări în mâini, cu steaguri și icoane, mergeau în urma Mariei. Toată lumea, entuziasmată, cânta Ave Maria, după imnul de la Fatima.

A doua noastră zi la Fatima a început la ceas de dimineață cu sfânta Liturghie celebrată în sanctuarul din Fatima: din nou cântece și rugăciuni în acest colț de lume, departe de țară. Pr. Anton Dancă a avut un cuvânt de înălțare sufletească despre arătarea Mariei aici la Fatima. Preasfințitul i-a îndemnat pe toți pelerinii noștri să prezinte, aici la Fatima, loc drag Mariei, dar și nouă, toate rugăciunile pe care le poartă pentru cei dragi.

La ora 11.00, era programată la Capela Arătărilor o Liturghie în limba italiană. Am mers și noi: episcopul Petru, toți preoții și credincioșii din grup. Surpriza a fost că Preasfințitului Petru i-a revenit onoarea de a prezida această Liturghie. Dar surprizele nu se termină aici: la începutul celebrării, episcopul inserează un scurt salut în limba română. Imaginați-vă: în marea piață din Fatima se aud în difuzoare cuvinte românești! Mai mult, la rugăciunea credincioșilor, două invocații sunt proclamate tot în românește. Iar la sfârșit episcopul salută din nou pe cei prezenți, atât în limba italiană, cât și în limba română.

La această dată Fatima era gătită de sărbătoare, pentru că primea un oaspete de seamă. La ora 17.00 a sosit papa Bendict al XVI-lea. Toți, împreună cu câteva sute de mii de persoane, având steagul românesc în mâini, am trăit bucuria de a-l întâlni pe Sfântul Părinte, care a trecut chiar pe lângă grupul de pelerini de la Iași. Apoi papa s-a apropiat de Capela Arătării Maicii Domnului și, după o scurtă rugăciune, ne-a oferit binecuvântarea sa. Chiar în acest timp deasupra orașului Fatima s-a putut observa un minunat curcubeu.

La ora 18.00 mai mulți dintre pelerinii noștri au participat la întâlnirea cu preoții și persoanele consacrate din Portugalia. Această întâlnirea a avut în noua mare biserică de la Fatima, "Sfânta Treime". Aici, papa, cu cei prezenți a recitat rugăciunea Vesperelor.

Ziua de 13 mai, ziua de sărbătoare la Fatima, a culminat cu Liturghia celebrată de Sfântul Părinte.

O altă parte din grup, încurajați de episcopul nostru, ne-am deplasat (cam departe, e adevărat) să căutăm Calea Crucii de la Fatima. Am găsit-o cam la doi kilometri de sanctuar, într-un cadru natural deosebit, și am reușit să ne reculegem în rugăciunea Căii Sfintei Cruci și a Rozariului. Calea Crucii de aici este construită și amenajată de diferite familii de maghiari, emigrați în SUA. O alee care urcă șerpuind, când printre măslini și eucalipți, când printre terenuri cu arbuști, are de parte și de alta, prezentate în basoreliefuri sculptate în piatră albă, cele 15 stațiuni cunoscute. La sfârșit este o capelă, iar deasupra capelei se înalță trei cruci imense cu diferite personaje sculptate la baza crucilor. Pe parcursul Căii Crucii se mai pot vedea două reprezentări: o statuie a Maicii Domnului și întâlnirea îngerului păcii cu cei trei copilași.

La 13 mai, a fost dublă sărbătoare la Fatima: aniversarea a 93 de ani de la prima apariție a Mariei și prezența Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea.

La ora 9.30, piața fiind arhiplină de lume, a început un Rozariu în mai multe limbi. La ora 10.10 a sosit Sfântul Părinte. Cei 1.500 de preoți și 70 de episcopi l-au așteptat la altarul pregătit în fața sanctuarului. După o ploaie de câteva minute, cerul s-a înseninat și a devenit albastru cum rar ne e dat să vedem. La sfârșitul sfintei Liturghii, papa a dat tuturor bolnavilor și tuturor credincioșilor prezență binecuvântarea cu preasfântul sacrament. Apoi a mai rostit o rugăciune de încheiere la capela aparițiilor. Astfel se încheiau pentru noi două zile unice în viața noastră, două zile trăite cu maximă intensitate aici lângă Maica Domnului și împreună cu Sfântul Părinte aici la Fatima. Cu dorința de a reveni în acest loc atât de minunat am părăsit Fatima în jurul orei 14.00. Pentru înnoptare aveam să oprim într-o altă localitate portugheză, spre granița cu Spania, la Guarda.

Pr. Iosif Dorcu

* * *

Pelerinaj Ars, Fatima, Lourdes (III)
Pelerinaj Ars, Fatima, Lourdes (II)
Pelerinaj Ars, Fatima, Lourdes (I)
Schio (Italia): PS Petru Gherghel în vizită la comunitatea catolică română
Pelerinaj jubiliar în cadrul Anului Sfintei Preoții (3-21 mai)


 

lecturi: 45.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat