Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Vatican: ÎPS Ioan Robu la funeraliile cardinalului Poggi

ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București și președinte al Conferinței Episcopilor Catolici din România, a luat parte la celebrarea funeraliilor cardinalului Luigi Poggi, vineri, 7 mai 2010, în bazilica "Sfântul Petru" din Vatican.

ÎPS Ioan Robu a cerut preoților din Arhidieceza de București ca duminică, 9 mai 2010, împreună cu comunitățile catolice pe care le păstoresc, să înalțe rugăciuni speciale pentru odihna sufletului cardinalului Luigi Poggi. În aceeași zi, în catedrala "Sfântul Iosif" din București se va celebra, la ora 10.30, sfânta Liturghie cu requiem, prezidată de ÎPS Robu.

În continuarea comunicatului de presă al Arhiepiscopiei de București, semnat de pr. Ieronim Iacob (tel. 0733/785554), a fost inclus și un articol despre rolul cardinalului Luigi Poggi în dezghețarea relațiilor dintre România și Sfântul Scaun în perioada comunistă. Textul articolului este reprodus integral mai jos.

Ovidiu Bișog

* * *

Luigi Poggi, artizan al dezghețului relațiilor dintre România și Sfântul Scaun în perioada comunistă

Cardinalul Luigi Poggi avut un rol deosebit în reluarea raporturilor dintre Sfântul Scaun și guvernul român în timpul comunismului, raporturi încetate odată cu denunțarea unilaterală, în iulie 1948, de către guvernul comunist a Concordatului dintre Sfântul Scaun și țara noastră.

La 1 august 1973 arhiepiscopul, de atunci, Luigi Poggi era numit, de către papa Paul al VI-lea, nunțiu cu însărcinări speciale pentru ameliorarea relațiilor Sfântului Scaun cu guvernele din Polonia, Cehoslovacia, Ungaria, România și Bulgaria. În același an, la 24 noiembrie, profitând de un congres organizat de Ministerul Învățământului din țara noastră, vine în România însoțit de reverendul Angelo Sodano, care la acea vreme lucra la Secretariatul pentru Relații cu Statele din Vatican. Cu acea ocazie încearcă să ia legătura cu Departamentul Cultelor și cu exponenții Bisericii Catolice locale de ambele rituri. De altfel, în chiar ziua sosirii sale la București îl întâlnește pe ministrul învățământului de atunci, Paul Niculescu Mizil, și este primit și de autoritățile Departamentului pentru Culte. A doua zi, 25 noiembrie, se întâlnește cu episcopii catolici Marton Aron, Iacob Antal - cu care fusese coleg de studii la Roma - și Petru Pleșca, cu care discută despre situația Bisericii Catolice de ambele rituri din România. În timpul întâlnirii, i-a înmânat episcopului Marton Aron o scrisoare pe care papa Paul al VI-lea i-o trimisese episcopului greco-catolic Ioan Ploscaru. În ziua următoare cardinalul Poggi a fost primit de șeful Departamentului pentru Culte, Dogaru. Autoritățile au acceptat să discute cu reprezentanții Vaticanului despre situația Bisericii Romano-Catolice din România, dar nu și despre Biserica Greco-Catolică, a cărei existență o negau.

Prima vizită oficială în România, în calitate de negociator al Sfântului Scaun, cardinalul Poggi a efectuat-o în perioada 11-25 ianuarie 1975. Era însoțit atunci de reverendul John Bukovski, cel care avea să fie, mai târziu, primul nunțiu apostolic în România, după 1989. În timpul acestei vizite cardinalul Poggi a putut să identifice temele, dificultățile, tabuurile și interlocutorii, în vederea gestionării tratativelor ulterioare. De la autoritățile române cardinalul Poggi a cerut atunci: restabilirea celor cinci dieceze romano-catolice din perioada Concordatului - București, Alba Iulia, Timișoara, Iași și Satu-Mare - Oradea (doar primele două aveau recunoaștere oficială); permisiunea de a se întâlni în privat cu un episcop greco-catolic (permisiune negată) și posibilitatea de a vizita mormântul cardinalului Iuliu Hossu - lucru permis de autorități abia în octombrie 1976, în timpul celei de-a doua vizite în România. Cardinalul Poggi a putut efectua totuși o vizită în țară, în timpul căreia s-a întâlnit cu ordinarii locului1 de la București, Iași, Alba-Iulia și Timișoara. Tot atunci l-a întâlnit și pe patriarhul Justinian al Bisericii Ortodoxe Române, vizită considerată de ministrul Botnăraș "un schimb de opinii".

Vizitele cardinalului Luigi Poggi în România ca nunțiu itinerant au continuat - o dată sau de două ori pe an - până în 1984. Eforturile sale diplomatice au fost încununate de consacrarea Mons. Ioan Robu ca episcop de București, la 8 decembrie 1984. De altfel, cardinalul Luigi Poggi a fost unul dintre episcopii co-consacratori ai Mons. Ioan Robu, la celebrarea de consacrare din Capela Paulină din Vatican.

Vizita memorabilă a papei Ioan Paul al II-lea în România, din 7-9 mai 1999, a fost și rezultatul eforturilor susținute ale diplomației vaticane, în perioada comunistă, în care un rol important l-a avut cardinalul Luigi Poggi.

Notă
1 Din lat. ordinárius, a orândui. Denumire canonică dată titularului unui oficiu ecleziastic care comportă o putere de conducere sau de jurisdicție asemănătoare într-un anumit fel celei episcopale. Conform Dreptului canonic au denumirea de ordinariu: episcopii diecezani, cei echivalați episcopului diecezan (abații și prelații teritoriali, vicarii și prefecții apostolici, administratorii apostolici), administratorii diecezani, vicarii generali și episcopali, superiorii majori ai institutelor călugărești clericale de drept pontifical și ai societăților de viață apostolică clericale, de drept pontifical.


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat