Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Corigenți la proba practică

Dacă cineva mi-ar spune că examenele se termină odată cu sfârșitul școlii, l-aș contrazice! Ba chiar i-aș spune că adevăratele examene le dăm în afara școlii, în viața de zi cu zi, în micile sau marile evenimente cu care ne confruntăm ceas de ceas. Însă ce dezamăgire că, așa cum la școală unii învață "pe brânci", iar alții copie, la fel și în viața zilnică mulți speră să ia notă maximă sau măcar de trecere, prin copiere sau prin înșelăciune. Iar acolo unde știm de cele mai multe ori teoria picăm la proba practică, mai ales când este vorba de problemele vieții spirituale.

Ce ne facem când avem în față o situație de trecut?! Ne gândim cum putem noi să o depășim și încercăm să găsim siguranța în noi înșine uitând de Dumnezeu. Mai ales în fața unor alegeri de viață ne frământă întrebări ca acestea: De ce să mă angajez la o viață de căsătorie când pot să trăiesc liber după bunul meu plac? sau: Cum voi putea face față unui nou copil când abia mă descurc cu cel pe care îl am deja? Și tot ce ne trece prin minte se reduce la o singură întrebare: Ce și cum să fac eu în acest caz? Teoretic știm că Dumnezeu este tăticul nostru, dar practic ne aventurăm singuri în rezolvarea acestor situații care par uneori să ne copleșească, să ne depășească tocmai fiindcă ne lipsește această abandonare nu teoretică ci practică în mâinile lui Dumnezeu.

De atâtea ori participăm la sfânta Liturghie, auzim (dar oare ascultăm și cu inima?!) cuvântul lui Dumnezeu, poate primim chiar des sfânta Împărtășanie, dar mai departe cum ne trăim viața? Dacă am pune în practică tot ce ne învață Domnul Isus Cristos prin cuvântul, viața, moartea și învierea sa, nu am fi așa "căldicei", am fi cu adevărat demni de numele de creștin. Lumea din jurul nostru se încăpățânează să ne înrobească cu orice preț, însă libertatea nu o putem avea decât fiind în Dumnezeu, lipiți în inima lui. Mulți dintre noi însă se complac în autosuficiența de a ști despre Dumnezeu și nu în bucuria de a fi cu Dumnezeu.

Dacă luptăm pentru a ne fi recunoscute meritele la școală, în societate, cum oare să nu fim perseverenți în a pune în practică credința noastră ca să putem dobândi nu un premiu, ci acel ceva pe care noi nici nu-l putem aproxima: veșnicia împreună cu Dumnezeu.

Putem spune că vom rămâne corigenți la proba practică a credinței noastre dacă vom face mereu tot ceea ce depinde numai de noi, fără însă a ne ruga și a ne pune încrederea în divina providență ca și cum totul ar depinde numai de Dumnezeu.

Cristina Nesimuca


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat