Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Primul episcop român beatificat

PS Szilárd Ignác Bogdánffy (1911-1953), episcop romano-catolic auxiliar de Oradea și Satu Mare, mort la 3 octombrie 1953 în închisoarea de la Aiud, va fi beatificat, sâmbătă, 30 octombrie 2010, în catedrala romano-catolică din Oradea.

Va fi primul martir pentru credință al Bisericii Catolice din România, din perioada comunistă, ridicat la cinstea altarelor. La 27 martie 2010, papa Benedict al XVI-lea a autorizat Congregația pentru Cauzele Sfinților să promulge decretul referitor la martiriului episcopului.

"Vestea beatificării episcopului Bogdánffy aduce mare bucurie în întreaga Biserică Catolică din România. Bogdánffy, ca preot și episcop, a slujit Dieceza de Oradea și Satu Mare, dar ca martir pentru credință dă bucurie întregii Biserici Catolice", a declarat Excelența sa Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București și președinte al Conferinței Episcopilor Catolici din România.

Szilárd Bogdánffy s-a născut la 21 februarie 1911 la Feketetó (pe atunci în Ungaria, astăzi Crna Bara din Voivodina, în Serbia). În 1925 familia lui s-a stabilit la Timișoara unde Szilárd a frecventat Colegiul Călugărilor Piariști, iar apoi seminarul teologic din Oradea. A fost hirotonit preot în catedrala romano-catolică din Oradea, la 29 iunie 1934. Ulterior a obținut doctoratul în filozofie și teologie dogmatică la Universitatea "Pázmány Péter" din Budapesta. Reîntors în România în 1944, a fost profesor la colegiul catolic "Sfântul Iosif" din Oradea și, în aprilie 1947, a devenit canonic al catedralei romano-catolice din Oradea și vicar episcopal.

A fost consacrat episcop în clandestinitate de către regentul nunțiaturii apostolice de la București, episcopul Gerald Patrick O'Hara, în capela nunțiaturii, la 14 februarie 1949. Două luni mai târziu a fost arestat la Oradea și mutat de la o închisoare la alta (Jilava, Capul Midia, Sighet și Aiud) până la moartea sa, din 3 octombrie 1953, survenită după grele și îndelungate suferințe. "Era umil și blând", și-l amintea în memoriile sale regretatul episcopul greco-catolic Ioan Ploscaru, iar pentru disponibilitatea sa în a-i ajuta pe ceilalți era supus la torturi, pedepse și izolat la "neagra", unde rezistența umană era supusă la limitele extreme ale supraviețuirii.

Ceremonia de beatificare va avea loc la 30 octombrie în catedrala romano-catolică din Oradea. La celebrare va fi prezent arhiepiscopul Angelo Amato, Prefectul Congregației pentru Cauzele Sfinților, care va prezenta decretul de beatificare. Pentru a prezida celebrarea, episcopul de Oradea, Mons. László Böcskei, l-a invitat pe cardinalul Péter Erdő, primatul Ungariei.

Adaptare de Mihail Cojan
după un comunicat de presă al Biroului de presă al Conferinței Episcopilor din România


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat