Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinaj Ars, Fatima, Lourdes (I)

Un grup de pelerini catolici din Dieceza de Iași au pornit, în dimineața zilei de luni, 4 mai 2010, într-un pelerinaj special organizat cu ocazia Anului Sfintei Preoții, de Oficiul pentru Pelerinaje al Diecezei de Iași, al cărui responsabil este, din anul 2005, pr. Iulian Kropp.

Din grup face parte și episcopul Petru Gherghel, episcop de Iași, însoțit de opt preoți (pr. Iulian Kropp, pr. Alois Fechet, pr. Silvestru Bejan, pr. Francisc Lenghen, pr. Iosif Păuleț, pr. Anton Dancă și pr. Iosif Dorcu), mai multe surori și credincioși din diferite zone ale Moldovei.

Pelerinajul a început cu o sfântă Liturghie în catedrala din Iași. În prima zi ne-am deplasat doar până la Oradea, cunoscută fiind circulația grea pe drumurile României. Prima noapte am fost găzduiți la mănăstirea franciscană din Oradea. Preasfințitul Petru Gherghel a făcut o vizită în studiourile Radio Maria din Oradea, unde s-a întreținut cu directorul acestui Radio, pr. Doru Popovici.

A doua zi, marți 4 mai, a început cu Liturghia în capela mănăstirii. Apoi ne-am continuat drumul prin Ungaria pe care am admirat-o doar din mersul autocarului. Ne-am grăbit pentru a ajunge în capitala Austriei, pentru a lua contact cu istoria și frumusețea acestei capitale europene. Chiar dacă o ploaie măruntă a încercat să ne deranjeze, am avut posibilitatea de a vedea și a ne ruga în câteva biserici de excepție din Viena.

Mai întâi am fost la biserica minoriților, o biserică importantă prin istoria ei, dar și prin mozaicul imens care reprezintă Cina cea de taină. Aici am fost întâmpinați de pr. Silvestru Borșa, OFMConv, care ne-a oferit informațiile necesare despre această biserică. Chiar dacă o ploaie măruntă ne-a umbrit bucuria contactului cu Viena, am putut apoi să ne rugăm în catedrala "Sf. Ștefan". O altă biserică vizitată a fost aceea a cavalerilor ioaniți. Am pășit cu bucurie apoi prin grădinile primăriei, am trecut pe la vestita Operă din Viena și multe altele.

A treia zi a pelerinajului nostru avea să ne conducă spre Italia. Spre după-amiază am ajuns la Thiene, localitatea unde am fost cazați. Din fericire chiar lângă hotel era un sanctuar pe care nu puteam să nu-l vizităm: Madonna dell'Olmo, sanctuar ce amintește de o apariție a Maicii Domnului unor păstorițe din acest sat.

Punctul important al prezenței grupului nostru în zonă era vizitarea orașului Schio și Liturghia celebrată aici cu grupul de catolici români. Am fost întâmpinați cu multă bucurie de pr. Iosif Lucaci, prezent aici. Mai întâi am vizitat biserica mănăstirii unde a trăit și unde este înmormântată sfânta Josephina Bakhita, prima sfântă declarată din continentul african, ea fiind originară din Sudan. Ne-au impresionat detaliile din viața ei, prezentate cu multă amabilitatea de o soră a mănăstirii.

Apoi am vizitat domul "San Pietro Apostolo", am fost primiți de parohul locului și ni s-a oferit o prezentare a istoriei impunătorului dom.

Punctul culminant a fost celebrarea sfintei Liturghii împreună cu inimoasa comunitatea românească de aici, păstorită de pr. Iosif Lucaci. Am impresionați de corul excepțional pe care l-a întâlnit aici. A urmat apoi o agapă frățească. Am plecat de la Schio, bucuroși că creștinii noștri români știu să-și păstreze coeziunea și atașamentul față de biserică.

A doua zi, conduși de pr. Iosif Lucaci am vizitat câteva biserici din Vicenza. Am început cu catedrala din Vicenza, care impresionează prin grandoarea ei. Dar am reușit să intrăm și în cripta bisericii în care se află un spin din coroana lui Isus. Aici erau interesante mozaicurile care alcătuiau altarul cripte, care erau compuse din mici fragmente de marmură de 160 de culori diferite. De aici am plecat spre Aosta. Despre asta într-o corespondență viitoare.

Pr. Iosif Dorcu

* * *

Pelerinaj jubiliar în cadrul Anului Sfintei Preoții (3-21 mai)

Schio (Italia): PS Petru Gherghel în vizită la comunitatea catolică română


 

lecturi: 49.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat