Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ziua Tineretului 2010 - cronica unui eveniment

Ziua Tineretului, desfășurată la nivel diecezan la Cleja, Parohia "Sfântul Marcu", a preluat tema Zilei Mondiale a Tineretului: "Învățătorule bun, ce trebuie să fac ca să moștenesc viața veșnică?" (Mc 10,17).

Pentru buna desfășurare a acestei zile, sâmbătă, 1 mai 2010, au sosit la Cleja 40 de tineri voluntari din asociațiile: Acțiunea Catolică, Kolping și Scout și tinerii din parohiile care s-au înscris pentru a prezenta ziua următoare momente culturale sau religioase. Astfel, la ora 14.30 a fost întâlnirea voluntarilor unde responsabilul Eduard Petrea a anunțat regulamentul și responsabilitățile fiecărui voluntar. La ora 15.00 s-au desfășurat repetițiile pentru sfânta Liturghie, moment coordonat de părintele Felix Roca și Adriana Ianuș. La ora 15.30, scena a prins viață datorită repetițiilor momentelor religioase și culturale. La ora 18.00 toți tinerii prezenți au participat la sfânta Liturghie. Ne-am rugat pentru comunitatea care ne-a găzduit, pentru voluntari și pentru toți tinerii prezenți, dar și pentru preoții care ne-au ajutat și însoțit în aceste zile.

La ora 20.00 ne-am revăzut din nou în biserică pentru o oră de priveghere pregătită de grupurile de rugăciune Taizé din mai multe parohii. A fost un moment de întâlnire cu Dumnezeu în cuvântul său, în tăcerea inimii noastre, în rugăciune și cântec. Ni s-a oferit atunci și posibilitatea de a primi iertarea lui Dumnezeu în sacramentul Spovezii. După această pregătire a inimii ne-am îndreptat, un număr de aproximativ 130 de tineri, conduși de tinerii Parohiei Cleja, spre familiile care s-au oferit a ne găzdui.

Duminică, 2 mai, dis-de-dimineață, cuprinși de emoții și de bucurie, ne-am adunat în curtea bisericii pentru primirea grupurilor parohiale de tineri și pentru pregătirea ultimelor detalii.

La ora 9.00, prezentatorii Elisabeta Unguru și Ionuț Bradu au anunțat începerea programului cultural-religios. Am ascultat salutul părintelui paroh Anton Diacu, salutul părintelui Felix Roca, responsabil cu pastorația tineretului, și ne-am unit în rugăciune cu dorința de a găsi răspuns la întrebarea: "Învățătorule bun, ce trebuie să fac ca să moștenesc viața veșnică?". Programul a continuat cu imnul Zilei Tineretului din anul 2009 de la Nisiporești, cântat de Dana Păuleț, prezentarea temei Zilei Tineretului 2010 de către pr. Felix Roca, intonarea noului imn "Învățătorule bun, ce trebuie să fac?" de către autorii Eduard Burga și Budău Mihai și formația lor de la Parohia "Sfântul Nicolae" Bacău, un moment religios pregătit de tinerii din Asociația Kolping din Oituz și pantomima "Vrem să-l vedem pe Isus", pregătită de tinerii din Acțiunea Catolică din Parohia Bacău "Sfântul Nicolae".

La ora 10.00 au început repetițiile cântecelor pentru sfânta Liturghie, corul format din tineri din Parohiile Valea Mare și Faraoani a fost coordonat de domnul dascăl Iulian Farțadi și dirijat de părintele Gabriel Enășcuț.

La ora 10.30 grupul de rugăciune Taizé ne-a pregătit un moment spiritual de cântece și rugăciuni pentru a ne ajuta să ne pregătim spiritual pentru întâlnirea cu Isus, Învățătorul cel bun.

La ora 11.00, cu procesiunea care a pornit din biserică la grota sfintei Fecioare Maria, a început sfânta Liturghie prezidată de ÎPS Francisco-Javier Lozano, nunțiu apostolic, alături de care au concelebrat PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă și un număr de aproximativ 100 de preoți. Au participat aproximativ 4.000 de tineri din Dieceza de Iași, oaspeți din Eparhia Greco-Catolică de Maramureș, autoritățile locale și un grup de oaspeți din Franța.

Spre sfârșitul sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel a mulțumit Parohiei Cleja și anunțat Parohia Butea care va găzdui Ziua Tineretului din anul 2011. Programul de după-amiază a cuprins momente de dans și voie bună, pregătite de tinerii Parohiilor "Sfântul Marcu" și "Sfântul Francisc" din Cleja.

La ora 13.45 s-a deschis festivalul tinerilor. Programul a cuprins momente prezentate de tineri din Parohiile Ploscuțeni, Bacău "Sfânta Cruce", Iași "Sfânta Tereza a Pruncului Isus", Huși "Sfântul Anton" și Săbăoani. Un grup de tineri din Parohia Bârsana și din Parohia Strâmtura au prezentat dansuri populare de pe plaiurile Maramureșului. Între aceste momente am avut bucuria și emoția de a asista la extragerile celor cinci tombole ale festivalului cu premii constând în tricouri, cărți, materiale audio-video, cameră foto digitală și o chitară clasică.

Programul s-a încheiat la ora 16.00 cu rugăciunea finală, după care fiecare grup s-a îndreptat spre casă, cu dorința de a participa și anul următor la Ziua Tineretului la Butea.

Bernadeta Farțadi-Gabor

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 mai 2010: Cleja: Ziua Tineretului


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat