Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ladispoli: Catolicii români la sărbătoarea orașului

În acest an primăria din Ladispoli împlinește 40 de ani de autonomie, motiv pentru care autoritățile au dorit să acorde o importanță mai specială desemnând 10 zile de sărbătoare. Acest timp este dedicat în special cunoașterii și prețuirii realităților prezente în teritoriu. Ceremonia de deschidere a festivităților a început, joi 6 mai 2010, la ora 17.00, în aula consiliară din primărie, urmând să se încheie duminică, 16 mai, în Piața "Rossellini", cu un concert de muzică clasică și lirică.

Duminică, 9 mai, a fost o zi specială de cunoaștere a tuturor emigranților prezenți în localitate, prezență care nu poate fi ignorată, deoarece reprezintă aproape 20% din populația localității. Cei aproximativ 40.000 de locuitori din Ladispoli conviețuiesc liniștiți și în prietenie, deoarece dintotdeauna această localitate a fost plină de emigranți din lumea întreagă.

A afirma drepturile străinului ca om și ca persoană echivalează cu a reafirma principiile și valorile omului în ceea ce este. Cel puțin oficial, reprezentanții localității au început de aproximativ 15 ani o serioasă luptă împotriva fiecărei forme de rasism, în respectarea fiecărui individ și fiecărei identități, văzută în interiorul culturii de apartenență.

Cu ocazia aniversării celor 40 de ani de autonomie a orașului, nu se putea ca autoritățile să nu se gândească la un moment de întâlnire și cu cetățenii străini care au contribuit mult la dezvoltarea și creșterea localității. Aceștia, cu munca și cu prezența lor au întemeiat noi familii, dând naștere la copii de diferite rase, care, cu bucuria lor multicoloră însuflețesc bisericile, sălile de clasă și parcurile localității. Acest lucru a determinat pe organizatori evenimentului să dedice tuturor etniilor din Ladispoli o după-amiaza întreagă, în Piața "Roberto Rossellini", pentru ca aceștia să-și facă cunoscute valorile țării de unde provin, în special obiceiurile, costumele tradiționale, obiecte din zonele natale și diferite tradiții. Piața din centrul orașului, cel puțin pentru o zi, a reușit să devină "Piața Mondială".

Diferitele culturi și religii din fiecare comunitate străină (Peru, India, Polonia, Senegal, Nigeria și România) au fost ca un motor care a purtat locuitorii localității să cunoască mai bine pe cei împreună cu care ei trăiesc, ajutați fiind de muzică, dans, poezie, religie și artă, pentru ca așa să comunicăm, să ne bucurăm și să trăim mai bine împreună. Roadele acestor bogății culturale se văd deja în diferitele activități culturale și religioase ce au avut loc cu diferite ocazii în localitate.

Și comunitatea catolică română a fost invitată să participe la acest eveniment, prezentând un mic program artistic cu cântece și dansuri populare. Corul parohial "Sfânta Cecilia", îmbrăcat în costume populare, a cântat melodia "Mai am un singur dor" făcând cunoscut și publicului italian frumusețea versurilor lui Mihai Eminescu. Cel de-al doilea cântec, "Iarba verde de acasă", ne-a făcut să ne simțim mai aproape de cei dragi și a adus puțină nostalgie în sufletele noastre.

Au urmat dansurile populare realizate tot de către câțiva din membrii corului parohial: "Brașoveanca", interpretat de o fetiță de 4 ani, Ilaria Dâscă, o horă și renumita "Sârba studenților".

Corul copiilor a prezentat două cântece: "Ai grijă, gură mică" și "Scrisoarea", deoarece nu se putea încheia spectacolul fără a aduce un omagiu mamei. Am dorit să subliniem importanța acestei zile deoarece în Italia, a doua duminică din luna mai, se sărbătorește Ziua Mamei. Acest ultim cântec, "Scrisoarea", a fost interpretat în limba română și italiană timp în care doi bărbați, ca semn de iubire, recunoștință și prețuire pentru toate mamele din lume, au oferit flori mamelor de pe scenă și din public.

La sfârșitul spectacolului, primarul din Ladispoli și alți reprezentanți ai primăriei din oraș au înmânat tuturor reprezentanților de diferite etnii un premiu de participare și de mulțumire pentru tot binele pe care-l fac în localitate.

Adriana Susanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9 mai: Ladispoli: Catolicii români la sărbătoarea orașului


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat