Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: "Doamne, arată-ni-l pe Tatăl"

Preot, rege și profet - cel care preia întreita misiune a lui Isus - preotul - aude mereu și mereu glasul atâtor inimi întrebând și rugându-se "Doamne, arată-ni-l pe Tatăl și ne e de ajuns" (In 14.8).

Iată întrebarea la care reculegerea de la Centrul Cultural "Xaverianum" deschide calea răspunsului.

Și de data aceasta, pr. Henryk Urban, SJ, a ales un text șocant ca să "înmoaie inima înainte de a fi prea târziu", fiindcă "vremurile sunt șocante". Citind textul, te întrebi dacă nu cumva inima sfâșiată de durere condusă de o minte lucidă a cine-știe-cărui jurnalist de mare curaj face "radiografia" timpului prezent. Fiindcă tot ceea ce profetul Osea spune și trăiește, pare că se referă la evenimente actuale și nu la fapte de acum 3.000 de ani. Cuvintele sunt dure, vorbele tăioase, dar cartea profetului este în întregime chemarea disperată la convertire. Fiindcă în noianul de expresii tari (pe care și astăzi - deși suntem demult obișnuiți cu vocabularul mass-mediei - ezităm să le pronunțăm) - exista totuși un cuvânt de o tandrețe infinită: "heșed", expresia perfectă pentru iubirea lui Dumnezeu.

"Arată-ni-l pe Tatăl" - și chipul lui Dumnezeu se luminează deodată prin nesfârșirea iubirii sale: Dumnezeu își dăruie iubirea ca soț fidel (Osea 1,3), ca un tată pentru copiii lui (Osea 11,1-4), ca medic care intervine pentru binele poporului său (Osea 6.1), ca germene al remușcării consumând conștiința fiecăruia (Osea 5,12) și a tuturor deopotrivă, amintind atotputernicia sa (Osea 5,14), fiindcă planul său mântuitor ajunge întotdeauna la împlinire.

Iubirea lui Dumnezeu este infinită, absolută, fără umbre, totală și instantanee pentru fiecare element al Creației, aici și acum, dar iubirea lui nu poate fi văzută decât prin ochii iubirii noastre.

De fapt aceasta este "credința", cu cele două dimensiuni ale sale: privirea îndreptată spre Dumnezeu și comportamentul moral. Cele două aspecte, "vertical" și "orizontal" sunt strâns legate între ele: una se verifică prin cealaltă, iar "comportamentul moral verifică profunzimea credinței noastre". Comentând textul, părintele relevă pericolele care amenință credința: psihologizarea (credința golită de conținut și practicată doar pentru confortul psihic) și "socializarea" credinței (jertfele în templu, pelerinajele, risipirea în tot felul de acțiuni "altruiste", dar golite de iubire etc. care nu sunt decât încercări de "mituire" a lui Dumnezeu). Pe crucea credinței noastre (legătura cu Dumnezeu și comportamentul moral), apariția "durerii interioare relevă credința autentică, nu religiozitatea falsă și indică nevoia de convertire sau lipsa progresului spiritual care cere aprofundarea legăturii cu Dumnezeu".

"Credința, iubirea și cunoașterea lui Dumnezeu" (Osea 4.1) aveau să se reflecte în "credința, iubirea și speranța" adusă de Noul Testament - fiindcă trezirea inimii este aceea care aduce cunoașterea lui Dumnezeu.

"Arată-ni-l pe Tatăl" - iată de ce venim la reculegere și iată motivul pentru care meditația ignațiană cere suprimarea rațiunii: doar așa inima "se umple de Dumnezeu". Iar rugăciunea devine astfel înfăptuire, fiindcă rugăciunea adevărată este dorul de Dumnezeu.

"Arată-ni-l pe Tatăl": și iată, reculegerea ignațiană ne dăruie iubirea Tatălui, ca să-l primim, să-i facem sălaș și să-l putem vedea de-adevărat acolo unde ne vorbește mereu: în inima noastră. Fiindcă dincolo de dureri, neliniști, remușcări, egoism și invidii și mai ales, dincolo de autosuficiența și nepăsarea noastră pentru propriul progres spiritual, există chemarea acelui negrăit suspin din inima noastră: dorul de Dumnezeu.

Preot, rege și profet, cel care preia întreita misiune a lui Isus - preotul nostru - o aude.

Dar noi, noi o auzim?

Și dacă o auzim, chiar ne pasă de ea?

Dr. Ecaterina Hanganu


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat