Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Etapele vizitei care mobilizează întreaga țară

Așteptarea catolicilor și curiozitatea celorlalți

de Rino Passigato, arhiepiscop titular de Nova de Cesare și nunțiu apostolic în Portugalia

Între 11-14 mai 2010, primind invitația șefului statului și a episcopatului local, Benedict al XVI-lea vizitează Portugalia. Imediat după salutul de bun-venit la aeroportul internațional din Lisabona, pontiful va face vizita oficială la președintele republicii, Aníbal Cavaco Silva, în palatul Belém, rămânând pentru câteva momente în complexul monumental al mănăstirii "Dos Jerónimos", exemplu sublim de arhitectură în stil "manuelin", în care, în afară de numeroase memorii istorice, sunt păstrate sarcofagele lui Vasco da Gama și Camőes, care între sfârșitul secolului al XV-lea și jumătatea secolului al XVI-lea au făcut mare Portugalia și limba sa în lume.

Prima baie de mulțime a papei este prevăzută în foarte centrala Praça do Comercio (sau Terreiro do Paço), unde, primit de primarul capitalei care-i va oferi în mod simbolic cheile orașului, Benedict al XVI-lea va prezida celebrarea Liturghiei și va da primul său mesaj comunității catolice stimulând-o să-și reînnoiască propria credință pascală într-o căutare a sfințeniei vieții și a reînnoitei angajări apostolice și misionare. La sfârșitul Liturghiei, papa va aduce omagiu imaginii lui Cristos Rege care, de 50 de ani, de pe celălalt mal al fluviului Tago îmbrățișează cu gest iubitor de ocrotire orașul Lisabona și Portugalia.

Prima zi se va încheia cu cina luată în nunțiatura apostolică.

A doua zi a vizitei va avea înainte de amiază două momente importante: mai întâi, întâlnirea cu lumea culturii, la care, în afară de circa 1300 de personalități naționale, exponenți din lumea literelor și artelor, au fost invitați și ambasadorii și reprezentanții organismelor internaționale acreditați în capitala portugheză; papa Ratzinger va vorbi despre dialogul rațiune-credință și despre dialogul dintre culturi. Apoi, pontiful, însoțit de cardinalul Tarcisio Bertone, secretar de stat, va primi la nunțiatură pe primul ministru José Sócrates, însoțit de propriul ministru de externe; vor asista ambasadorul Portugaliei la Sfântul Scaun și nunțiul apostolic din Lisabona.

După-amiază, Sfântul Părinte va merge la Fátima, țintă centrală a călătoriei apostolice. Va fi al treilea papă care merge la sanctuar, după Paul al VI-lea și Ioan Paul al II-lea (care a fost acolo de trei ori); pentru Ratzinger va fi o întoarcere, deoarece deja a fost acolo când era cardinal în octombrie 1996, ocazie în care a întâlnit-o pe sora Lucia în Carmelul din Coimbra. În orășelul marian Benedict al XVI-lea va rămâne în rugăciune tăcută în fața imaginii Fecioarei în capeluța aparițiilor, exteriorizând, apoi, sentimentele sale într-o invocație și depunând la picioarele ei un trandafir de aur. De acolo va merge la noua mare biserică a Preasfintei Treimi, care se ridică în capătul esplanadei, pentru a celebra acolo liturgia vesperelor cu preoții, diaconii, seminariștii și persoanele consacrate. Suntem încă în Anul Sfintei Preoții și la această întâlnire papa va adresa un mesaj menit să lumineze mintea și să încălzească inima celor care, primind chemarea lui Cristos și darul prieteniei sale de predilecție, au fost trimiși ca martori ai evangheliei, slujitori și împărțitori, in persona Christi, ai harului divin, viața nouă a împărăției.

Seara, după cină, papa va conduce recitarea sfântului rozariu, rugăciune mariană prin excelență care, la Fátima, ascultând de ceea ce Sfânta Fecioară le-a cerut păstorașilor, este recitată public în fiecare zi pentru convertirea păcătoșilor și pentru pace în lume.

În ziua de 13 mai, solemnitatea Sfintei Fecioare Maria de Fátima, la aniversarea a 93 de ani de la prima apariție a Preasfintei Maria lui Lucia, Francisc și Iacinta, vizita pontifului va ajunge la apogeul său prin celebrarea Liturghiei, înainte de amiază, precedată de tradiționala procesiune care, desfășurându-se prin esplanadă, se va încheia în vârful treptelor care se află în fața sanctuarului, unde se va desfășura solemna liturgie euharistică. Benedict al XVI-lea va mărturisi celor prezenți și lumii profunda sa iubire față de Maica lui Dumnezeu și Mama tuturor oamenilor și va indica în mesajul de la Fátima (rugăciune, pocăință, convertire) drumul care trebuie urmat pentru a obține mântuirea și pacea.

După amiază, Sfântul Părinte îi va întâlni pe lucrătorii sanitari din pastorația socială și va avea și pentru ei un discurs distilat din magisteriul său, de la Deus caritas est la Caritas in veritate, arătând că, pentru creștin, credința, angajarea socială și caritatea răspund la o unică vocație. Înainte de a încheia a treia zi, papa se va întreține cu episcopii portughezi, îndeplinind astfel munus petrin de confirmare fratres.

Călătoria apostolică se va încheia vineri 14 mai în orașul Porto, al doilea oraș din țară, cu peste două milioane de locuitori. Înainte de amiază, Benedict al XVI-lea va prezida celebrarea Liturghiei în piața centrală, în fața palatului municipal. Și în această activă populație din nord este mare așteptarea papei. Portugalia catolică este nerăbdătoare să-l vadă pe Petru, să asculte cuvântul lui, să primească binecuvântarea lui. În multe biserici s-a pregătit vizita cu o rugăciune neîntreruptă.

În orice loc pe unde el va trece - Lisabona, Fátima și Porto - numeroși catolici vor încerca să se apropie cât mai mult posibil de pontif. Dar vor fi și curioși care se vor arăta numai pentru a-l vedea pe omul îmbrăcat în alb. Și vor exista cei indiferenți, care vor continua în ocupațiile lor și pentru care vizita papei nu va face istorie. Și trebuie de gândit că vor exista, ca în alte părți, persoane care se vor simți chiar deranjate de prezența conducătorului Bisericii Catolice și de atențiile respective care-i vor fi acordate de autorități și de poporul credincios.

Dar mai ales vor fi ei, tinerii catolici portughezi; cei care dau viață parohiilor lor și cei care militează în diferitele mișcări ecleziale; aceiași care în recenta sărbătoare a sfântului Iosif i-au trimis lui Benedict al XVI-lea o scrisoare pentru a-i ura onomastic fericit și a-i exprima nerăbdarea așteptării lor; acei tineri care-l vor însoți în toate etapele vizitei sale și vor anima fiecare celebrare euharistică și mariană; aceiași care în seara primei zile vor veni să-i cânte o serenadă sub ferestrele de la nunțiatură și care în ziua următoare, pe jos, îl vor preceda la Cova da Iria. Ei, viitorul Bisericii și al națiunii, vor fi prezenți și se vor bucura să-l vadă și să-l audă pe Benedict al XVI-lea, pe Petru astăzi. Și Benedict al XVI-lea se va bucura de prezența lor, de la începutul până la sfârșitul călătoriei sale apostolice în Portugalia. Binecuvântat cel care vine în numele Domnului!

(După L'Osservatore romano, 10-11 mai 2010)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat