Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: La douăzeci de ani

Ziua de 1 mai înseamnă 20 ani de când PS Petru Gherghel a fost consacrat episcop de către actualul cardinal Angelo Sodano, pe atunci arhiepiscop. La ora 11.00, în catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași PS Petru celebrat o Liturghie de mulțumire pentru cei 20 de ani de episcopat.

Împreună cu episcopul de Iași au adus mulțumire lui Dumnezeu ÎPS Francisco-Javier Lozano, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova, ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, peste 110 preoți din Moldova și din alte zone ale țării, călugări și călugărițe și mulți credincioși. La altar, lângă episcopi, au stat: vicarii episcopali, membrii consiliului prezbiteral, colaboratori ai episcopului în păstorirea diecezei, colegii de preoție ai celui sărbătorit. Înainte de Liturghie, ÎPS Teofan, mitropolit ortodox al Moldovei și Bucovinei, a ținut să-l felicite personal pe PS Petru la sediul episcopiei, programul nepermițându-i să rămână la Liturghie.

Celebrarea a început cu procesiunea din catedrala veche, de lângă mormintele celor care i-au păstorit în decursul istoriei pe credincioșii din Moldova. Au pășit toți în catedrala nouă, sfințită la 1 noiembrie 2005, în timpul păstoririi episcopului sărbătorit.

Cântările de la sfânta Liturghie au fost susținute de seminariștii de la Institutul Teologic din Iași.

"Vă înconjurăm astăzi cu multă dragoste..., în timp ce-i mulțumim Domnului pentru tot darul și pentru tot cea ați făcut în acești ani în fruntea diecezei având consacrarea episcopală. Vrem să încredințăm mai departe lui Dumnezeu Biserica noastră locală", a spus PS Aurel Percă în cuvântul de introducere la sărbătoare, dorindu-i episcopului de Iași ani binecuvântați în fruntea diecezei. A dat apoi citire decretului de numire de acum douăzeci de ani.

După perioada dictaturii comuniste, când Dieceza de Iași nu era recunoscută oficial ca teritoriu bisericesc, iar funcționarea normală a structurilor specifice unei episcopii era practic imposibilă, la 14 martie 1990, Mons. Petru Gherghel, până atunci ordinarius de Iași (de la 21 februarie 1978), a fost ales și numit de papa Ioan Paul al II-lea episcop de Iași. La 1 mai 1990 a fost consacrat episcop la Seminarul din Iași de către arhiep. Angelo Sodano, asistat de mulți episcopi din țară și din străinătate.

Nunțiul apostolic, în cuvântul de învățătură, a privit spre trecut pentru a aduce mulțumiri lui Dumnezeu și spre viitor pentru a încuraja. "În cei 20 de ani - a spus predicatorul - episcopul de Iași a fost un lucrător în via Domnului... Pentru aceasta îi aducem mulțumire lui Dumnezeu: pentru roadele multe, îmbelșugate, de apostolat, de slujire, de iubire pe care Excelența sa le-a oferit și va continua să le ofere Bisericii și societății române". Privind spre viitorul diecezei, i-a încurajat și îndemnat pe episcop și pe credincioșii diecezei "la o angajare pastorală hotărâtă pentru a mări prezența valorilor în societate, pentru a dezvolta centre de formare în care tinerii să poată cunoaște valorile autentice".

La finalul celebrării și-au exprimat gândurile lor și ceilalți episcopi.

"În cei 20 de ani ați fost martor și Dumnezeu v-a întărit. Particip din tot sufletul la această sărbătoare și vă spun La mulți ani", a rostit ÎPS Ioan Robu.

PS Florentin Crihălmeanu a transmis mesajul de mulțumire, de felicitare și de recunoștință al Bisericii Greco-Catolice, amintind că acum 20 de ani la consacrare au participat din partea greco-catolicilor: card. Alexandru Todea, pr. Tertulian Langa și pr. Silvestru Augustin Prunduș. A mulțumit pentru sprijinul din timpul persecuției comuniste și pentru legăturile de suflet care sunt acum. A oferit sărbătoritului o icoană cu sfântul Petru, pe care erau scrise în limba latină cuvintele de pe stema episcopală: "Ca toți să fie una".

PS Anton Coșa a vorbit despre legăturile cu cei de dincolo de Prut, parte istorică a Diecezei de Iași. În numele celor șapte preoți din Dieceza de Iași care lucrează în Dieceza de Chișinău, al tinerilor moldoveni care studiază în Seminarul din Iași și al celorlalți preoți și credincioși din Republica Moldova a exprimat recunoștința și gândul de rugăciune.

Înainte de binecuvântare, PS Petru Gherghel a amintit că au fost ani de încercare, de probă, dar și de bucurii și împliniri. "Îi mulțumesc lui Dumnezeu și-l laud pentru toate... celebrarea a 20 de ani e un moment benefic pentru aducere aminte, pentru mulțumiri, pentru cerere de iertare și pentru cerere de binecuvântare pe mai departe", a încheiat sărbătoritul, mulțumind tuturor celor prezenți.

La evenimentul consacrării episcopale de acum 20 de ani a participat și pr. Iosif Dorcu, decan de Iași. L-am întrebat ce-și amintește din acea zi. "În primăvara anului 1990 - a subliniat părintele decan - parcă mai frumoasă ca altele, pentru că toți românii respirau și aerul primenit al libertății cucerite cu câteva luni în urmă, noi, catolicii din Moldova, trăiam momente de mare bucurie sufletească. Era 1 mai. Pe treptele Seminarului, peste care pășise de atâtea ori ca student, profesor, rector și ordinarius, era consacrat ca episcop Mons. Petru Gherghel. Era o zi superbă, cu soare de primăvară, după o noapte cu ploi torențiale ce parcă prevesteau rod bogat. Creștini catolici și necatolici, din țară și din străinătate, au alergat spre Iași pentru a trăi, împreună cu Biserica noastră locală și cu noul episcop, momente de mare înălțare sufletească".

Douăzeci de ani: ocazie de a rememora bucuriile pe plan spiritual, educativ și administrativ, care toate reprezintă motive de aducere de mulțumire: școlile de formare, seminariile, preoții, familiile de călugări, acțiunile socio-caritative, asociațiile de tineri și copii, școlile teologice, liceele catolice, publicațiile cu caracter religios și formativ, familiile, numirea unui episcop auxiliar, Sinodul diecezan etc.

Actualmente, Dieceza de Iași are 139 de parohii cu aproape 236.000 de catolici. Sunt în dieceză 254 de preoți diecezani, 115 preoți călugări; de asemenea: 105 călugări și 455 de călugărițe. Dieceza are 214 seminariști diecezani și 299 de seminariști călugări, 40 de instituții de educație, 36 de institute de caritate și de binefacere.

La finalul unei sărbătorii atât de bogate, nu-mi rămâne decât să repet, pentru păstorul Diecezei de Iași, aceeași urare rostită de toți: La mulți și binecuvântați ani!

Pr. Cornel Cadar

* * *

Bula de numire

Ioan Paul al II-lea
Episcop, slujitorul slujitorilor lui Dumnezeu

Iubitului fiu, Petru Gherghel, până acuma ordinarius de Iași, la dispoziția Sfântului Scaun, ales episcop al aceleiași Biserici, sănătate și binecuvântare apostolică.

Deoarece trebuia numit un episcop în Dieceza de Iași, al cărui cel din urmă întâi stătător a fost Excelența sa Anton Durcovici, de fericită amintire, Nouă, care ne îngrijim de binele întregii turme a Domnului, ni s-a părut foarte bine să o încredințăm spre cârmuire Ție, iubite fiu, care și până acum ai slujit-o cu sârguință, prudență și iubire ca ordinarius la dispoziția Sfântului Scaun.

Așadar, cu plinătatea puterii noastre apostolice și în virtutea acestei scrisori întărită cu sigiliul nostru, Te numim și Te declarăm episcop al Diecezei de Iași, cu toate drepturile și obligațiile.

Îți dăm totuși permisiunea ca să primești ordinațiunea episcopală de la orice episcop catolic din afara Romei, conform legilor liturgice. Va fi însă datoria ta ca mai înainte să faci profesiunea de credință catolică și să depui jurământul de fidelitate față de noi și față de succesorii noștri, fiind martor orice episcop de dreaptă credință, și să trimiți îndată formulele întrebuințate, întărite cu semnături și sigiliu, conform practicii, la Congregația pentru Episcopi.

Mai mult, dispunem să aduci la cunoștință această scrisoare clerului și poporului diecezei Tale.

Pe acești preaiubiți fii în Cristos îi îndemnăm să Te înconjoare cu cinstea cuvenită, pe Tine, care ai fost rânduit părinte și păstor al sufletelor lor, și să rămână uniți cu Tine într-o singură inimă și un singur suflet.

În sfârșit, iubite fiu, să te asiste Duhul Domnului cu cele șapte daruri ale sale, pentru ca prin strădaniile tale, credincioșii Diecezei de Iași să continue să crească în credință, speranță și iubire, stăruitori în rugăciune, în ascultarea cuvântului lui Dumnezeu, în săvârșirea faptelor bune și în primirea sacramentelor, mai ales a sfintei Împărtășanii, din care trăiește și crește fără încetare Biserica.

Pacea lui Cristos și binecuvântarea noastră să fie mereu asupra Ta și asupra diecezei tale, atât de scumpă nouă.

Dată la Roma, la "Sfântul Petru", în ziua de 14 martie, anul Domnului 1990, al doisprezecelea al pontificatului nostru.

Ioan Paul al II-lea

* * *

Album foto

1 mai 2010 - Iași: Ep. Petru Gherghel la douăzeci de ani de episcopat


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat