Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sighet: Un omagiu adus martirilor noștri

"Vor pune mâna pe voi și vă vor persecuta; vă vor purta prin sinagogi și închisori, vă vor duce în fața regilor și guvernanților din cauza numelui meu. Aceasta va fi pentru voi o ocazie de a da mărturie" (Lc 21,12-13)

Aceste cuvinte ale lui Cristos s-au împlinit așa cum s-au adeverit și se vor adeveri toate cuvintele Scripturii. Mulți, foarte mulți, au suferit și suferă pentru evanghelie. An de an, în cea de a două sâmbătă a lunii mai, mii de oameni, din toată România se îndreaptă spre Sighetu Marmației, pentru a aduce un omagiu celor care au dat mărturie despre adevăr cu prețul vieții, rămânând statornici până la sfârșit (cf. Mt 10,22).

Printre martirii și victimele comunismului din închisoarea de la Sighet, cunoscută și ca "închisoarea elitelor", se numără și mulți preoți și episcopi catolici: Anton Durcovici, episcop romano-catolic de Iași și Ioan Suciu, Valeriu Traian Frențiu, Tit Liviu Chinezu, episcopi greco-catolici. Închisoarea, devenită acum muzeu, memorial al durerii (Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet), dă mărturie fiecărui român (nu doar catolicilor) despre trecutul apropiat și-i obligă să-i cinstească și să-i omagieze pe cei care au mers înaintea noastră pe drumul adevărului și al dreptății.

Cele două citate care străjuiesc închisoarea fac recurs la memorie, la dreptate și la adevăr: "Atunci când justiția nu reușește să fie o formă de memorie, memoria singură poate fi o formă de justiție"și "Adevărul vă va face liberi" (In 8,32). Și aceste cuvinte au fost cele care i-au întâmpinat și pe cei 25 de pelerini de la Iași, însoțiți de pr. Mihai Dumitru, pr. Laurențiu Dăncuță și diaconul Cătălin Farcaș, când în ziua de 8 mai 2010, dis-de-dimineață, au pășit pragul memorialului.

Ajunși de vineri în orașul Sighet, după o călătorie de 500 de kilometri, beneficiind de o cazare confortabilă, în zorii zilei de sâmbătă, toți pelerinii așteptau cu sufletul la gură să pășească cu umilință pe urmele martirilor. În jurul orei 8:00, fiecare începea să străbată culoarele și celulele închisorii. Rugăciuni și emoții, uimiri și tristeți, lacrimi și dureri pluteau, purtate de pelerini, în acel spațiu al torturilor și crimelor comunismului. Timp de o oră fiecare a văzut cât de josnic, cât de degradant poate fi omul-torționar și totodată cât de nobil, cât de măreț poate fi omul-martir.

La ora 9.00 o mulțime impresionantă de oameni veniți din toată țara, laici, persoane consacrate, seminariști și clerici, se aliniau în procesiunea ce pornea din fața memorialului și mergea până la cimitirul din afara localității, "Cimitirul săracilor". Pe drumul pe care în anii '50 erau purtate, noaptea, pe ascuns, trupurile lipsite de viață ale celor fideli lui Dumnezeu și adevărului, acum, la lumina zilei, mergeau pelerinii plini de viață ce implorau de la Domnul fidelitate pentru ei și dreptate și beatificare pentru martiri. Rugăciunea procesiunii a fost "Calea Sfintei Cruci a celor înlănțuiți", cu texte din cuvântului lui Dumnezeu care a fost mereu viu în victimele terorii comuniste și texte ale martirilor închisorii care au dat viață și rod credinței și adevărului (clic aici pentru textul în format word sau la www.ofmcapucini.ro pentru o variantă pdf).

La ora 10.30, ajunși la Cimitirul Săracilor, a început sfânta Liturghie, celebrată de Preafericitul Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Bisericii Greco-Catolice, împreună cu mai mulți episcopi și zeci de preoți. La sfânta Liturghie au fost două prezențe deosebite: Eminența Sa card. Leonardo Sandri, prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale, și Excelența Sa arhiep. Francisco-Javier Lozano, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova.

Soarele ne-a vegheat cu fidelitate tot timpul sfintei jertfe și a fost martorul credincios al fiecărui pelerin ajuns în Cimitirul Săracilor. Acel pământ, ce adăpostește sute de oameni mari ai țării și ai Bisericii, părea acum, împodobit de mii de suflete evlavioase, un mozaic splendid, o reprezentare vie a credinței în Cristos cel înviat și a speranței că sacrificiul martirilor noștri nu a fost în zadar.

În cuvântul de învățătură pe care l-a ținut la sfârșitul sfintei Liturghii, Eminența sa card. Sandri, după ce a mulțumit Preasfinției Sale Ioan Șișeștean, episcop de Maramureș, pentru primirea călduroasă și după ce a transmis tuturor celor prezenți salutul și binecuvântarea Sfântului Părinte papa Benedict al XVI-lea, a spus celor prezenți: "Ce am venit să vedem cu adevărat? Ce am venit să celebrăm aici? Înainte de toate, fidelitatea. Suntem în fața unui document istoric care ne dezvăluie, dacă ar mai fi fost nevoie, profundul, tainicul destin al Bisericii Catolice Române în mijlocul acestei națiuni. (...) Aici am putea celebra sfânta și dumnezeiasca Liturghie fără a avea nevoie de un antimis (acoperământul liturgic oriental pe care sunt reprezentate punerea în mormânt și patimile lui Cristos, care se așază pe altar pentru celebrarea sfintei Liturghii), deoarece suntem în chip tainic pe un astfel de acoperământ. Tot pământul din jurul nostru e un antimis: Valeriu Traian Frențiu, episcop de Oradea, Anton Durcovici, episcop de Iași, Ioan Suciu, administrator apostolic la Blaj, Tit Liviu Chinezu, episcop auxiliar de Blaj, toți împletesc, cu viața lor, icoana răstignirii Domnului. Toți aceștia, împreună cu mulți alții, au dat și au udat cu sângele lor acest pământ, depunând în tăcere sămânța creștinilor și noi ne întrebăm: suntem gata să culegem roadele? Ei și-au făcut partea lor, o să facem și noi partea noastră?"

Toate aceste cuvinte, precum și cuvintele Preafericitului Lucian Mureșan, dar mai ales întrebarea "Ei și-au făcut partea lor, o să facem și noi partea noastră?" au rămas în inima pelerinilor care au pornit spre casă dornici de a răspunde prin viața lor acestei provocări. Fiecare vrea ca viața sa - faptele, cuvintele, gândurile sale - să fie un răspuns clar și o dovadă că își face partea sa, astfel încât să devină martor și mărturisitor al aceluiași Domn Isus Cristos, mort și înviat pentru noi. Drumul spre Iași a fost mai contemplativ, mai meditativ: nimeni nu mai avea nevoie de cuvinte după ce văzuseră locuri care grăiau mai bine decât orice gest sau vorbă. Da, ne vom face și noi partea noastră! Așa să ne ajute Dumnezeu.

Pr. Laurențiu Dăncuță

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8-9 mai: Sighet: Un omagiu adus martirilor noștrix


 

lecturi: 65.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat