Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinajul anual la mormintele "celor fără de morminte" de la Sighet

Și în acest an binecuvântat de Domnul s-a desfășurat la Sighet tradiționalul pelerinaj din a doua sâmbătă a lunii mai la "Cimitirul săracilor" de la confluența Izei cu Tisa, situat la doar 100 de metri de la granița cu fosta Uniune Sovietică, loc sacru în care au fost îngropați cei morți în acea "închisoare a elitelor", în "acea reședință episcopală" care devenise Sighetul la începuturile comunismului în România.

Anul acesta, pelerinajul celor peste 4.500-5.000 de credincioși, episcopi și preoți veniți din toate colțurile țării a fost binecuvântat și de prezența a doi iluștri oaspeți, reprezentanți ai Sfântului Scaun al Romei, Eminența Sa card. Leonardo Sandri, prefectul Congregației pentru Bisericile de Rit Oriental, și nunțiul apostolic în România și Republica Moldova, Excelența sa Mons. Francisc Javier Lozano, care l-au însoțit pe Preafericitul Lucian Mureșan, arhiepiscop major al Bisericii Române Unite cu Roma (Greco-Catolică) la acest important eveniment. Alături de înalții ierarhi ai Bisericii a participat întregul cor episcopal greco-catolic și numeroși preoți de ambele rituri (cca. 150), care și-au însoțit și îndrumat credincioșii la această importantă întâlnire cu Dumnezeu, cu istoria și cu credința lor.

Acest eveniment a fost deschis cu o zi înainte, 7 mai 2010, printr-un simpozion dedicat aniversării a 80 de ani de la înființarea Eparhiei Maramureșului, eveniment care a avut loc în sala de festivități a Memorialului din Sighet, unde s-au rememorat perioada ce a trecut din anul 1930 și până la moartea episcopului Ioan Dragomir. Printre temele abordate au fost:

- Evoluția Episcopiei greco-catolice a Maramureșului (Pr. prof. dr. Ioan Tâmbuș, Universitatea de Nord din Baia Mare);

- Episcopia greco-catolică a Maramureșului, structură și evoluție (Prof. Viorel Rusu, Muzeul Județean de Istorie din Maramureș);

- Episcopul Alexandru Rusu (Andreea Dobeș, cercetător la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighet);

- Episcopul Ioan Dragomir în dosarele Securității: 1965-1985 (Robert Fürtos, muzeograf la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighet).

Ziua de 8 mai, chiar dacă la început mohorâtă (la ora 8 încă mai ploua), s-a dovedit clementă cu pelerinii, care au pornit la ora 9 de la memorial parcurgând traseul rugându-se "Calea crucii a celor înlănțuiți" (text îngrijit de autorul acestor rânduri și care poate fi descărcat în format PDF sau Word de pe www.ofmcapucini.ro), cuprinzând, în afara textului biblic, și mărturii din anii de temniță ale celor înlănțuiți pentru Cristos și fidelitate față de Biserica Romei, iar ca rugăciune de încheiere la fiecare stațiune versuri compuse de cei întemnițați în închisoare).

La ora 10.30, după sosirea înalților ierarhi, a început sfânta și dumnezeiasca Liturghie în memoria tuturor celor îngropați la Cimitirul Săracilor din Sighet, sub lumina și căldura soarelui care ne zâmbea și ne încălzea, ca un semn al bunăvoinței divine.

La sfârșitul sfintei și dumnezeieștii Liturghii, Eminența sa card. Leonardo Sandri a adresat pelerinilor îmbrățișarea cuvintele de îmbărbătare din partea Sanctității Sale Benedict al XVI-lea și a dăruit tuturor binecuvântarea apostolică, pe care a împărțit-o împreună cu Preafericitul Lucian.

Fr. Petre-Marian Ianoș, OFMCap.


 

lecturi: 60.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat