Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Administrarea sfântului Mir

PS Petru Gherghel a administrat taina sfântului Mir pentru 157 de adolescenți și tineri din Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău. Evenimentul a avut loc duminică, 23 mai, de Rusalii, fiind prima administrare a Mirului în Dieceza de Iași în anul 2010.

Comunitatea romano-catolică din Parohia Bacău Centru a trăit cu o vie emoție celebrarea administrării sfântului Mir pentru un grup de adolescenți și tineri în duminica Rusaliilor. Pregătirea celor 157 de candidați a început în luna februarie sub atenta supraveghere a profesorilor de religie, a animatorilor și a preoților din comunitate.

Îmbrăcați în haine de sărbătoarea candidații l-au așteptat cu emoție pe PS Petru Gherghel în fața bisericii "Sfântul Nicolae", care i-a salutat și și-a exprimat bucuria de a fi în mijlocul lor. De aici, candidații, cu flori și lumânări în mâini, au pornit în procesiune spre biserica mare, "Ss. Petru și Paul", unde la ora 10.30 a început Liturghia solemnă în cadrul căreia a fost conferit sacramentul Mirului.

În cuvântul de salut adresat episcopului, părintele decan și paroh Isidor Dâscă a făcut o succintă prezentare a parohiei și a candidaților la sfântul Mir, exprimându-și totodată bucuria că unii dintre ei au mărturisit dorința lor de a-l urma pe Isus în sfânta Preoție.

Cântările liturgice, pregătite cu răbdare și pasiune de domnul Eduar Bürga, au impresionat prin expresia artistică. Ele au fost acompaniate de sunetele solemne ale orgii, chitarelor și bateriei.

În cadrul predicii, PS Petru Gherghel a vorbit celor prezenți despre importanța fundamentală a Rusaliile în viața Bisericii. Rusaliile sunt ca o trecere de la amorțeală la viață, de la teamă la curaj. A urmat apoi profesiunea de credință a copiilor, moment în care aceștia aveau lumânări aprinse în mâini.

După ce episcopul și preoții și-au întins mâinile invocându-l pe Duhul Sfânt, candidații s-au prezentat în fața episcopului și a delegatului acestuia pentru administrarea Mirului, părintele decan Isidor Dâscă. Fiecare dintre candidați a putut auzi cuvintele "N. primește pecetea darului Duhului Sfânt" . A fost un moment emoționant, dar în același timp plin de roade spirituale.

După celebrarea liturgiei euharistice și după ritul împărtășaniei, câțiva copii au exprimat în cuvinte în fața întregii comunități sentimentele care au marcat această zi din viața lor. Duhul sfânt e cel care "le-a dat putere" și cel care îi transformă în "martori".

Redacția Biserica și Viața

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 mai: Bacău "Sfântul Nicolae": Administrarea sfântului Mir


 

lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat