Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Cateheză despre mass-media

Parohia "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași a găzduit, duminică, 16 mai 2010, la ora 18.15, o întâlnire pe tema comunicațiilor sociale, în sala de cateheză din subsolul bisericii, avându-i ca invitați speciali pe jurnaliștii Mihaela și Ninel Berneagă pentru a marca astfel Cea de-a XLIV-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale și Ziua Presei la nivel diecezan.

Au participat un număr mare de tineri din parohiile din Iași.

În prezența părintelui Eduard Patrașcu, inițiatorul acestui proiect, s-a început acest moment de împărtășire cu o rugăciune la sfânta Fecioară Maria.

Această întâlnire a avut scopul de a descoperi adevărul care ne este oferit prin intermediul mijloacelor mass-media și să dobândim câteva criterii de discernământ a adevărului care totuși trece prin aceste mijloace de comunicare.

Doamna Mihaela Berneagă, profesor în cadrul Universității "Al.I. Cuza", ne-a vorbit despre importanța înțelegeri cât mai corecte a tot ceea ce apare în presa scrisă, la radio, la programele TV etc., asupra chestiunilor care de multe ori ne sunt oferite forțat și nu ne avantajează nicidecum. Dânsa ne-a luminat mințile, având experiență în acest domeniu jurnalistic, prin exemple concrete din presa cotidiană. Astăzi se caută tot mai mult senzaționalul, ceea ce ne poate șoca, ceea ce ne poate umple capul cu tot felul de informații care nu vin în ajutorul unei creșteri spirituale ori culturale. De aceea, se poate observa cu ușurință, cât de mult este manipulat cititorul sau telespectatorul de astăzi. Din porturile de televiziune și din presa scrisă lipsesc tot mai mult programele culturale.

Mass-media își propune să ne informeze, să ne pună la curent cu ceea ce se întâmplă în lume, să ne interpreteze realitatea din jurul nostru, să ne culturalizeze, adică să ne aducă un plus de informații și în cele din urmă să ne ofere și cât mai mult divertisment, de cele mai multe ori de prost gust, adică să ne umple într-un fel sau altul timpul liber.

Ceea ce este de menționat și ne poate interesa sunt diferitele modalități ce sunt utilizate în redarea într-un mod cât mai senzațional a unei informații. Așadar se ține cont de proximitatea temporală, de cea spațială sau așa-numitul principiul al mortului pe kilometru, de cea socială, de cea afectivă adică tot ceea ce ține de instinctele noastre.

Se caută tot mai mult raritatea ca din punct de vedere emoțional noi să fim cât mai puternic acroșați. Apoi se profită de diferitele modalități de limbaj pentru a transmite și a vinde cât mai bine și mai mult informația dorită.

Presa se folosește de orice mijloc pentru a impresiona cât mai mult, pentru a ne atrage atenția prin titluri cât mai șocante, cu scris cât mai mare și mai îngroșat și prin imagini cât mai groaznice. În finalul discursului doamna Mihaela ne-a îndemnat la multă prudență în alegerea informațiilor pe care să le urmărim, la mai multă exigență cu noi înșine și să trăim mai mult viața noastră, așadar, să oferim mai mult timp la ceea ce ne ajută într-adevăr să creștem din punct de vedere cultural și spiritual.

Domnul Ninel ne-a vorbit de importanța tot mai mare a internetului în societatea actuală. Ne-a vorbit de pericolele pe care le aduce internetul, dar și de avantajele oferite în dezvoltarea personală și socială.

De asemenea, ne-a îndemnat la multă prudență și vigilență în modul de a ne expune de diferitele situri prin care căutăm să comunicăm cu lumea din jur.

Mulțumim tuturor participanților și în special soților Mihaela și Ninel Berneagă care ne-au împărtășit din experiența proprie.

Mihail Cojan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16 mai: Iași: Cateheză despre mass-media


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat