Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinaj Ars, Fatima, Lourdes (II)

Un grup de pelerini catolici din Dieceza de Iași au pornit, în dimineața zilei de luni, 4 mai 2010, într-un pelerinaj special organizat cu ocazia Anului Sfintei Preoții, de Oficiul pentru Pelerinaje al Diecezei de Iași, al cărui responsabil este, din anul 2005, pr. Iulian Kropp. Din grup face parte și PS Petru Gherghel, episcop de Iași, însoțit de opt preoți (pr. Iulian Kropp, pr. Alois Fechet, pr. Silvestru Bejan, pr. Francisc Lenghen, pr. Iosif Păuleț, pr. Anton Dancă și pr. Iosif Dorcu), mai multe surori și credincioși din diferite zone ale Moldovei. Pelerinajul se va încheia la 19 mai.

*

II.

Joi, 6 mai, într-o frumoasă după amiază de primăvară poposim în Aosta, o minunată stațiune din nordul Italiei. Orașul este așezat între munți, casele ridicându-se până sus pe coastele acestor munți. Aici suntem întâmpinați de pr. Eugen Budău, care, din luna septembrie a anului 2009, lucrează în acest oraș. După ce cunoaștem puțin așezarea, ne îndreptăm spre biserica "Sant Orso", pentru sfânta Liturghie. Preasfințitul celebrează sfânta Liturghie. De menționat că toate cântările au fost animate, în stilu-i cunoscut, de pr. Eugen Budău. La sfârșitul Liturghiei, Preasfințitul Petru și-a arătat recunoștința față de pr. Eugen Budău pentru misiunea pe care o îndeplinește aici la Aosta. Tot aici l-am întâlnit pe pr. Gabriel Bogatu, originar din Parohia Ploscuțeni, care este paroh într-o parohie din vecinătatea orașului Aosta.

În dimineața zilei de vineri, 7 mai, aveam să părăsim Italia, prin marele tunel Montblanc, pentru a intra în Franța. În jurul amiezii ajungem pe meleagurile sfântului Ioan Vianney, la Ars. O localitate mică, dar pentru toți pelerinii, mai ales în acest An dedicat Sfintei Preoții, un loc de suflet și de intensă trăire sufletească. Am intrat cu mari emoții în acest sat unde știam că a trăit și este înmormântat sfântul paroh de Ars. Aici am putut vedea casa parohială, păstrată oarecum ca acum 150 de ani, unde ne-am uimit de sărăcia în care a trăit sfântul paroh de Ars. Apoi am mers în capela "Sfânta Inimă", unde, într-o monstranță, străjuită de doi îngeri, este așezată inima sfântului Ioan Vianney. Apoi, pe îndelete am vizitat sanctuarul cu multele-i capele (capela "Ecce Homo", capela "Sfânta Fecioară", capela "Sfânta Filomena"), confesionalul vechi, amvonul și altele. Punctul culminant al zilei, și cel mai emoționant pentru toți pelerinii, a fost, desigur, sfânta Liturghie celebrată chiar lângă mormântul marelui sfânt de la Ars.

Pentru a mai rămâne în atmosfera de la Ars, în dimineața zilei de sâmbătă, 8 mai, am celebrat sfânta Liturghie în frumoasa capelă a seminarului din Ars. Apoi am plecat spre Lyon, unde am avut posibilitatea de a cunoaște, măcar pe scurt ceva din istoria și frumusețile acestui oraș. Mai întâi am oprit la catedrala din Lyon, dar am putut-o doar admira din exterior, deoarece interiorul este în renovare. Apoi am urcat pe colina orașului, unde străjuiește maiestuoasă biserica "Notre-Dame de Fourviere", o capodoperă arhitectonică, dar și important centru de pelerinaj. De aici se vede o minunată panoramă asupra întregului oraș Lyon. Apoi ne-am îndreptat spre Narbonne, locul unde am fost cazați în seara de 8 spre 9 mai.

Pr. Iosif Dorcu

* * *

Pelerinaj Ars, Fatima, Lourdes (I)
Pelerinaj jubiliar în cadrul Anului Sfintei Preoții (3-21 mai)
Schio (Italia): PS Petru Gherghel în vizită la comunitatea catolică română


 

lecturi: 39.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat