Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Premiul Paoline pentru comunicare acordat părintelui Cantalamessa

Recunoașterea pentru că "a vestit Cuvântul în televiziune și în web"

de Mariaelena Finessi

"Într-o zi, în timp ce mă rugam în chilia mea, Dumnezeu mi-a vorbit". Părintele Raniero Cantalamessa, predicator al Casei Pontificale, zâmbește: "El chiar este un comunicator. Mi-a cerut să părăsesc toate. Ca franciscan se putea imagina că eu deja nu mai aveam nimic. Și în schimb nu. Eu aveam așa de mult, eram profesor la universitatea din Milano, aveam niște posibilități, o carieră profesională. Am lăsat toate și am devenit predicator itinerant al Cuvântului".

Părintele Cantalamessa, care la 11 mai a primit la Ateneul Lateran din Roma premiul "Comunicare și cultură" (recunoaștere față de cei care lucrează în mass-media întrupând valorile exprimate în tema Zilei Comunicațiilor Sociale), povestește începuturile călătoriei sale lungi în lumea mass-media.

O experiență care pe frate - tocmai laureat ad honorem de Facultatea de Științe ale Comunicației din Macerata - l-a făcut să câștige pe teren și acest ultim premiu instituit de Centrul Paulinelor - "datorită mărturiei sale și a vestirii Cuvântului la televiziune și în lumea digitală".

Chemat în Vatican de Ioan Paul al II-lea, din anul 1981 părintele Raniero Cantalamessa ține în fiecare vineri, în Advent și în Postul Mare, o meditație în prezența papei, a cardinalilor, episcopilor, prelaților și superiorilor generali ai ordinelor călugărești: "Pontifii - se ia el în râs - mă suportă probabil pentru că acesta este locul în care pot să aduc mai puține daune Bisericii".

În anul 1995 ajunge la televiziune, devenind predicator și în video. Rol pe care l-a avut până în noiembrie 2009: "Nu am o pregătire tehnică în comunicare - explică părintele capucin -, mijlocul televizat m-a educat". A stabilit cu publicul ceea ce el numește "un raport de încredere". "Nu vedeam telecamerele - amintește el - vorbeam oamenilor, nu mijlocului". Și oamenii au răspuns, "dar nu mie - precizează el - ci mai degrabă veștii pe care o anunțam și care merita și merită să fie ascultat".

Desigur, părintele Cantalamessa - care împlinește 76 de ani în iulie - nu ascunde dificultățile pe care un călugăr le poate întâlni: "Un preot nu este unul fără țară, ca Isus care venea dintr-o altă lume pentru a vesti lucruri dintr-o altă lume". Dificultăți și piedici care după părerea lui sunt bine exprimate de o relatare a lui Kafka: "Un împărat, pe patul de moarte, cheamă un supus la el pentru ca să transmită poporului său un mesaj. Mesajul este așa de important încât supusul este pus să i-l repete de două ori la ureche și pornește la drum pentru a duce acel mesaj".

"Cum ar zbura el dacă ar avea cale liberă - explică părintele Raniero, amintind textul scriitorului -. Foarte repede ai auzi zgomotul glorios al pumnilor lui la ușa ta. În schimb, se străduiește în zadar prin camerele palatului interior, din care nu va ieși niciodată. Și dacă și asta i-ar reuși, n-ar însemna nimic: ar trebui să lupte pentru ca să coboare scările. Și dacă și asta i-ar reuși, încă n-ar fi făcut nimic, ar trebui să străbată curțile și apoi al doilea cerc de palate, apoi alte scări și curți, timp de milenii".

"Dacă i-ar reuși să se arunce afară, în sfârșit, de la ultima poartă - însă asta nu va putea niciodată, niciodată să se întâmple - iată în fața lui cetatea imperială, unde sunt îngrămădiți munții gunoaielor sale". Iată, acolo în mijloc, nimeni n-ar reuși să înainteze, "nici măcar cu mesajul unui mort dar tu, între timp, stai la fereastra ta și visezi acel mesaj, atunci când vine seara".

În același mod, "din patul său de moarte, crucea, Cristos a încredințat Bisericii sale un mesaj. Există încă atâția oameni - subliniază fratele - care, stând la fereastră, visează un mesaj ca al lui. Din păcate Biserica poate deveni acel castel complicat și sufocant din care mesajul nu mai reușește să iasă". Obstacolul principal "sunt dezbinările dintre creștini, precum și excesul de birocrație și limbajul, uneori greu de înțeles și complicat, pe care l-am putea defini «ecleziasticist»".

Cheia se află deci în simplitate. "De exemplu, eu - spune predicatorul apostolic - am făcut o descărnare a limbajului meu. Pentru că nu există un adevăr așa de profund care cu un mesaj potrivit să nu poată fi dus la persoanele cele mai umile". Mai ales, conclude el, "trebuie coborât Cuvântul în viață pentru că dacă nu există agățarea de cotidianitatea oamenilor și de problemele de fiecare zi, mesajul cade, pierzându-se în mod iremediabil".

(După Zenit, 12 mai 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat