Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinaj Ars, Fatima, Lourdes (III)

Un grup de pelerini catolici din Dieceza de Iași au pornit, în dimineața zilei de luni, 4 mai 2010, într-un pelerinaj special organizat cu ocazia Anului Sfintei Preoții, de Oficiul pentru Pelerinaje al Diecezei de Iași, al cărui responsabil este, din anul 2005, pr. Iulian Kropp. Din grup face parte și PS Petru Gherghel, episcop de Iași, însoțit de opt preoți (pr. Iulian Kropp, pr. Alois Fechet, pr. Silvestru Bejan, pr. Francisc Lenghen, pr. Iosif Păuleț, pr. Anton Dancă și pr. Iosif Dorcu), mai multe surori și credincioși din diferite zone ale Moldovei. Pelerinajul se va încheia la 19 mai.

*

III.

Într-o frumoasă dimineață de duminică, 9 mai 2010, intrăm pe teritoriul Spaniei. Primul popas îl facem in fascinantul oraș Barcelona, un oraș care impresionează prin arhitectura, veche, dar și prin cea nouă, prin istoria sa, prin faleza care parcă nu are capete, dar, mai ales, prin biserica "Sagrada Famiglia", unică în felul ei. Am înconjurat această capodoperă a arhitecturii, admirând toate acele sculpturi atât de diferite între ele, turnurile cu dantelăriile lor superbe. Într-un cuvânt, am fost toți fascinați de această lucrare a arhitectului Gaudi. Apoi, sub privirile lui Cristofor Columb, a cărui statuie domină faleza Barcelonei, am pășit pe malurile Mediteranei.

Plecând de la Barcelona, în drumul nostru spre orașul Lleida am urcat pe unul din munții Spaniei unde se află o cunoscută mănăstire, Monserrat. După un drum anevoios, abrupt și șerpuit, am ajuns într-un loc de vis. Aici nu era doar o mănăstire, ci un adevărat oraș: biserica imensă a mănăstirii, piețe largi și generoase, furnicar de lume, hoteluri, săli de concerte și multe altele. Am intrat in biserică și ne-am rugat la Maica Domnului, care, stând pe tron, parcă ne binecuvânta pe toți care ajungeam aici. Apoi am trecut pe lângă biserică și am aprins o lumânare, într-un loc special amenajat. Aici într-un mod foarte ordonat și îngrijit erau așezate lumânări de diferite culori și mărimi. Toate aceste mulțimi de lumânări ofereau ochiului un spectacol inedit. Am plecat de la Monserrat imediat după prânz, dar cu siguranță cu dorința de a reveni.

Duminică seara am ajuns la Lleida, oraș catalan, unde am celebrat sfânta Liturghie, împreună cu comunitatea catolicilor români de aici, în biserica "Sfânta Maria Carmen". Am fost întâmpinați de pr. Adrian Burcă, cel care de mai mulți ani este păstorul acestei comunități, de parohul acestei biserici, pr. Juan, și de pr. ortodox român. Specificăm că la subsolul bisericii este amenajat un altar bizantin unde se celebrează Liturghia ortodoxă. La Liturghia de aici au participat atât grupul de pelerini cât și comunitatea de aici. Episcopul, în cuvântul său de la predică, a subliniat disponibilitatea pr. Adrian Burcă și vitalitatea comunității de aici, mai ales, a corului. De asemenea, în biserica din Lleida, la un altar lateral, este o icoană a Maicii Domnului, numită "Regina Unității" A fost sfințită în urmă cu câțiva ani de episcopul Petru Gherghel și are ceva aparte: sub picioarele Mariei este o hartă a României, plină de trandafiri în cele trei culori ale steagului românesc. Apoi, conduși de pr. Adrian Burcă și de parohul Juan, am vizitat impresionanta cetate a orașului Leida, cu turnurile și cu zidurile sale, care vorbește de la sine despre istoria zbuciumată, dar și îmbibată de cultură și credință a acestui oraș.

Luni dimineață, 10 mai, am celebrat Liturghia în aceeași biserică, iar apoi am plecat mai departe spre Salmanca.

Pr. Iosif Dorcu

* * *

Pelerinaj Ars, Fatima, Lourdes (II)
Pelerinaj Ars, Fatima, Lourdes (I)
Schio (Italia): PS Petru Gherghel în vizită la comunitatea catolică română
Pelerinaj jubiliar în cadrul Anului Sfintei Preoții (3-21 mai)


 

lecturi: 57.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat