Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

La mulți ani pentru PS Petru Gherghel

Se împlinesc, la 1 mai 2010, 20 ani de când PS Petru Gherghel a fost consacrat episcop de către actualul cardinal Angelo Sodano, pe atunci arhiepiscop. Ne alăturăm felicitărilor și rugăciunilor PS Aurel Percă, ale tuturor preoților, persoanelor consacrate și credincioșilor din dieceză pentru a-i spune împreună cu vizitatorii acestui sit: La mulți și binecuvântați ani! Fie ca Domnul să-i binecuvânteze pașii! Îl rugăm pe Domnul să păstreze în sănătate pe episcopul nostru, să-l ajute ca, prin viața, cuvântul și rugăciunea sa, să fie mereu un adevărat păstor pentru turma pe care Dumnezeu i-a încredințat-o.

Episcopul de Iași s-a născut la 28 iunie 1940, în localitatea Gherăești, județul Neamț. După terminarea școlii generale în satul natal, a intrat în Seminarul Catolic din Iași. La 29 iunie 1965 a fost hirotonit preot la Alba-Iulia, de către episcopul Marton Aron. Primul loc de apostolat a fost Parohia Barticești, în care a activat până în anul 1967, când a fost transferat la Rădăuți. La 1 noiembrie 1970, a fost numit profesor la Seminarul din Iași, iar în martie 1975 a fost numit rector.

La 21 februarie 1978, papa Paul al VI-lea l-a numit, printr-un decret al Sfintei Congregații a Episcopilor, ordinarius ad nutum Sanctae Sedis cum munere administratoris apostolici (ordinariu la dispoziția Sfântului Scaun cu drepturi de administrator apostolic) al Episcopiei de Iași. Instalarea a avut loc la 4 aprilie 1978. La 14 martie 1990, papa Ioan Paul al II-lea l-a ales și l-a numit pe Mons. Petru Gherghel episcop de Iași. Consacrarea a fost oficiată la Seminarul din Iași, la 1 mai același an, de către actualul cardinal Angelo Sodano, pe atunci arhiepiscop, delegat al papei Ioan Paul al II-lea. "Ca toți să fie una": acestea sunt cuvintele înscrise pe stema sa episcopală.

Pr. Cornel Cadar


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat