Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pârâul Rece: Sfințirea pietrei de temelie a bisericii mănăstirii

Duminică, 30 mai 2010, când Biserica Catolică a celebrat solemnitatea Preasfintei Treimi, PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, a binecuvântat și sfințit piatra noului lăcaș de cult al mănăstirii "Preasfânta Treime" a Fraților Franciscani Conventuali de la Pârâul Rece. Mănăstirea este proiectată ca un centru ecumenic, în care oamenii să se poată reculege și să se roage lui Dumnezeu pentru unitatea întregii Bisericii.

La sfânta Liturghie prezidată de PS Cornel Damian, a participat fr. Emilian Cătălin, ministrul provincial al Fraților Minori Conventuali din România, circa 20 de preoți concelebranți, oficialități locale și județene, binefăcători, invitați și un frumos număr de credincioși din zonă.

Toți participanții au fost întâmpinați și primiți cu bucurie de către ministrul provincial și de frații conventului, fratele guardian Mihai Blăjuț și fr. Mitică Baltag, precum și de ceilalți frați franciscani, care au adresat tuturor participanților un călduros salut de "Pace și bine!".

În mijlocul unui peisaj mirific, în care Dumnezeu își revarsă cu multă generozitate bunătatea și frumusețea în propria creație, unind parcă într-un singur loc cerul cu pământul, sub crestele Bucegilor acoperite încă de zăpadă și sub semnul impunător și maiestos al crucii de pe vârful Caraiman, credincioșii împreună cu PS Damian și-au unit inimile, cerând binecuvântarea lui Dumnezeu asupra acestui nou lăcaș de rugăciune, pentru ca toți cei care îi vor trece pragul să simtă prezența sa aducătoare de pace și unitate.

Ceremonia a început cu procesiunea spre locul special amenajat pentru celebrarea sfintei Liturghii, timp în care corul oaspete de la Città di Castello (Italia) introducea inimile credincioșilor, printr-un cânt de laudă lui Dumnezeu, în solemnitatea momentului ce urma să înceapă. Celebrarea a mai fost animată și de cântecele corului bisericii parohiale de la Râșnov, care cu o inimi generoase au voit să înfrumusețeze prin cântul lor sfânta Liturghie.

Fratele guardian Mihai Blăjuț, superiorul mănăstirii, a urat bun venit tuturor și totodată a cerul PS Damian să invoce la sfânta Liturghie iertarea și binecuvântarea Domnului asupra tuturor celor prezenți. A urmat liturgia cuvântului și omilia PS Damian.

PS Damian a evocat rolul misterului Preasfintei Treimi în viața fiecărui credincios, precum și strânsa legătură care există între sfânta cruce și acțiunea lui Dumnezeu, unul și întreit, în viața tuturor credincioșilor. Totodată, PS Damian a felicitat în numele ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, pe părintele provincial și pe frații franciscani pentru curajul de a începe construirea unui centru ecumenic și spiritual care să devină pentru cei care îl vor vedea și vizita un îndemn să-și înalțe gândul spre Dumnezeu.

Celebrarea a continuat cu oferirea darurilor și cu liturgia euharistică. După împărtășanie a urmat cuvântul ministrului provincial care a subliniat scopul noului așezământ, ce respectă dorința donatorului terenului, acela de a fi o oază de rugăciune, pace, înțelegere și unitate între confesiuni și religii.

Evenimentul s-a încheiat cu binecuvântarea PS Damian, după care toți cei prezenți au servit o gustare oferită cu multă generozitate de frații franciscani, spre întregirea bucuriei, rod al adevăratei comuniuni revărsate în această frumoasă zi de sărbătoare de către Preasfânta Treime asupra tuturor sufletelor.

Pace și bine!

Fr. Virgil Blaj


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat