Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cleja: Ziua Tineretului

Parohia "Sfântul Marcu" din Cleja a găzduit Cea de-a XXV-a Zi Mondială a Tineretului la nivel diecezan, duminică, 2 mai 2010, Liturghia prezidată de ÎPS Francisco-Javier Lozano, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova. La celebrare au participat PS Petru Gherghel, episcop de Iași, și PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. Tema propusă pentru acest an de papa Benedict al XVI-lea a fost: "Învățătorule bun, ce trebuie să fac ca să moștenesc viața veșnică?" (Mc 10,17).

Într-o atmosferă plină de entuziasm și căldură sufletească ce a făcut ca veselia să plutească în aer, Ziua Tineretului și anul acesta și-a atins scopul dorit, acela de a-i uni pe tinerii din Dieceza de Iași pentru a sărbătorii minunatul dar oferit lor. Parcă și vremea a ținut să participe și să intensifice această bucurie, cu soarele care era din ce în ce mai puternic, mergând în pas cu satisfacția reușitei acestei zile.

Sfânta Liturghie a fost precedată de câteva momente de cânt și rugăciune organizate de tineri din diferitele grupări din dieceză. La ora 11.00 a început sfânta Liturghie cu o procesiune care a plecat din biserică spre grota unde s-a ținut întregul eveniment. ÎPS Francisco-Javier Lozano a prezidat celebrarea alături de care au concelebrat PS Petru Gherghel și PS Aurel Percă. Și numărul preoților a fost foarte mare, participând aproximativ 100 de preoți din Dieceza de Iași.

La acest eveniment au participat autoritățile locale și un grup de oaspeți din Franța.

Cuvântul de întărire sufletească a fost ținut de nunțiu care i-a fascinat pe tinerii prezenți, care erau în număr de peste 4.000. Îndemnurile sale au reușit să atingă și sufletele cele mai sceptice care tratau cu o oarecare indiferență cuvântul Scripturii.

Pornind de la lecturile propuse pentru această zi (Dt 6,2-6; Ps 18,8.9.10.11; 1In 5,1-5; Mc 10,17-27) în care Isus ne invită să rămânem cu el "Rămâneți în mine și eu în voi, spune Domnul; cine rămâne în mine aduce roade multe", ÎPS Francisco a conturat un cadru în care i-a chemat pe tineri să rămână în Cristos. El a spus că Euharistia trebuie să fie centrul vieții creștine și mai ales a tinerilor care vor să rămână cu Isus. Dorința sa este aceea de a-i cunoaște și de a trăi împreună cu tinerii, iar această ocazie i-a fost dată tocmai de această participare alături de ei la ziua lor. Tinerii sunt viitorul și speranța societății și pentru realizarea acestui lucru nunțiul a transmis și salutul și afecțiunea papei Benedict al XVI-lea în numele căruia a fost prezent.

"V-ați adunat pentru a vă ruga și a sta mai aproape de Isus, de aceea, rugați-vă pentru a nu cădea în ispită", a fost îndemnul nunțiului, pentru că această perioada a vieții, dar și lumea de astăzi duce spre îndepărtarea de Dumnezeu. Asemenea apostolilor care trebuiau să rămână în veghere în Grădina Ghetsemani, și tinerii trebuie să vegheze zi de zi pentru a forma o societate fondată pe credința în Isus Cristos. Așadar, să ne deschidem mintea și inima la cuvintele din evanghelie. Isus este cel care poate face să înflorească deșertul dezamăgirilor noastre, el este cel care poate să trezească din letargia indiferenței, să ne facă să renaștem la viața harului care este susținută de puterea Duhului Sfânt. El repetă neîncetat fiecăruia dintre noi "Dacă vrea cineva să vină după mine, să renunțe la sine, să-și ia crucea și să mă urmeze" (Mt 16,24).

"Iubiți frați și surori, în încheierea acestor cuvinte ale mele, ca reprezentant al Sfântului Părinte în România, doresc să vă încurajez să intrați într-un contact viu, personal, cu Cristos. înainte de toate prin rugăciune. Cuvântul lui Dumnezeu să fie centrul vieții voastre spirituale. Vă invit, așadar, la o citire asiduă a Sfintelor Scripturi însoțită de rugăciune. E vorba de a-1 asculta pe Cristos: «A-1 asculta pe Cristos și a fi supuși glasului său: aceasta este calea maestră, singura, care conduce la plinătatea bucuriei și a iubirii» (Deus caritas est)".

La sfârșitul Liturghiei, o tânără din Cleja a mulțumit în numele întregii comunități pentru acest mare dar de a avea pentru un an întreg crucea care îi unește pe tineri în aceste zile diecezane dedicate lor. De asemenea, PS Gherghel a adresat un cuvânt de încurajare și prețuire tuturor tinerilor prezenți și a anunțat următoarea zi a tineretului care va avea loc la Butea (Iași). Pr. Felix Roca, responsabil cu pastorația tinerilor din Dieceza de Iași, i-a salutat pe tineri și a rămas alături de ei pentru o desfășurare mai bună a întregului program.

Cei care au făcut ca sfânta Liturghie să se desfășoare cât mai frumos au fost tinerii din parohiile Valea Mare și Faraoani care și-au adunat forțele și au condus cântările alături de toți tinerii participanți.

După sfânta Liturghie a urmat un program recreativ, distractiv, cu tombolă, momente muzicale, dansuri etc., în care s-au implicat toți tinerii.

Impresii

"Cu gândul de a-l întâlni pe Cristos, cu dorința în suflet a fi priviți și îndrăgiți de el, precum a fost și tânărul din evanghelie, am pornit cu toții spre Cleja. Și fiecare dintre noi a trăit întâlnirea cu Isus într-un mod unic, răspunzând chemării sale prin cântec de laudă, rugăciune, dar și voie bună". (Carolina, Parohia "Adormirea Maicii Domnului", Iași)

"E frumos să vezi atât de mulți tineri adunați în jurul lui Cristos! Am văzut printre ei multă bucurie, entuziasm, credință, iubire și pot spune că era imposibil să nu participi alături de ei la această frumoasă sărbătoare! Sigur Isus a zâmbit fericit astăzi fiecărui tânăr prin razele de soare, inspirând mult curaj în a fi încrezători în viitorul nostru". (Agata, Valea Mare)

"Am simțit plutind în aer veselia. Dacă priveai în jur, observai chipurile luminate ale tinerilor care au venit cu un singur gând, de a-l cunoaște mai bine pe Isus. Avem atâta nevoie de el, ...iar el are nevoie de jovialitatea, iubirea și tinerețea noastră". (Claudia, Moinești)

"Nu ne-am gândit niciodată câte responsabilități vom avea atunci când am primit crucea, dar pot spune că această oportunitate ne-a apropiat și am reușit să realizăm ceva frumos și să fim mândri de noi. Atunci când a trebuit să înmânăm crucea Parohiei Butea, nostalgia a pătruns în sufletul nostru pentru că am fi vrut să rămână în comunitatea noastră. Și totuși ne-am bucurat să auzim ardoarea cu care tinerii prezenți din cele 105 parohii doreau să fie purtătorii crucii; asta ne-a încântat pentru că am realizat disponibilitatea acestora față de Isus. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această șansă pe care ne-a oferit-o și sperăm ca această cruce să revină în parohia noastră cât mai curând". (Andreea Coman, Parohia "Sfântul Marcu", Cleja)

Seminarist Mihail Cojan

*

Omilia nunțiului apostolic Mons. Francisco-Javier Lozano la Liturghia cu tinerii

"Vă dau o poruncă nouă: să vă iubiți unii pe alții. Așa cum eu v-am iubit, așa să vă iubiți unul pe altul" (In 13,34).

Cu aceste cuvinte din Evanghelia după sfântul Ioan pe care le-am ascultat, Domnul ne revelează nucleul mesajului creștin: iubirea. Iubirea creștină dă un sens vieții, descoperă adevărul definitiv, ne arată drumul fericirii.

Iubiți confrați întru episcopat,
Iubiți frați întru preoție,
Iubiți călugări și călugărițe,
Iubiți frați și surori în Cristos,
Preaiubiți tineri,

Este pentru mine o mare bucurie să fiu aici la Cleja la biserica dedicată sfântului Marcu, pentru întâlnirea diecezană a tinerilor, împreună cu tinerii din Dieceza de Iași și cu tinerii veniți din alte dieceze sau din străinătate.

Îi mulțumesc din inima episcopului vostru, Excelența sa Mons. Petru Gherghel, pentru invitația pe care mi-a adresat-o de a prezida această Euharistie. Pentru că Euharistia este centrul vieții noastre. "Biserica trăiește din Euharistie", ne spunea frecvent papa Ioan Paul al II-lea (Ecclesia de Eucharistia, 1). Da! Euharistia este viața noastră; Euharistia este izvorul inepuizabil al credinței, speranței și carității noastre.

Ca nunțiu apostolic în România, această întâlnire îmi permite și să cunosc mai bine dieceza voastră, dar mai ales să trăiesc împreună cu tinerii din Moldova, ținut nobil cu rădăcini creștine antice, misterele credinței noastre și să-i încurajez la o angajare tot mai mare în viața creștină.

Doresc să salut foarte cordial toate persoanele prezente aici, familiile voastre, pe copii, pe cei bolnavi, pe toți cei care au nevoie deosebită de ajutorul Domnului, de harul lui, în momentele de încercare și de suferință.

Este pentru mine o mare bucurie în această dimineață să iau parte la o întâlnire cu voi, dragi tineri, care sunteți viitorul și speranța societății și a Bisericii din România. La tineri privește cu încredere și papa Benedict al XVI-lea, care m-a delegat să vă salut cu multă afecțiune din partea lui. Mulțumesc pentru invitația pe care mi-ați adresat-o. Vă salut pe toți și pe fiecare cu mare afecțiune, cuprinzându-vă într-o unică îmbrățișare împreună cu educatorii voștri, cu preoții care vă însoțesc și cu familiile voastre.

V-ați adunat aici pentru a vă ruga, pentru a fi aproape de Isus, pentru a-i sta în companie unindu-vă cu rugăciunea lui. Rugăciunea este o problemă de iubire, spunea sfântul Augustin. "Vegheați și rugați-vă ca să nu cădeți în ispită, le-a spus Isus discipolilor în Ghetsemani, căci duhul este plin de avânt, dar trupul este slab" (Mt 26,41). Și noi, discipoli ai lui Cristos în această epocă a noastră, n-ar trebui oare să prețuim acea invitație a lui Isus din Grădina Ghetsemani? Dragi tineri, nu vă lăsați atrași de spiritul lumii, mai degrabă rămâneți treji și vegheați: vegheați și rugați-vă pentru a nu ceda în fața ispitei.

"Vă dau o poruncă nouă: să vă iubiți unii pe alții. Așa cum eu v-am iubit, așa să vă iubiți unul pe altul" (In 13,34).

Să ne deschidem mintea și inima la aceste cuvinte ale învățătorului divin, singurul care poate să ne zdruncine din visele noastre zadarnice, singurul care poate face să înflorească deșertul dezamăgirilor noastre și poate să umple golul interior din inima noastră; singurul care poate să alunge temerile și tristețea din orizontul viitorului nostru. Isus ne cheamă pe nume așa cum a făcut odinioară cu apostolii: Petru, Iacob, Ioan... treziți-vă, urmați-mă, rămâneți cu mine! Invitația lui, cuvântul lui, uneori poate să ne apară probabil prea exigent, dar numai Isus ne poate trezi din letargia păcatului și a indiferenței, numai el ne poate elibera de egoismul care dă naștere la singurătate, la insatisfacție și uneori chiar la disperare. Dacă primim invitația lui, putem respinge tot ceea ce ne induce la somnul morții spiritului și putem să ne renaștem la o viață nouă, viața harului, viața în Duhul Sfânt.

"Vă dau o poruncă nouă: să vă iubiți unii pe alții. Așa cum eu v-am iubit, așa să vă iubiți unul pe altul" (In 13,34)

Așadar, să ne deschidem inima la cuvintele lui Isus și aici, la Cleja, el ne repetă: "Dacă vrea cineva să vină după mine, să renunțe la sine, să-și ia crucea și să mă urmeze" (Mt 16,24). Aceste cuvinte sunt o invitație de a-l urma fără răzgândiri, fără condiții, renunțând la noi înșine și încrezându-ne total și numai în el. Dar ne întrebam: Merită oare să ne riscăm viața pentru evanghelie? Însă pentru a răspunde la această întrebare este necesar mai întâi să-l întâlnim pe Isus. De fapt, pentru a putea urma pe cineva este indispensabil ca mai întâi să-1 cunoaștem și, pentru a-1 putea cunoaște, este necesar să-1 întâlnim personal. Întâlnindu-1 pe Isus, apropierea lui îndepărtează temerile, iubirea lui umple inima, privirea lui ocrotește, cuvântul lui este călăuză și lumină în drumul nostru pământesc.

"Vă dau o poruncă nouă: să vă iubiți unii pe alții. Așa cum eu v-am iubit, așa să vă iubiți unul pe altul" (In 13,34).

Dragi tineri, conform promisiunii lui Isus făcută apostolilor în Cenacol, Duhul Sfânt e cel care ne conduce la plinătatea vieții, a adevărului și a iubirii. Atunci când îl primim în inimile noastre, Duhul Sfânt ne schimbă dinăuntru. Forța Duhului Sfânt ne-a fost comunicată prin Botez și prin sacramentul Mirului, pe care mulți dintre voi l-ați primit și pe care alții îl vor primi în următorii ani. Iată deci că a-1 întâlni, a-1 cunoaște, a-1 iubi și a-1 urma pe Isus, grație acțiunii misterioase a Duhului Sfânt, ne conduce spre cunoașterea Tatălui ceresc și a adevăratei ținte a existenței noastre: Paradisul. Dragi tineri, să mergem spre cer făcând binele pe acest pământ, iubindu-i pe prietenii noștri și chiar pe dușmanii noștri, ajutându-i mai ales pe cei de o vârstă cu voi ca să dea sens autentic vieții întâlnindu-1 pe Isus și descoperind frumusețea de a face parte din comunitatea cretină: Biserica. Biserica este familia voastră și, ca orice familie, are nevoie și de voi, tinerilor, și de entuziasmul vostru, pentru a arăta fața lui Cristos oamenilor de astăzi prin veselia voastră și generozitatea voastră, prin mărturia voastră și slujirea voastră adusă celor nevoiași în diferitele forme de voluntariat.

Benedict al XVI-lea, în învățăturile sale luminoase, se adresează frecvent tinerilor, se adresează și vouă, dragi tineri prezenți aici la Cleja; și asemenea lui Ioan Paul al II-lea, vă invită să nu vă fie teamă că pierdeți ceva deschizându-vă inima lui Cristos: "Cine îl lasă pe Cristos să intre, nu pierde nimic, absolut nimic din ceea ce face viața liberă, frumoasă și mare". "De aceea, spune papa, dragi tineri: nu vă fie frică de Cristos! El nu ia nimic și dăruiește totul. Cine se dăruiește lui, primește de o sută de ori mai mult. Da, deschideți, deschideți larg porțile lui Cristos și veți găsi viața adevărată (Enciclica Deus caritas est [Dumnezeu este iubire]).

"Oare ce ne-ar putea mântui dacă nu iubirea?". Așadar, iubire, dar iubire în adevăr. Cuvântul "adevăr" capătă o însemnătate deosebită în Benedict al XVI-lea. Papa relansează dialogul cu cultura laică, dar în același timp denunță laicismul intolerant care vrea să izoleze în sfera privată convingerile religioase, amenințând astfel înseși principiile democratice. Este nihilismul celor care neagă existența oricărui adevăr. În fața acestei culturi, papa reafirmă motivele care-i fac pe creștini să aibă o credință clară în Dumnezeu făcut om. O credință însoțită de o mare încredere în rațiune, în raționalitate.

În multe părți ale lumii și, din păcate, îndeosebi în bătrâna Europa, există astăzi o stranie și periculoasă uitare a lui Dumnezeu. Pare că totul merge la fel de bine și fără el. Însă în același timp există și un sentiment de frustrare, de insatisfacție față de tot și de toți, și atâta lume gândește. Adevărul este că avem nevoie de idealuri înalte, este nevoie de cineva care să ne arate calea păcii, a fericirii adevărate, a iubirii. Și acest cineva este Isus Cristos, Domnul.

Iubiți frați și surori, în încheierea acestor cuvinte ale mele, ca reprezentant al Sfântului Părinte în România, doresc să vă încurajez să intrați într-un contact viu, personal, cu Cristos. înainte de toate prin rugăciune. Cuvântul lui Dumnezeu să fie centrul vieții voastre spirituale. Vă invit, așadar, la o citire asiduă a Sfintelor Scripturi însoțită de rugăciune. E vorba de a-1 asculta pe Cristos: "A-1 asculta pe Cristos și a fi supuși glasului său: aceasta este calea maestră, singura, care conduce la plinătatea bucuriei și a iubirii" (Deus caritas est).

Știu că țara voastră și că dieceza voastră în mod deosebit mărturisesc o devoțiune filială față de papa, conducătorul vizibil al Bisericii Catolice universale. Știu că toți catolicii din Iași, tinerii din această dieceză înalță rugăciuni fervente pentru slujirea universală a urmașului lui Petru și vă sunt profund recunoscător și pentru aceasta.

La sfârșitul sfintei Liturghii, voi împărți cu bucurie binecuvântarea apostolică în numele Sfântului Părinte Benedict al XVI-lea, vouă, tuturor celor prezenți, familiilor voastre și în mod special copiilor, celor bolnavi și tuturor celor care suferă.

Mons. Francisco-Javier Lozano,
nunțiu apostolic în România și Republica Moldova

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 mai 2010: Cleja: Ziua Tineretului


 

lecturi: 13.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat