Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: Statuia Sfintei Fecioare Maria de la Fatima și la români

"Din ziua de 24 aprilie 2010 până în ziua de 1 mai 2010 vom avea ca oaspete de seamă statuia preasfintei Fecioare Maria de la Fatima. Devoțiunea mariană a fost dintotdeauna una dintre constantele de bază ale comunității noastre parohiale. Vom învăța de la Maria și cu Maria să-l preamărim pe Dumnezeu-Tatăl pentru darul iubirii sale, îl vom recunoaște și-l vom adora pe Fiul său care se naște, moare și învie pentru mântuirea noastră, vom învăța cum se manifestă forța Duhului Sfânt, vom învăța să iubim Biserica și unitatea ei și mai ales vom învăța că lumea are nevoie de o continuă convertire". Cu aceste cuvinte ale Mons. Daniele Micheletti, parohul comunității "San Vitale" din Roma, cărora li s-a adăugat și îndemnul parohului comunității române, pr. Isidor Iacovici, au fost invitate comunitățile italiană și română să întâmpine statuia sfintei Fecioare Maria de la Fatima, ajunsă la Roma prin intermediul Mișcării Mariane "Mesajul de la Fatima".

Odată primită în biserica "San Vitale", "Maria de la Fatima", așa cum i-au spus cei mai mulți a și fost asaltată de numărul mare de credincioși, fie italieni, din parohie, fie români aflați la Roma, fie credincioși din lumea întreagă, pelerini în Cetatea Eternă.

Statuia este însoțită și de relicve ale celor doi copii, Francisc și Iacinta, beatificați de către papa Ioan Paul II în ziua de la 13 mai 2000, la Fatima.

Duminică, începând cu ora 15.00 comunitatea română a organizat un rozariu special, coordonat de pr. Daniel Iacobuț și diaconul Ciprian Bejan-Piser, rozariul în cadrul căruia s-au meditat misterele de slavă. În timpul acestui moment de rugăciune, un tânăr a aprins una câte una fiecare din lumânările unui rozariu care, spre final, a devenit simbol al iubirii și al sacrificiului celor prezenți. Misterele au fost conduse de către cinci tineri și tinere.

În cadrul sfintei Liturghii de la ora 16.00, pr. Isidor Iacovici a amintit celor prezenți semnificația și importanța statuii Sfintei Fecioare Maria de la Fatima și i-a invitat ca în zilele care urmează, fiecare să treacă măcar pentru câteva clipe prin fața ei, să înalțe o rugăciune și să-i ceară Mamei cerești ceea ce este într-adevăr necesar pentru mântuirea sufletului.

Fiind Duminica Bunului Păstor și ca atare și Duminica Vocațiilor, pr. Isidor a insistat să-i cerem sfintei Fecioare Maria să ne ajute "să cunoaștem" și mai bine "glasul" lui Isus, pentru a putea împlini cu fidelitate vocația pe care fiecare a primit-o din partea lui Dumnezeu.

La finalul sfintei Liturghii s-a făcut o rugăciune specială, în cadrul căreia au fost amintiți Sfântul Părinte papa, episcopii, preoții și diaconii, credincioșii în general, bolnavii, cei care stau în mod voit departe de Dumnezeu, ca și răposații noștri.

În aceeași invitație, cei doi parohi, Mons. Daniele Micheletti și pr. Isidor Iacovici, profitând și de sărbătoarea sfinților patroni ai bisericii, au continuat: "Pe parcursul săptămânii vom celebra și sărbătoarea sfinților patroni (Sfinții Vitale, soția sa, Valeria și copiii lor, Gervaziu și Protasiu). Vrem să fie aceasta o sărbătoare a «porților deschise», un dialog al parohiei cu propriul teritoriu, pentru a face din biserica noastră o casă deschisă tuturor oamenilor de bunăvoință".

În biserica "San Vitale" se celebrează sfânta Liturghie pentru românii prezenți la Roma și împrejurimi în fiecare duminică la orele 10.00 și 16.00, iar în biserica "Sfânta Fecioară Maria, Pricina Bucuriei Noastre", din Grotte Celoni, în fiecare duminică la ora 12.30.

Pr. Felician Tiba

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 aprilie: Roma: Statuia Sfintei Fecioare Maria de la Fatima și la români


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat