Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Nisiporești și Roman: Simpozion internațional aniversar

Cu prilejul aniversării a 20 de ani de la redeschiderea oficială a Provinciei Franciscane "Sfântul Iosif" din România, Institutul Teologic Franciscan din Roman a organizat, în perioada 30 aprilie - 2 mai 2010, simpozionul internațional aniversar cu tema: "20 de ani - trecut-prezent - simbioza generațiilor".

Evenimentul aniversar a început vineri, 30 aprilie 2010, la ora 18.00, prin celebrarea sfintei Liturghii în biserica parohială din Nisiporești, localitate unde în urmă cu 20 de ani pr. Petru Albert (atunci în vârstă de 71 de ani), plin de bucurie și entuziasm, punea bazele unui institut teologic franciscan. Liturghia pontificală a fost prezidată de ES Mons. Francisco-Javier Lozano Sebastiàn, nunțiu apostolic în România și în Republica Moldova, și de ES Mons. Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, alături de care au concelebrat pr. Emilian Cătălin, OFMConv., provincial, precum și alți numeroși preoți ai Provinciei Franciscane.

Sâmbătă, 1 mai 2010, în prima parte a zilei, a avut loc un alt moment semnificativ al simpozionului. După salutul inaugural al părintelui vice-provincial Marius Vătămănelu și al părintelui rector Iosif Bisoc, dar și după discursul evocativ al domnului senator Ioan Chelaru, în aula magna a Institutului Teologic Franciscan din Roman s-au susținut următoarele conferințe:

  • Institutul Teologic Franciscan din Roman - istoria prezenței academice franciscane în România, pr. lect. univ. dr. Sebastian Diacu, OFMConv.

  • Spiritualitatea franciscană în spațiul academic românesc, pr. conf. univ. dr. Ștefan Acatrinei, OFMConv.

  • Modele de viață franciscană, pr. Virgil Blaj, OFMConv.

Programul a continuat la ora 16.00, când, după salutul pr. provincial Emilian Cătălin și al domnului primar al orașului Roman, Laurențiu Dan Leoreanu, au avut loc o serie de evocări, împărtășiri de experiențe ale câtorva frați care s-au format în cadrul acestei provincii, pe parcursul celor 20 de ani, realizându-se astfel o simbioză a generațiilor, între trecut și prezent. La ora 17.30 s-a desfășurat festivitatea de decernare a diplomelor de excelență fraților care au activat și au contribuit la bunul mers al provinciei în acești 20 de ani.

După acest moment a urmat celebrarea sfintei Liturghii în capela Institutului Franciscan.

Simpozionul aniversar s-a încheiat duminică, 2 mai 2010, într-un cadru solemn, prin celebrarea sfintei Liturghii în capela Institutului Franciscan din Roman, mulțumind Domnului pentru toate binecuvântările revărsate asupra provinciei, precum și pentru aceste zile de har, în care am avut ocazia de a conștientiza trecutul pentru a reuși să trăim mai bine prezentul, și plini de speranță să privim spre viitor. La această sfântă Liturghie au participat preoți și frați din provincie, dar și din străinătate, printre care amintim pe părintele Vincenzo Coli și pe părintele Valentino Maragno.

Acest simpozion "al amintirilor" a reprezentat o ocazie de a "sta în familie", un moment de evocare și bucurie, împărtășire a acelei bucurii și a entuziasmului cu care frații, după redeschiderea provinciei în 1990, au făcut-o să crească atât spiritual, cât și material, depășind toate vitregiile acelor timpuri.

În încheiere, după masa festivă care a urmat sfintei Liturghii, părintele provincial Emilian Cătălin a mulțumit organizatorilor, preoților, fraților, precum și tuturor celor care au participat la acest eveniment deosebit, adresând totodată și invitația a nu pierde memoria trecutului, pentru ca astfel să se poată realiza o conexiune între trecut și prezent, ceea ce reprezintă elementul fundamental al identității, care ne ajută să trăim prezentul și să fim deschiși pentru viitor și pregătiți să dăm mărturie, să fim "sare a pământului și lumină a lumii".

Pace și bine!

Fr. Andrei Bejan, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 30 aprilie - 2 mai: Nisiporești și Roman: Simpozion internațional aniversar


 

lecturi: 41.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat