Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Consiliul național "Credință și Lumină"

Consiliul național al comunităților "Credință și Lumină" din România s-a desfășurat la Iași în zilele de 8 și 9 mai 2010, reunind reprezentanți din București, Cluj-Napoca, Dej, Iași, Popești Leordeni, Săbăoani și Târgu-Mureș, împreună cu membrii Consiliului director al Fundației "Credință și Lumină", Anca Suciu, vicecoordonatorul Provinciei Dunăre, și părintele Fabian Măriuț, îndrumătorul spiritual național.

Reuniunea consiliului național a fost prilejuită de recunoașterea oficială a comunității din Iași ca o comunitate "Credință și Lumină", după o perioadă de probă de aproape doi ani, de la înființarea sa din 2007. Comunitatea "Credință și Lumină" din Iași se numește "Sfânta Paraschiva" și își desfășoară activitățile în spațiul Centrului "Xaverianum", cu sprijinul părinților iezuiți.

La consiliul național au fost discutate și analizate activitățile comunităților, de la ultimul consiliu național (din februarie 2009) până acum, și s-au făcut planuri pentru acțiunile viitoare. Au fost stabilite anumite detalii pentru tabăra națională, dedicată membrilor acestor comunități, ce va avea loc la Pralea, județul Bacău, între 2 și 7 august 2010. În acest an urmează să aibă loc și o formare a amicilor (voluntari) din comunitățile "Credință și Lumină", iar în anul 2011 va fi un mare pelerinaj la Miercurea Ciuc, unde se vor aniversa 40 ani de la fondarea Mișcării "Credință și Lumină" și la care vor participa membri ai comunităților "Credință și Lumină" din România (comunități de limba română și limba maghiară), Ungaria și Serbia.

Comunitățile "Credință și Lumină" sunt alcătuite din persoane cu handicap mental, părinții și prietenii lor și desfășoară activități în scop umanitar și educativ, pentru integrarea în societate și în biserică a persoanelor cu dizabilități intelectuale și a familiilor lor.

La activitățile "Credință și Lumină" încercăm să-i scoatem din însingurare pe cei etichetați "handicapați" și să trăim împreună momente pline de bucurie. Pentru acești tineri și copii întâlnirile în care ne cunoaștem mai bine, povestim, ne rugăm și sărbătorim diferite evenimente sunt adevărate "oaze" în deșertul lipsei de înțelegere din jur. Părinții (și ceilalți membri ai familiilor lor) se bucură să fie acceptați așa cum sunt, împreună cu copiii lor; prietenii - voluntari - care ajută la însuflețirea acestor activități descoperă valoarea sentimentelor curate, izvorâte din inimă.

"Credință și Lumină" este o mișcare internațională, care a luat ființă în Franța, în anul 1971, ca urmare a unui pelerinaj făcut de persoane cu handicap mental, familiile și prietenii lor. Ulterior, au apărut și s-au dezvoltat cca. 1.500 comunități la nivel mondial, de diferite confesiuni, tradiții culturale, limbi vorbite, dar unite întru aceeași dragoste pentru persoanele cu nevoi speciale. În țara noastră exista 10 comunități "Credință și Lumină", primele comunități începându-și activitatea încă din anul 1990. Fundația "Credință și Lumină", care reprezintă în plan juridic comunitățile, a fost înființată în anul 2000, cu sediul în Cluj Napoca.

Mircea Oltean

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto publicat la adresa: http://picasaweb.google.com/credintasilumina/ConsiliulNationalIasi2010#

*

Fundația "Credință și Lumină"
Str. C. Brâncuși nr. 90, Cluj-Napoca
www.credintasilumina.ro
Tel. 0745/073749
Email: credintasilumina@gmail.com
Cod fiscal: 12958148
Cont: BCR Cluj: RO21RNCB0106026599650001


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat