Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Buruienești: Administrarea Mirului

Sâmbătă, 29 mai 2010, comunitatea parohială din Buruienești s-a bucurat de prezența PS Petru Gherghel, care a administrat sacramentul Mirului la 230 de copii și tineri, ajutat fiind și de pr. Wilhelm Dancă, rector la Seminarul "Sf. Iosif" din Iași și fiu al satului.

În aplauzele credincioșilor și cântarea copiilor: "Iată, marele preot, blând și iubitor / Vine să ne împartă haruri tuturor", PS Petru Gherghel a fost întâmpinat de pr. Cristian Pal, parohul comunității, și de Gheorghe Cojocaru, primarul comunei Doljești, cu pâine și sare, simbol al ospitalității și a cinstei cuvenite oaspeților de seamă.

Celebrarea sfintei Liturghii a început la ora 11.00 și s-a desfășurat pe platoul din fața bisericii, pe o vreme minunată și într-un decor deosebit. După cuvântul de bun-venit al părintelui paroh, episcopul a salutat cu bucurie prezența părintelui Toma Encuță, decan de Roman, a celorlalți preoți și a tuturor credincioșilor.

La liturgia cuvântului, în cadrul omiliei, Preasfințitul a amintit episodul Rusaliilor, descris în Faptele Apostolilor, unde este scris că Duhul Sfânt s-a coborât din cer ca un vuiet mare de vânt, în chip de limbi de foc și s-a așezat asupra apostolilor și a sfintei Fecioare Maria, prezenți în cenacolul din Ierusalim. Într-un dialog cu doi dintre candidații la Mir, episcopul a scos în evidență semnificația focului, ca energie transformatoare a lucrărilor Duhului Sfânt. Pentru o înțelegere mai profundă a rolului Duhului Sfânt în viața noastră, a făcut o asemănare cu elementele naturii: așa cum oamenii și celelalte organisme vii nu pot trăi fără un izvor de apă sau fără lumina și căldura soarelui, la fel nu putem trăi fără Duhul Sfânt, care este izvorul vieții, a harului și a multor daruri, care luminează întunericul, face să dispară teama și să fim neînfricați misionari ai lui Cristos (așa cum au fost și apostolii) și care încălzește inimile și înflăcărează în ele credința, speranța și iubirea.

După impunerea mâinilor și rugăciunea de invocare a Duhului Sfânt, a urmat administrarea Mirului, prin care candidații au primit ungerea cu sfânta crismă pe frunte, însoțită de cuvintele: "N, primește pecetea darului Duhului Sfânt", pecete spirituală de neșters prin care cel miruit este înrădăcinat mai adânc în filiația divină și primește o putere specială a Duhului Sfânt, pentru a mărturisi cu mult curaj numele lui Cristos.

La sfârșitul sfintei Liturghii, cei de curând miruiți, prin intermediul unui reprezentant, i-au mulțumit lui Dumnezeu pentru această minunată zi, pentru iubirea și harurile pe care le-a revărsat asupra lor prin mâinile slujitorilor săi. O aleasă prețuire și mulțumire a fost adusă Excelenței sale Petru Gherghel, pentru prezența în comunitate și pentru darurile oferite, urându-i-se ca mulți ani, de acum înainte, să împartă harul Duhului Sfânt: "Senină viață în Domnul vă urăm, să ne trăiți, cu dragoste vă-nconjurăm" au răsunat glasurile copiilor și ale tuturor credincioșilor prezenți la celebrare.

Înainte de binecuvântarea finală, Preasfințitul a adus aprecieri și mulțumiri celor care au contribuit la pregătirea acestei sărbători, într-un mod deosebit părintelui paroh Cristian Pal și părinților vicari.

Prezența numeroasă a credincioșilor, cântecele specifice, ținuta de sărbătoare a copiilor și a tinerilor, care au purtat un porumbel în piept, simbol al nevinovăției, al blândeții și a păcii, au făcut ca această sărbătoare să dea o notă aparte sfintei Liturghii.

Cei miruiți s-au întors în familiile lor emoționați, veseli, bucuroși și încrezători ca și regele David!

Monica Grosu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 mai: Buruienești: Administrarea Mirului


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat