Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Consacrare episcopală la Betleem și vizita patriarhului Michel Sabbah în Dieceza de Iași

În biserica fraților franciscani "Sfânta Ecaterina de Alexandria" din Betleem, joi, 27 mai 2010, a avut loc consacrarea episcopală a Monseniorului William Shomali, fost rector al Seminarului Diecezan din Beit Jala - Betleem. Consacrator principal a fost patriarhul latin al Ierusalimului, Fouad Twall, avându-i alături ca episcopi consacratori pe Giacinto-Boulos Marcuzzo, episcop de Nazaret (vicar patriarhal pentru Israel) și pe Salim Sayegh, episcopul de Amman (vicar patriarhal pentru Iordania).

Noul episcop auxiliar al patriarhului de Ierusalim a fost numit în această misiune de papa Benedict al XVI-lea în ziua de 31 martie a acestui an, primind titlul de episcop de Lydda (sau Lod, locul de origine al sfântului Gheorghe; azi aici este aeroportul Ben Gurion). El îl înlocuiește în funcție pe episcopul auxiliar (emerit) Kamal Batish, retras din activitate la împlinirea vârstei canonice.

Mons. William Shomali s-a născut la 15 mai 1950 în Betleem, la Beit Sahour (Câmpul Păstorilor). A fost sfințit preot la 24 iunie 1972 în cocatedrala patriarhiei latine din Ierusalim. După ce a activat ca preot vicar și apoi paroh în Autoritatea Palestiniană, Israel și Iordania, din anul 1980 a fost profesor la Seminarul teologic din Beit Jala și, de asemenea, director spiritual la Seminarul liceal.

În anul 1985 și-a început studiile de liturgie sacră la Universitatea "Sfântul Anselm" din Roma (unde l-a avut coleg pe pr. Claudiu Dumea, actualmente profesor de liturgică la Seminarul din Iași).

După ce la 6 mai 1989 și-a susținut teza de doctorat, a revenit ca profesor la Seminarul Patriarhiei unde a fost profesor de liturgică, vicerector și prefect de studii.

În anul 1995 a publicat o carte de cântece cu partituri care sunt folosite și astăzi în toate parohiile romano-catolice din dieceză (7 ediții consecutive).

În anul 1998 a fost numit econom general al diecezei.

În septembrie 2005 a primit numirea de rector al Seminarului din Beit Jala, iar din august 2009 până la consacrarea episcopală a fost cancelarul Patriarhiei Latine din Ierusalim.

În viitorul său apostolat, episcopul auxiliar William Shomali îl va ajuta pe patriarhul latin al Ierusalimului, Mons. Fouad Twal. Acesta este originar din Madaba, Iordania, și a preluat misiunea de arhiepiscop al Ierusalimului (sau patriarh latin de Ierusalim) la 21 iunie 2008, succedându-l pe patriarhul Michel Sabbah, care s-a retras la împlinirea vârstei canonice. Condusese Patriarhia Latină de la 11 decembrie 1987, iar ca și episcop (consacrat de papa Ioan Paul al II-lea) de la 6 ianuarie 1988, fiind primul patriarh din clerul autohton de limbă arabă de după reînființarea Patriarhiei Latine de Ierusalim în anul 1847. Este originar din Nazaret unde s-a născut la 19 martie 1933.

Cinci sunt scaunele patriarhale tradiționale (instituite de apostoli): Roma, Constantinopol, Alexandria, Antiohia și Ierusalim. Dintre acestea, în Biserica Latină (Romano-Catolică), scaun patriarhal tradițional a mai rămas doar la Ierusalim, întrucât din anul 2009 Sfântul Scaun a renunțat la titlul de patriarh al Occidentului.

Ca dieceză, Patriarhia de Ierusalim a fost creată în anul 1099, după prima cruciadă. Când cetatea sfântă a căzut în mâinile lui Saladin în anul 1187, Patriarhia a fost transferată mai întâi la Akko, apoi în Cipru și în cele din urmă la Roma. După mai mult de șase secole, în anul 1847, papa Pius al IX-lea a restaurat Patriarhia Latină a Ierusalimului.

Astăzi, Patriarhia de Ierusalim (sau Dieceza de Ierusalim) are în administrare parohiile diecezane romano-catolice din Israel, Autoritatea Palestiniană, Iordania și Cipru. În toate aceste teritorii, credincioșii romano-catolici sunt în număr de circa 70.000. Situația aceasta atât de diferită conferă acestei dieceze un mozaic de culturi, limbi, religii și tradiții.

În prezent, patriarhul emerit Michel Sabbah, în vârstă de 77 de ani, locuiește în Ierusalim în Mănăstirea Surorilor "Sfânta Brigita", iar finalul săptămânii îl dedică activităților pastorale în Parohia Taybeh.

La invitația Mons. Petru Gherghel, episcop de Iași, patriarhul emerit Michel Sabbah se va afla în vizită în România între 9 și 16 iunie 2010, fiind primul patriarh latin al Ierusalimului care vizitează țara noastră. La 10 iunie se va întâlni cu Preafericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, iar la 11 iunie va participa la sfințirea noilor preoți în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Duminică, 13 iunie, va fi prezent la Roman în Parohia "Inima Neprihănită a Mariei", unde episcopul Petru Gherghel va administra sacramentul Mirului, iar în zilele următoare va mai vizita basilica minor din Cacica, precum și alte mănăstiri și parohii din Moldova.

Pr. Cristian Vacaru


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat