Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ladispoli: Sărbătoarea Euharistiei

Hainele albe și curate, crinii albi, lumânările aprinse, cântecele deosebite și soarele deosebit au fost doar câteva semne care au arătat, duminică, 9 mai 2010, atmosfera de sărbătoare în care s-a aflat comunitatea catolică românească din Ladispoli, deoarece o fetiță și doi băieței au primit pentru prima dată pe Isus Cristos în sfânta Împărtășanie, din mâinile păstorului comunității.

După un an de pregătire și după ce și-au manifestat dorința de a se apropia mai mult de sfântul altar, vineri, 7 mai 2010, acești copilași s-au bucurat pentru prima data de iertarea și împăcarea cu Dumnezeu prin sacramentul Spovezii. Emoțiile și bucuria de a fi iertați s-a văzut pe fețelor lor, bine știind că de acum, ori de câte ori vor face un păcat vor avea și ei posibilitatea de a-l simți pe Dumnezeu ca un adevărat tată bun care ne iubește și ne iartă mereu.

Duminică, dis-de-dimineață, emoțiile acestor copilași și hainele speciale cu care au fost îmbrăcați au transmis întregii comunități spiritul de sărbătoare. Sfânta Liturghie solemnă de la ora 9.15 a început cu o procesiune mai specială, deoarece, imediat după crucea procesională și ministranți, părinții au fost aceia care i-au condus pe copii lor la sfântul altar, aceștia purtând în mâinile lor un crin alb, care a dorit să fie un semn al nevinovăției și curăției din sufletele lor.

Imediat după salutul păstorului comunității, pr. Adrian Chili, o fetiță sărbătorită ne-a introdus în atmosfera de bucurie printr-o poezie specială în care a manifestat dorința lor de a-l primi pe Isus în sfânta Împărtășanie în care ne-a invitat și pe noi să ne bucurăm împreună cu ei de marele dar pe care urmează să-l primească la această sărbătoare.

Ca semn că sunt alături de copii lor și că bucuria acestora este pentru întreaga lor familie, doi dintre părinți au citit lecturile și au cântat psalmul responsorial.

În cuvântul de învățătură, părintele Anton Damian ne-a vorbit despre dorința noastră de a-l primi pe Dumnezeu în sufletele noastre și despre a-l lăsa pe el să-și facă lăcaș în sufletele noastre. Folosindu-se de exemple concrete din viața noastră ne-a reamintit că nu trebuie să stăm niciodată departe de sacramentele Spovezii și Euharistiei pentru că Dumnezeu nu ne cere nimic, ci doar ne dă: iertarea și pacea sa, dar mai ales trupul și sângele său, ca hrană sufletească. Și ceea ce este mai important e faptul că toate acestea sunt gratis și pentru fiecare dintre noi.

Imediat după predică cei trei copilași, cu lumânările aprinse în mână, și-au reînnoit jurământul de credință pe care odinioară, la Botez, l-au făcut în numele lor părinții și nașii. Prin invocațiile de la rugăciunea credincioșilor, copiii au prezentat Domnului Înviat dorințele și intențiile lor bune pe care vor să le îndeplinească Cristos, pâinea vieții.

Darurile aduse la altar, pâinea și vinul, rodul pământului și al muncii omului; Catehismul și Biblia pe înțelesul copiilor; icoana cu Cina cea de Taină și haina preoțească, simbolul euharistiei, dar și florile simbolul vieții noastre curate și strălucitoare, semn al iubirii noastre, au fost purtate la altar de copiii sărbătoriți ajutați și de părinții lor.

După ce l-au primit pentru prima dată pe Isus, în sfânta Împărtășanie, un băiețel, printr-o poezie deosebită, a mulțumit Domnului pentru marele dar făcut, promițând, în numele celor trei, că vor fi mai atenți cu păcatul și își vor lua obligația de a veni duminical la sfânta Liturghie. După aceste cuvinte emoționante parohul comunității, i-a felicitat pe cei doi băieței și pe fetiță, mulțumindu-le că au fost un motiv de sărbătoare pentru întreaga comunitate.

Totodată părintele Adrian a mulțumit preoților care au dorit să fie prezenți: pr. Toni Mihăiță Cântaciu și pr. Anton Damian care au concelebrat la această sfântă Liturghie, dar și pr. Sebastian Bilboc care a stat în scaunul de spovadă pentru ca tot mai mulți să trăiască din plin sărbătoarea Euharistiei. Mulțumirea păstorului comunității s-a adresat și cateheților și corului, dar și tuturor acelora care au făcut tot posibilul ca această sărbătoare să fie cât mai frumoasă.

Mulțumim Domnului pentru minunata sărbătoare pe care ne-a oferit-o în cinstea trupului și sângelui său exprimându-ne dorința de a-l primi mereu să vină să locuiască între noi, iar nouă să ne pregătească un loc în inima sa.

Iosefina Dumea

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 9 mai: Ladispoli: Sărbătoarea Euharistiei


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat