Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Impresii dintr-un pelerinaj în Țara Sfântă

"Poate ieși ceva bun din Nazaret?" (In, I,46). Citim în Faptele Apostolilor că, atunci când evreii au încercat să-i facă să tacă pe Apostoli "un învățător de lege cinstit de tot poporul", Gamaliel, a declarat în fața întregului sinedriu în apărarea Apostolilor: "Dacă acest lucru este de la oameni, se va nimici. Iar dacă este de la Dumnezeu, nu veți putea să-l nimiciți ..."(Fap 5, 38-39).

Iată că de aproape 2000 de ani, creștinii din întreaga lume continuă să creadă în Isus Nazarineanul și în lucrarea sa, care este de la Dumnezeu și care nu se va nimici în veci. De aproape două milenii, pelerinii creștini de pretutindeni, continuă să ia cu asalt Țara Sfântă, tocmai pentru că astfel se întorc la izvoarele curate ale tradiției noastre creștine.

Țara Sfântă este sfântă pentru că Dumnezeu a sfințit-o. El a vorbit aici poporului său ales prin profeți, iar în cele din urmă "ne-a grăit nouă prin fiul său, pe care l-a pus moștenitor a toate și prin care a făcut și veacurile"(Evr 1,2).

Se spune că noi creștinii avem trei patrii : prima este patria în care ne-am născut pentru viața biologică, a doua este patria în care ne-am născut la viața supranaturală și aceasta este Țara Sfântă, în care pe Calvar am devenit fii lui Dumnezeu; a treia patrie este patria cerească.

Însuflețiți de această credință, în drumul nostru spre patria cerească, 52 de pelerini români, am decis să facem un popas în Țara Sfântă, a doua noastră patrie, tocmai pentru a fi mai aproape de ilustrul pelerin al tuturor timpurilor: Isus, Fiul lui Dumnezeu, cel care a plecat din sânul veșnic al Tatălui pentru a se întrupa în acest pământ sfânt, locul privilegiat al întâlnirii sale cu oamenii.

Așadar, iată-ne pe toți, emoționați și bucuroși, la întâlnirea cu organizatorul pelerinajului nostru, profesorul Vincențiu Ciocan din Roman, pe aeroportul internațional Otopeni, din București, în noaptea de 2 mai 2010. Suntem pelerini din toate colțurile țării (Turda, Piatra-Neamț, Buzău, Vatra-Dornei, București etc.), de toate vârstele și profesiile și de toate riturile: romano-catolici, greco-catolici și ortodocși. Pe toți însă ne unește credința și iubirea față de Isus și Maria și dorința fierbinte de-a păși și noi cu sfiiciune, pe urmele sacre ale pașilor lor: căsuța în care s-a întrupat, satul și drumurile pe care au umblat, lacul pe țărmul căruia a predicat Isus, păsările cerului, crinii câmpului și lanurile de grâu pe care le privea Isus când rostea parabolele sale, să vedem locurile pe unde el a trecut, a suferit și a murit și apoi a înviat, să respirăm aerul pe care Isus și Maria l-au respirat.

După un zbor plăcut, de doar trei ore, am aterizat la Tel Aviv, pe aeroportul Ben Gurion, unde ne aștepta cel care avea să fie atât ghidul nostru în Israel cât și îndrumătorul nostru spiritual, părintele Cristian Văcaru, însoțit de Tamim, proprietarul și șoferul autocarului care ne va purta în toate drumurile noastre în Țara Sfântă, timp de șapte zile.

Părintele Cristian Văcaru trăiește de opt ani în Țara Sfântă și este delegatul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, pentru asistența spirituală și păstorirea muncitorilor români și a familiilor lor din Ierusalim și împrejurimi. În plus, părintele însoțește grupurile de pelerini români care călătoresc în Țara Sfântă, ocupându-se de cazarea, masa și transportul acestora dar și de asistența spirituală a pelerinilor și de oferirea tuturor explicațiilor și informațiilor necesare: istorice, geografice, arheologice, religioase și spirituale.

Din prima zi a pelerinajului am înțeles cu toții că suntem privilegiați: părintele Cristian Văcaru este darul lui Dumnezeu pentru noi, pelerinii români. Într-un mod absolut fermecător, reușește să alterneze programul de rugăciune, cu explicații exhaustive despre istoria poporului ales de Dumnezeu până la Cristos și despre istoria erei creștine întemeiată pe învățătura și adevărurile de credință relevate de Isus Cristos. Doct, inteligent și plin de șarm, foarte bine informat, cu un umor sănătos, dar și ferm când este nevoie, sfânt în momentele sacre în care este preotul lui Cristos, părintele Cristian Văcaru ne-a cucerit din prima zi și ceea ce este cel mai important, a reușit să ne miște inimile și să ne cufunde în misterul întrupării, nașterii, vieții, morții, și învierii lui Isus.

Dacă sub aspect geografic nu mai există țară neexplorată pe planetă, sub aspect spiritual Țara Sfântă rămâne veșnic o țară de explorat; mereu proaspătă și nouă, bogățiile sale spirituale sunt inepuizabile. Ei bine, părintele Cristian Văcaru a știut să dozeze emoția noastră, a știut să ne ofere sfaturile duhovnicești necesare în sfânta taină a Spovedaniei, a știut să țină cont de nevoile și putințele fiecărui pelerin. Desigur, fiecare pelerin a avut propria sa motivație de-a veni în Țara Sfântă: unii dintre noi au venit pentru a-i cere lui Dumnezeu un ajutor, un har deosebit. Alții au venit în semn de recunoștință pentru un ajutor, pentru un har primit deja, iar cei mai mulți au venit cu gândul de-a ispăși păcatele proprii sau ale altora. Cu toții am venit pentru a da curs chemării lui Dumnezeu și împinși de un intens imbold lăuntric, de a fi iertați de Dumnezeu. Aici, la nivelul sufletelor noastre împovărate de griji și de păcate, a știut părintele Cristian să lucreze cu finețea și precizia cu care un excelent chirurg își mânuiește scalpelul, ajutându-ne să ne purificăm sufletele, să ne despovărăm de tot ceea ce ne apasă conștiințele.

Desigur, un pelerinaj în Țara Sfântă este o permanentă sărbătoare, o permanentă bucurie și durere: râdem și ne bucurăm alături de Isus și Maria și plângem amarnic alături de ei. Cum am putea uita toate acele sfinte și dumnezeiești Liturghii, lecturile, meditațiile și textele din Sfânta Scriptură, mai ales din Evanghelii, în special din referințele biblice, clipele sacre ale împărtășaniilor zilnice din timpul Liturghiilor, predicile pline de miez și de învățătură ale părintelui Cristian, mulțimea cântărilor închinate lui Isus și Mariei? Cum putem mulțumi lui Dumnezeu, că din prima zi, un grup atât de numeros și de eterogen a reușit să devină o adevărată familie, în care permanent a domnit un climat de iubire, de prietenie și de voie bună? Desigur, aici s-a îmbinat o binecuvântată unire a experienței părintelui Cristian și a tactului și carismei organizatorului Vincențiu Ciocan, ca un semn al harului lui Dumnezeu. Astfel încât cu toții, am reușit să trecem peste oboseala călătoriei, peste emoțiile care ne-au copleșit, peste căldura care putea conduce la nervozitate și tensiune și oferind jertfa și truda pelerinajului nostru, să ne umplem de harurile și darurile revărsate peste noi cu generozitate, din mila și îndurarea Lui Dumnezeu.

Clipele de extremă emoție au fost desigur momentele sfintelor Liturghii. Vor rămâne memorabile în amintirea noastră locurile sacre în care am participat la sfintele Liturghii: biserica "Bunavestire" din Nazaret, în care Preasfânta Fecioară Maria a rostit "Fiat-ul" său, începutul mântuirii noastre; altarul în aer liber de pe Muntele Fericirilor; biserica "Schimbarea la față" de pe muntele Tabor; biserica "Preasfânta Fecioară Maria, Născătoarea de Dumnezeu" de la Grota Laptelui din Nazaret; biserica "Agonia lui Isus", numită și "Biserica Tuturor Națiunilor" din Grădina Măslinilor de pe muntele Ghetsemani, din Ierusalim; biserica "Cenacol", de pe muntele Sion, din Ierusalim, în care Isus a celebrat prima Liturghie în Joia Mare și a instituit taina sfintei Euharistii, Biserica în care le-a apărut Isus apostolilor după Înviere și în care s-a pogorât Duhul Sfânt la Rusalii; biserica "Preasfânta Fecioară Maria-Regina Îngerilor", din Ierusalim, alături de comunitatea muncitorilor români.

Minunate au fost experiențele noi trăite în timpul pelerinajului care ne-au ajutat să înțelegem mai bine textele din evanghelii:

- Reînnoirea promisiunilor de la Botez în râul Iordan, în amintirea Botezului Domnului săvârșit de către sfântul Ioan Botezătorul și a Epifaniei (Teofaniei) din acea zi.

- Reînnoirea promisiunilor matrimoniale pentru cele cinci cupluri de căsătoriți din grup, în Biserica din Cana Galileii, în amintirea primei minuni săvârșite de Isus, la intervenția mamei sale, în timpul participării la nunta din Cana Galileii.

- Spălarea și sărutarea picioarelor, realizată de către pelerini, unul altuia, în timpul sfintei Liturghii de la Biserica "Cenacol", în amintirea aceluiași ritual săvârșit de către Isus apostolilor, în Joia Mare.

Desigur, nici clipele de destindere sau amuzament nu au lipsit:

- Plimbarea cu vaporașul pe lacul Genezaret (lacul Tiberiada, sau Marea Galileei) în ritmurile muzicii iudeo-palestiniene și prânzul pescăresc pe malul lacului, în amintirea "Pescuirii minunate" și a predicilor rostite de Isus în aceste ținuturi.

- Baia în Marea Moartă (altitudine: 417 metri) și în Marea Mediterană (la Tel-Aviv).

- Vizitarea minunatelor grădini Bahai din Haifa. Plină de emoție rămâne în amintirea pelerinilor români întâlnirea cu preotul și cu maicile de la Mănăstirea românească din Ierihon, ctitorie inițiată de părintele Ilarion Argatu de la Sfânta Mănăstire Cernica, binecuvântată să-i fie pomenirea și întâlnirea cu părintele român Anatolie de la Biserica "Mormântul Maicii Domnului" din Ierusalim.

De maximă intensitate spirituală se detașează trei evenimente la care toți pelerinii au participat cu lacrimi în ochi:

1. Vizita la Biserica "Nașterea Lui Isus" din Betleem.

2. Vizita la Biserica "Sfântului Mormânt" din Ierusalim, de unde majoritatea pelerinilor au plecat cu un mănunchi de 33 de lumânări aprinse (și apoi stinse) de la candela care străjuiește locul sfânt al mormântului Domnului.

3. Participarea la "Calea Crucii", pelerinii purtând în mod simbolic, prin rotație, o cruce mare de lemn, cu care vor străbate drumul pe care l-a făcut Isus în Vinerea Mare, cu crucea pe spate, de la pretoriu până la Calvar. Via Dolorosa este marcată de cele 14 stațiuni tradiționale ale Căii crucii, dintre care ultimele cinci stațiuni se află în biserica "Sfântului Mormânt".

Desigur este imposibil ca într-un spațiu tipografic restrâns să putem enumera toate locurile prin care ne-am purtat pașii pe urmele lui Isus și ale Mariei. Dumnezeu și-a lăsat amprenta pe acest Pământ al Țării Sfinte, în care s-au petrecut evenimentele biblice. Iar noi, binecuvântații pelerini români, odată întorși la casele noastre, încercăm să medităm la cuvântul lui Dumnezeu, care s-a întrupat în Isus Cristos, cel fără de moarte și fără de egal între oameni, întru mântuirea căruia sperăm să găsim lumina vieții veșnice fiecare dintre noi, trecătorii.

Dr. Doina Hasneș-Ciurdariu


 

lecturi: 709.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat