Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Benedict al XVI-lea: Vestirea evangheliei este urgentă

Papa Benedict al XVI-lea s-a întâlnit vineri dimineață, 21 mai 2010, într-o audiență particulară în Sala Clementină din Vatican, cu 118 directori naționali ai Operelor Misionare Pontificale, între care și părintele Claudiu Iștoc din Dieceza de Iași, director național pentru România.

Astăzi "este încă și mai urgentă și necesară" vestirea evangheliei în lume; nici un popor să nu fie lipsit "de lumina și harul evangheliei". Acesta este mesajul papei participanților la adunarea generală a Operelor Misionare Pontificale.

Succesorul lui Petru a amintit faptul că și persecuția este o dovadă a autenticității misiunii.

"Misiunea evanghelizării este imensă - a afirmat - în special în timpul nostru" caracterizat de carența în gândire a reflecției profunde, căutând în viață calea înțelepciunii, dar și de "un umanism care îl exclude pe Dumnezeu". "De aceea, este încă mai urgent și necesar să fie luminate noile probleme care apar cu lumina evangheliei care nu se schimbă". Vestirea lui Cristos, mort și înviat - a adăugat - "este un inestimabil serviciu pe care Biserica îl poate oferi întregii omeniri. Noi existăm pentru a-l arăta pe Dumnezeu oamenilor. Și doar acolo unde se vede Dumnezeu, începe cu adevărat viața. Numai atunci când în întâlnim în Cristos pe Dumnezeul cel viu cunoaștem ceea ce este viața... Nu există nimic mai frumos decât a fi atins, surprins de evanghelie, de Cristos. Nu este nimic mai frumos decât a-l cunoaște și a împărtăși altora prietenia cu el" (Predica de la începutul ministerului petrin, 24 aprilie 2005).

"Misiunea de a vesti evanghelia la toate neamurile - a continuat papa - constituite o judecată critică asupra transformărilor planetare care schimbă substanțial cultura omenirii... este chemarea la libertatea fiilor lui Dumnezeu și pentru construirea unei societăți mai juste și solidare, pentru a ne pregăti la viața veșnică". Suntem conștienți că "și persecuția este dovada autenticității misiunii apostolice".

Cine participă la misiunea lui Cristos trebuie în mod inevitabil să înfrunte necazuri, contraste și suferințe, deoarece se lovește de rezistențele și puterile acestei lumi. Și noi, asemenea apostolului Paul, nu avem ca arme decât cuvântul lui Cristos și al crucii (cf. 1Cor 1,22-25). Misiunea ad gentes cere Bisericii și misionarilor să accepte consecințele slujirii lor: sărăcia evanghelică, ce le conferă libertatea de a predica evanghelia cu curaj și sinceritate; non violența, prin care ei răspund la rău cu binele (cf. Mt 5,38-42; Rom 12,17-21); disponibilitatea de a-și da viața pentru numele lui Cristos și pentru iubirea de oameni.

În opera misionară este important să se amintească - încheie papa Benedict - faptul că evanghelia "capătă consistență în conștiințele și inimile oamenilor și se răspândește în istorie numai în puterea Duhului Sfânt", în uniune "cu acela care este trimisul lui Dumnezeu Tatăl pentru mântuirea tuturor".

Evanghelizarea are nevoie de creștini cu brațele înălțate spre Dumnezeu în gest de rugăciune, creștini mânați de conștiința faptului că întoarcerea lumii la Cristos nu este produsă de noi, ci ne este dăruită.

Adaptare după Radio Vatican de Mihail Cojan


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat