Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Prima Împărtășanie

Duminică, 30 mai 2010, în sărbătoarea Preasfintei Treimi, un grup de două zeci de copii din comunitatea română catolică din Roma l-a primit pentru prima dată pe Isus în sfânta Împărtășanie.

Bucuria a fost completată de celebrarea solemnă făcută de pr. Isidor Iacovici, parohul comunității, alături de care a concelebrat pr. Toni-Mihăiță Cântaciu, la biserica "San Vitale", de prezența părinților, a fraților, a surorilor, dar și a multor rude venite din România, special pentru acest eveniment.

Comunitatea de la "San Vitale" a avut un număr șase copii, iar cea din Grotte Celoni paisprezece.

Pregătirea celor douăzeci de copii a început anul trecut, în luna octombrie, și a avut loc o dată pe săptămână, înaintea sfintei Liturghii de duminică. Pe lângă pr. Isidor Iacovici care a urmărit îndeaproape itinerariul lor de pregătire, copii au fost însoțiți în drumul lor formativ și de sr. Alina Râtan, din Congregația "Slujitoarele lui Cristos, Marele Preot", care i-a pregătit pe copiii de la "San Vitale" și de sr. Maria-Ingrid Arbonos, din Congregația "Fiicele și Fiii Inimii Neprihănite a Mariei", ca și de cateheta Adriana Solomon, care i-a pregătit pe copiii de la Grotte Celoni.

Evenimentul a îmbucurat și comunitatea italiana care găzduiește comunitățile române, fiind un adevărat moment de entuziasm, de credință, speranță și iubire. La văzul copiilor români, îmbrăcați în frumoasele haine de "ministrant", nu puține au fost persoanele italiene care au exclamat: "Priviți, ce îngerași! Bravo, români! Ce copii frumoși!"

În predica sa, și într-o biserică și în cealaltă, pr. Isidor a accentuat importanța evenimentului precizând: "Drumul de formare nu se încheie aici. El va continua cu fiecare sfântă Liturghie la care veți participa și-l veți primi pe Isus. La cina cea de taină, Isus, după ce a luat pâinea și a binecuvântat-o, a spus: "Luați și mâncați...", apoi, luând potirul, a spus: "Luați și beți... Faceți aceasta în amintirea mea". Ca atare, ori de câte ori celebrăm sfânta Liturghie, celebrăm jertfa lui, jertfă din care ne împărtășim cu toții și din care vă împărtășiți și voi astăzi pentru prima dată. Continuați să fiți mereu curați, așa cum cred că ați devenit în urma primei voastre spovezi".

La rândul lor, câte unul dintre copii, în cuvântul de mulțumire, a spus: "Pentru noi este o zi specială. Astăzi te primim în sufletele noastre pentru prima dată. Iți mulțumim, Isuse! Tu ești bucuria noastră, Tu ne faci mereu mai buni. Tu ești lumina noastră!" "În această zi minunată, în care am primit pentru prima oară trupul și sângele lui Isus, dorim să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru darul neprețuit al Fiului său unic pe care ni-l oferă mereu. Suntem recunoscători preoților, celor care ne-au pregătit, părinților și tuturor celor care astăzi ne înconjoară cu iubire".

Pentru că la Roma distanțele sunt mari, pentru acest eveniment, copiii care s-au pregătit au fost nevoiți să facă 80, 100, poate chiar 115 de km și aceasta în fiecare duminică când au venit pentru pregătire, promițând că vor continua să revină atât timp cât părinții vor rămâne aici în Italia.

Câteva din "perlele" pe care copii le-au spus pe parcursul pregătirii:

- Părinte, dar sfânta Împărtășanie pe care o primim este românească?

- Un prieten de-al meu a spus că o să-i ceară mamei lui să-i aducă câteva ostii pe care să le mănânce cu "nutella".

- Isus a făcut Prima Împărtășanie?

- Unul dintre copii a spus mamei care se împărtășise: Ce ți-a dat părintele, cips?

- Cele șapte sacramente sunt: Botezul, Mirul, Euharistia, Căsătoria, Divorțul... Preoția etc.

- Dar Isus juca fotbal? Cu ce echipă ținea?

- La școală eu i-am auzit pe copii vorbind urât și le-am spus că este păcat.

- Când o să mă împărtășesc o să devin mare...

- Isus nu se teme să rămână singur în biserică?

Pr. Felician Tiba


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat